Seks ganger i året slipper Vinmonopolet nye varer inn i sortimentet. Og på årets siste slipp har vinkelner Robert Lie testet blant annet seks champagne og to musserende fra Portugal.

Vi velger å trekke frem kun de aller beste musserende som var med på slippet. Alle er franske og alle er fra Champagne-distriktet.

Kun én av dem er en ren Blanc de Blanc, noe som betyr at den er laget kun på druen chardonnay. De andre benytter seg for det meste av de tre druene som blir mest brukt i produksjon av champagne: Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay.

Uansett om du velger å åpne champagnen med sabel eller ei, champagne foretrekkes av mange selv om man selvsagt finner veldig gode alternativer til de edle boblene.

To hundrelapper for gode bobler

Selv om det var flere av champagnene vi testet som fikk mer enn 84 poeng, velger vi likevel å trekke frem Marcel Pierre Brut som du får til under 200-lappen.

Den er laget på Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Det vil si to rødvinsdruer og en hvitvinsdrue.

Den er strågul på farge og har en mineralsk duft av sitrus og eple. I tillegg har den middels syre og god fylde, og den er rund på smak med preg av saftig frukt. 84 poeng er dommen. Ikke av den høyeste poengsummen blant de musserende, men et godt kjøp til den prisen.

Vår store champagnetest fra i fjor avslører at du også finner mange andre gode kjøp på polet.

6 MUSSERENDE: Seks av de totalt 8 musserende som ble lansert på årets siste polslipp kommer fra Champagne-distriktet.

6 MUSSERENDE: Seks av de totalt 8 musserende som ble lansert på årets siste polslipp kommer fra Champagne-distriktet. © FOTO: [email protected] og Produsenten

Robert Lie:

Alle de nye vinene som kommer i salg på Vinmonopolet fra 1. november er smakt blindt av Robert Lie.

Han er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere, og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Grefsenkollen.

Andre godbiter

Hvis du vil legge noen flere kroner i bordet finner du masse god champagne til opp mot tusenlappen.

Noen vil sikkert mene at det er verdt det, mens andre vil synes kronene er unødvendige.

Det er en vurderingssak, men her har du alle de seks beste musserende fra polslippet. Alle passer fint som aperitiff eller til retter av fisk og skalldyr:

Chopin Cuvée Prestige Blanc de Blanc 2002 Brut, kr 400, 87 poeng

Strågul på farge. Dufter en blanding av kaffe, mocca, nøtter og jsokolade. Den har høy syre og god fylde. Rik konsentrasjon av frukt og god lengde.

Louis Roederer Brut Premier, kr 385, 87 poeng

Strågul på farge. Dufter toast, eple og sitrus. Den har høy syre og god fylde i tillegg til en kremet frukt. God mineralitet og fin lengde.

Georg Cuvée Lady 2002, kr 531, 85 poeng

Strågul på farge. Mineralsk duft og noe jordlig. Preg av aprikos og røde epler. Middels fylde og god syre med rik, utviklet frukt.

Marcel Pierre Brut, kr 199, 84 poeng

Strågul på farge og har en mineralsk duft av sitrus og eple. I tillegg har den middels syre og god fylde, og den er rund på smak med preg av saftig frukt.

Drappier Quattour Blanc de Quatre Blancs Brut, 359,90 kr, 84 poeng

Strågul på farge. Dufter røde epler, toast og nøtter. Den har høy syre og lite fylde.Preg av stram mineralsk frukt. Den gir et veldig syrlig totalinntrykk.

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1998 Brut, kr 999, 84 poeng

Strågul på farge. Den dufter nøtter, toast og smør med preg av eple, sopp og sitrus. Den har god syre og god fylde. Noe oksidert fruktpreg.

Produktene under kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!