Det beste med mat er å prøve seg fram. Plutselig dukker det opp kombinasjoner som overrasker deg. En av de mest vellykkede den siste tiden er, for min del, torsk med hasselnøtter, bakt laks med sitron og appelsin og den svært uventede blandingen av multer og makrell (jeg må også ta med, gudbevaremegvel, den uimotståelige kombinasjonen av Munsterost og denne vinen).

Denne gangen hadde jeg kjøpt inn en havabbor. Havabbor er en nydelig fisk. Den har ikke noen stor posisjonen i det norske mytelandskapet. I motsetning til laks, torsk og kveite finnes det ikke noen historie om denne fisken som gir den identitet. Havabbor er en fisk - ferdig med det.

Dersom jeg finner den i butikken kjøper jeg den med en gang. En av fordelene med denne fisken er at den enkel å sette smak på. Og selv om jeg ikke hadde planlagt det, så jeg hendene mine skjære opp ingefær og legge dem i buken på fisken.

- Jøss, det var en god idé, tenkte jeg, og prøvde å overbevise med selv om at hendene hadde rett.

Mer tenkte jeg ikke over saken, siden jeg lagde så mye annet i mellomtiden (en gul/rød salat, en melon- og myntesak, og noen artige fondantpoteter).

Da jeg bar alt til bordet var det en spesiell, herlig lukt som bredte seg ut. Og først fikk jeg ikke helt satt fingeren på det, men så kom jeg på hva hendene hadde gjort uten følge med voksen.

Ingefær!

Og fisken hadde, som underfiskebevisstheten nok hadde fortalt meg, tatt opp i seg masse smak. Og havabboren smakte nydelig av søtlig, sterk ingefær, men uten på noen måte å være påtrengende.

Moralen i historien er: Noen ganger trenger du ikke å ha hode på rett plass, så lenge hendene vet hva de driver med.

Her er oppskriften.

Erik Hannemann

Fisk med ingefær

Så enkelt er det å sette god smak på fisken.

Ingredienser:

4 skiver ingefær

1 stk hav abbor, ferdig renset

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!