Nordmenn er født med ski på beina og en grillklype i hånda. Grilling kan vi. Vi liker i hvert fall å tro det.

Noen går for de eksklusive gassgrillene

De virkelige grillmesterne foretrekker imidlertid kull eller briketter.

Det svenske testlaboratoriet Smartson har gjennomført en test av kullgriller.

Vinneren for den store grillfesten, ble Landmanns grilltønne Grill Chef.

Men du kan få en ganske slapp middag, selv med en god kullgrill.

Måten du fyrer opp på, har nemlig betydning for resultatet.

- Du må glemme tennvæske først som sist, og det er flere grunner til det, forklarer hoveddommer i NM i grilling Bjørn Tore Teigen til Bonytt.no.

Setter smak

Tennvæske setter nemlig smak på maten - og det er dessuten vrient å vite hvor mye du skal helle over. Resultatet er at du bruker lang tid før kullet blir skikkelig varmt, fortsetter han.

Teigen som er på det norske Barbecue- landslaget mener grilling med tennvæske går tregere, smaker dårligere og er mer brannfarlig. Tre viktige faktorer.

Han anbefaler såkalte grillstartere som du finner i de store byggevarekjedene.

- Den kommer i litt ulike varianter og prisklasser, men du trenger ikke å velge den dyreste.

GRILLSTARTER: Grilleksperter anbefaler grillstartere som du finner i de store byggevarehusene. Modellen som er avbildet her er fra Weber.

GRILLSTARTER: Ekspertene anbefaler grillstarter som du finner i de store byggevarehusene. Du trenger ikke å velge den dyreste. Modellen som er avbildet her er fra Weber. © FOTO: Weber.com

Noen kaller de også for grillrør eller grillpiper, men prinsippet er uansett det samme:

Du setter grillstarteren på grillens kullrist. Så legger du grillkull eller briketter ned i sylinderen. Deretter tar du litt avispapir og plasser under starteren for så å tenne på papiret. Dette vil gi rask varme til kullet under risten.

Matfaglig ansvarlig Christopher Sjuve i Klikk.no støtter Teigens råd.

- Tennvæske er bare tull. Det ødelegger smaken. Jeg vil anbefale grillstarter, sier han.

Skibrenner funker

Kanskje har du også en luftlighter eller varmepistol liggende i boden? Eller aller helst en skibrenner?

Skibrenner fungerer i hvert fall godt, ifølge Teigen.

Sett på brenneren og hold den over grillkullet i 2-3 minutter - en vanlig kulegrill vil da bli grillklar i løpet av kun ti minutter.

Enkelte foretrekker også kokosbriketter. Dette skal være et miljøvennlig alternativ til kull og her trenger du heller ikke tennvæske.

- De kan du bare tenne rett på og fungerer nærmest som et stjerneskudd. Du får god varme i løpet av fem minutter. Perfekt til grilling på stranden, sier Teigen, som anslår at du sparer 1/3-del av tiden med å bruke grillstarter, kokosbriketter eller skibrenner i stedet for tennvæske.

Grilltips fra det norske Barbecue- landslaget

Øyvind Skjerstad Ramsøy:

Ha en varm og en kald sone på grillen, slik at du kan flytte kjøttet fram og tilbake underveis i grillprosessen.

Anne Kathrine Morgenstjerne Teigen:

Husk kjernetemperaturmåler i kjøttstykket, - det gjør det lettere å få et perfekt resultat.

Espen Lynghaug:

Grill gjerne større stykker. Lav temperatur og lengre tid gjør susen.

Johnny Krosby:

Alt kan grilles! You kill it, we grill it.

Linda Vorvik Aronsen:

Bruk aldri tennvæske. Bruk heller opptenningsrør eller tennstarter.

Bjørn Tore Teigen:

Grillgaffel er forbudt, bruk klype. Stikker du i kjøttet med en gaffel renner den gode kjøttsaften ut.

Kilde: matprat.no

Les også:

Hytteporno har blitt en internett-hit

Så enkelt lager du en trapp

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Prisfall på svenske hytteperler

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!