Når jeg lager salat, går jeg minste motstands vei. Salaten jeg lager blinde på torsdager i april og tirsdag i oktober lages ved å hakke salat, en frukt og en neve nøtter før jeg blander alt med dressing.

Sånn gikk det ikke for seg på den sagnomsuste restauranten El Bulli i Spania. El Bulli ble i mange år omtalt som verdens beste restaurant (før Noma tok over, og nå er det El Celler de Can Roca i Girona som har inntatt tronen).

Det var stor sorg for verdens matentusiaster da Ferran Adria bestemte seg for å lukke dørene. Den siste 49-retters middagen på El Bulli ble servert i juli 2011.

Mye kokker - mye mat

På El Bulli jobbet den hel liten arme av kokker, servitører og annet personale. Og alle skulle jo ha mat. Og det er helt apparat i sving for å lage maten til dem som skal lage restaurantmaten.

Etter hvert utviklet det seg faste rutiner. Foruten om all maten som ble servert til gourmeter fra hele verden lagde også kokkene en treretters meny til seg selv. Alle disse oppskriftene er samlet i boka "The Family Meal: Home Cooking with Ferran Adria" På Amazon til 20 dollar. Oppskriftene er beskrevet med masse trinn-for-trinn-bilder og oppskriftene er for 2, 6, 20 eller 75 (jepp!) personer.

Salaten til El Bulli

Det er flust av gode oppskrifter her. Denne salaten er en del av et måltid med kalv med sennep og rødvin og sjokolademousse.

Når det står at salaten skal grilles, ja, da blir man jo nysgjerrig. Så, jeg fant fram grillpanna (siden det var så upraktisk med grillen i vinter), fyrte den opp og delte hjertesalaten i fire. Fem minutter senere hadde jeg stekt min første salat.

Og så er det dressingen. Ikke noe revolusjonerende med den, men du verden så godt! Hemmeligheten ligger i mynten. Få tak i skikkelig mynte, så blir det godt og friskt. Slipp sennep, eggeplomme, olje og sherryeddik i beholderen og la stavmikseren gjøre jobben.

Oppskriften finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Grillet salat

Når kokkene på El Bulli lagde salat gjorde de det på denne måten.

Til 4 porsjoner:

10 stilk mynte

1 ss sennep, gjerne sterk

2 ts sherryeddik

1 stk eggeplomme

8 ss olivenolje

2 stk hjertesalat eller sikorisalat

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!