Det er lite som er så kjedelig som å vente på at grillen skal bli varm. Hvis du fristes til å tjuvstarte, skal du vite at det er én pølse du blir feit av.

En dag da grillen var alt annet enn samarbeidsvillig, slo det meg.

Peispusteren.

Ned i kjelleren bar det, for den var ryddet vekk for vinteren. Hvem skulle tro at den var minst like nyttig om sommeren?

Alt handler om trekk

Så sto jeg der og pumpet da, mens asken fløy og naboenes flyktige blikk ble sendt verandaen vår, og noen store, litt Disney-aktige røykskyer gled lykkelig over sameiets fellesområde.

Men gjett om det funket!

Aldri har grillen blitt raskere varm. Kan det stemme at dette er en snarvei til perfekt steketemperatur på grillen?

- Hvis det brenner tregt selv om ventilene er åpne, er peispusten det beste du kan bruke for å få raskere fyr, sier daglig leder i Friluftsprodukter AS, Olaf Lysdahl, til Klikk.no.

- Jeg bruker også peispuster i ovnen eller bålet hvis det brenner tregt.

Selskapet forhandler blant annet griller som fungerer i all slags vær, og som er utstyrt med ekstra store huller for god trekk.

- Alt handler om trekk, sier Lysdahl, og legger til at deres griller, på grunn av utformingen, ikke lider av problemer med lufttilførselen.

grill, tips, fyr, steke, klar, varme

FULL FYR: Å pøse på med tennvæske hjelper ikke på å få grillen stekeklar kjapt. Det som brenner, er jo tennvæsken. Ikke kullet. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Ikke anbefalt å bruke tennvæske

Når du tenner grillen, skal du gjøre det uten å bruke tennvæske. Det er flere årsaker til det, blant annet er brannfaren mye større om du tenner grillen med brannfarlig væske.

Grillmester Bjørn Tore Teigen anslår at du også sparer 1/3-del av tiden med å bruke grillstarter, kokosbriketter eller skibrenner i stedet for tennvæske - ettersom det du setter fyr på jo er tennvæsken som enten ligger utenpå kullet, eller bruker lang tid på å trekke inn i kullet.

- Tennvæske setter smak på maten - og det er dessuten vrient å vite hvor mye du skal helle over. Resultatet er at du bruker lang tid før kullet blir skikkelig varmt, sier han.

grill, tips, fyr, steke, klar, varme

DØDT KULL: Som oftest er det tilgang på luft som er problemet, når grillkullet ikke brenner skikkelig. Da kan du enten gjøre ren hele grillen og vurdere om du må lage større luftehull, eller ta ""Ola Dunk""-varianten og finne fram peispusteren. © Foto: Gry Cat. Wold

5 tips til godt resultat

Når du tror grillen er varm nok til å begynne å lage mat på, kan disse tipsene være hendige på veien:

1. Dropp tennvæske. Det finnes langt bedre, og raskere måter å få fyr i grillen på.

2. Sørg for at grillristen er helt ren. Det gjør du enklest på denne måten.

3. Pensle grillristen med olje før du legger på maten.

4.Indirekte varme er trikset hvis du griller biff, da blir den saftig og mør.

5. Står fisk på menyen, kommer du unna foliebruk med disse tipsene.

grill, tips, fyr, steke, klar, varme

DEILIG BIFF: Det er lite som smaker så godt, som perfekt stekt biff grillet på riktig måte. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Perfekt kjøtt, perfekt tilbehør

Nå som du er sikret raskt og godt grillresultat, kan du forsøke dette alternative grilltilbehøret.

Ofte er det godt med bakte poteter til, en lett salat, eller bare herlige, ferske nypoteter med et dryss gressløk over.

Da vi testet årest sommerøl, var det Haandbryggeriet Blondie som stakk av med seieren.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Den beste Chablisen

Fem gode rødviner til grillmaten

Her er de beste grillpølsene

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!