- Å, jeg orker ikke lage dessert, hører jeg ofte.

Men, det finnes så mange lettvinte desserter man kan lage. Bortsett fra å servere jordbær, modne fersken eller kiwi (delt i to og en teskje til hver) er appelsin med kanel og sukker en av de aller enkleste (og beste).

Men, jammen er det et helt univers av andre desserter som bare krever litt mer innsats.

Italiensk mats største fortrinn er enkelheten.

Enkel, italiensk dessert

Og denne italienske desserten er enkel, men ikke idiotsikker.

Hva er problemet?

Jo, du kan lett ende med eggerøre. Og det vil du ikke, men mindre selvsagt du skal lage eggerøre, men da bør du heller gjøre det slik.

En kort oversikt gir oss en pekepinn:

63 grader - eggehvitene begynner å tykne

65 grader - eggehvittene begynner å stivne og eggproteinet begynner å tykne

70 grader - eggeplommene begynner å stivne

73 grader - hele egget stivner.

Dette er grunnen til at denne desserten, for å være på den sikre siden, lages med såkalt vannbad. Vannbad er altså at en kjele (eller en bolle som tåler kokende vann) settes over en annen kjele med kokende vann. Ideen er da at eggene (i den øverste kjelen) ikke skal kunne bli mer en 70 grader - og dermed bli til eggerøre.

Når dette er sagt, etter at man begynner å få taket på det klarer man seg uten vannbad. Det gjelder bare å få en viss forståelse av hvor forsiktig man skal være.

Bruk den til bær og kjeks

Den desserten du finner nedenfor kan varieres i det uendelige. Denne oppskriften er med rom, men all søtvin fungerer (marsala, portvin, sherry og så videre). Og du kan servere den med jordbær (anbefales!), søtt brød, kaker og kjeks. Lag for eksempel noen biscotti og knus det over...

Erik Hannamann

Romkrem

Denne vaniljekremen lager du raskt! Italiensk mat på sitt beste.

Til 4 porsjoner:

3 dl melk

4 stk eggeplomme

3 ss sukker, gjerne brunt

4 ss rom, brun

sitron, det gule skallet

Garnityr

Kandisert frukt eller jordbær

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biscotti

Biscotti er kjeks som er rågodt til kaffen. "Bi" i biscotti betyr "to" og henspiller på at den stekes to ganger.

Ingredienser:

100 g smør

2 dl sukker

1 ts bakepulver

0,5 ts salt

skallet fra énsitron

1 stk egg

4 dl mel

25 g valnøtter

Sjokoladedipp

100 g sjokolade

4 ss kremfløte

eventuelt noenmandelflaktil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!