Endelig helg!

Julen nærmer seg. Og jeg liker å få julematen i små drypp. Jeg vet at mange prøvelager julematen. Og om det skulle være noen tvil: Her finner du den beste ribbeoppskriften - og dette er trikset som får pinnekjøttet best.

Julemat er også mer enn ribbe og pinnekjøtt. Lutefisk skal jeg innom (på min nybegynnermåte) og jeg digger å lage min egen gravlaks (som jeg ikke bruker mer enn ett minutt på). Men rakfisken kjøper jeg foreløpig.

Forrett

I helgen blir rakfisken lagt i lefser som er smurt med rømme og sennep. Så rulles de opp og serveres (om jeg får tak i) med lakserogn på toppen. Og et glass med god musserende.

Hovedrett

Jeg tenkte jeg skulle holde meg til mat med norske postnummer en stund, men så kommer jeg over disse marokkanske kjøttbollene. Da var det gjort. Til de kjøttbollene er jeg mest fristet til å gjøre det enkelt og bare lage litt couscous (som jo tar fem minutter).

Dessert

Det er snart et år siden jeg lagde sjokoladetrøfler sist. Så, det er fint å øve seg litt før julen. Vi har heldigvis en fin video som gjør det lettere for alle som vil forsøke å lage sine egne sjokoladetrøfler. Det kan anbefales!

Christopher Sjuve

Rakfisk som forrett

Rakfisk er utmerket som forrett. Her er oppskriften på en lekker sak med lakserogn.

Ingredienser:

1 stk rakefiskfilet

1 stk rødløk

2 ss lakserogn

2 ss sennep

3 ss rømme

lefse r

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokoladetrøfler med ulike dryss

Det er enkelt å lage sjokoladetrøfler.

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!