Du har sikkert svidd dine første pølser på grillen. Og du har garantert brent biffen fast slik at halvparten av godsakene hang igjen i grillrista.

Nå er du lei av å høre at indirekte varme er det eneste riktige om man skal bli grillkonge. Og at dette er de beste grillpølsene og hvilke grønnsaker som er best på grillen? Ikke sant? Fordi: - ALT HENGER SEG FAST I GRILLEN! JEG ER DRITTLEI!

Slapp av.

Alt er under kontroll. Her er tipsene og reglene som gjør deg en supergriller, og ting vil herretter ikke svi og brenne seg fast i grillen din:

  1. Pass på at grillen er helt ren. Skrubb den godt, helst med stålbørste. (Lat? Sjekk den enkleste metoden)
  2. Pensle grillristen med olje. Bruk rapsolje, maisolje eller solsikkeolje.
  3. Pass på at grillen er skikkelig, skikkelig varm før du har på kjøtt eller fisk. (En sjekkmetode er denne: Hold hånden 15-20 centimeter over grillen. Klarer du å holde den der mer en 7-8 sekunder er ikke grillen varm nok).
  4. Skal du grille fisk kan det være lurt å pensle fisken med olje også.

Å skrubbe grillen gjøres enklest ved først å varme den opp med lokket på i noen minutter. Da brenner det meste av rester bort og resten kan enkelt skrubbes. Skaff deg helst en stålbørste med langt skaft, så slipper du å bekymre deg for varmen.

I tillegg er det viktig å ikke snu kjøttet (eller fisken) for tidlig. Vent noen sekunder til, så vil du se at det løsner enklere.

Oppsummeringsvis kan vi gjøre dette til første og viktigste grillregel: Hold grillen varm, ren og ikke glem oljen.

Så, nå som det ikke setter seg fast på grillen, griller jeg?

Når du følger disse reglene blir grilling en lek. Og nå kan du bryne deg på en hamburger. Eller, faktisk!, tiden er inne for å grille laks. Ikke i folie (juks), men på grillen. På grillristen. Da får du vite om du nå berhersker grillteknikken og kan krone deg selv til grillkonge.

Og for de som virkelig vil ha en sommerhit, sjekk den grillede salaten.

Skulle du allikevel ikke stole på at ting ikke setter seg frast, prøv vår klassiske kylling på ølboks. Det funker uansett!

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Auberginer med super hvitløksdressing

Auberginer har aldri vært bedre.

Til 4 porsjoner:

12 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

1 ts dijonsennep

1 stk sitron, saften av den

2 dl olivenolje

2 stk aubergine

25 stk basilikumblad

Høyde (px): Bredde (px):
God Morgen Norge, TV 2

Grillet argentinsk biff

Til 4 porsjoner:

4 skiver entrecôte av storfe à 200g

1 ts salt

Marinade

1 dl rødvin

1 dl rødvinseddik

4 ss olivenolje

1 ss rosmarin, frisk

0,5 ts pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Perfekt grillspyd med kjøttboller og grønnsaker

Her er en oppskrift som gjør at grillspydene blir vellykket.

Til 2 porsjoner:

1 stk paprika, gul

1 stk paprika, rød

1 stk maiskolbe

2 stk sopp

0,5 stk squash

300 g kjøttdeig

0,5 stk løk

1 ts kumin

1 ts korianderpulver

1 fedd hvitløk

0,5 ts paprikapulver

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!