Endelig mandag! Og heldigvis har noen planlagt denne uka for deg. Her er oppskriftene du trenger for å få en god uke!

Mandag: Gulrotsuppe

Denne uka begynner med stor, gul sol i form av en knæsj gulrotsuppe i skåla mi. Den skinner så sterkt at alle alle mandagstroll sprekker. Jeg lover.

Oppskriften er superenkel og helt i tråd med de konvensjonelle reglene for enkel supper: Stek en løk, ha i gulrøtter og vann. Kok til gulrøttene er møre, mos og smak til.

Tirsdag: Pasta og laks

Tirsdag er det tid for laks og pasta. De friske smakene i denne enkle retten kommer fra sitronskall og dill. Stek laksen med litt løk, og så serverer du den med pasta, erter, litt olivenolje før du krydrer med stimlet sitronskall og masse, frisk dill.

Onsdag: Kjøttkaker

Kjøttkaker blir best når de smakes til med muskat og ingefær. I denne oppskriften er det også med litt brød. Det er ikke med for å drøye kjøttdeigen, men for at kjøttkakene faktisk blir mye saftigere på den måten.

Du kan servere dem på tradisjonelt vis med kokte poteter, brun saus og kanskje litt skikkelig, god kålstuing...

Torsdag: Torsk med hasselnøtter

Nye vrier på vanlige ingredienser er alltid velkomne. Og denne metoden jeg etter hvert fått meget god respons på (særlig på Facebook-siden vår!). Alle som våger å prøve å blande rosiner, rosmarin og hasselnøtter i en kjøkkenmaskin blir belønnet med en hyggelig overraskelse til middag.

Et forslag er å servere torsken med deluxe-poteter. Noen vil kanskje også litt mer grønnsaker, for eksempel en god pastinakk-bolle.

Fredag: Helstekt rødspette

Og denne fredagen skal jeg kline til med heltstekt fisk i ovnen. Valget blir avgjort i fiskedisken, noen ganger finner man noe overraskende som en smørflyndre, eller en slettvar, men rødspette er nesten alltid mulig å få. Metoden er den samme: Inn i ovnen på en ildfast form som er dekket av olje og litt sitron.

Lørdag: Indisk kylling

Om du vil ha mye smak for innsatsen er dette maten for deg: Ha løk, hvitløk, ingefær og krydder i en kjøkken maskin og kjør den med olje. Ha den fargesprakende blandingen i kjelen og stek til løken er myk før du har i kylling og vann. Så lar du det koke i omtrent 20 minutter. Det eller enkleste er å legge i noen kikerter (hermetiske) - da går dette nesten av seg selv.

Søndag: Finnbiff og blåbærpai

Vi skal avslutte denne uka på skikkelig tradisjonelt vis. Først kommer en god gryte med finnbiff. Du kan også velge å lage en fancy variant med det flotte reinsdyrkjøttet. Og for å avslutte denne uka kommer det en herlig blåbærpai som en belønning for all den fine maten du har laget denne uka.

Ha en velsmakende uke!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kjøttkaker

Kjøttkakene blir aller best om du har i muskat og ingefær.

Ingredienser:

3 skiver brødeller loff

500 g kjøttdeig

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 stk egg

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Ingredienser:

2 stk kyllinglår

2 stk løk

4 fedd hvitløk

olje til pensling

2 cm ingefær

1 ss kuminfrø (spisskummen)

1 ts gurkemeie

1 ts korianderpulver

1 ss karri

1 stk rød chili

4 dl vann

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Ingredienser:

Paibunn

175 g smør, mykt

3 dl hvetemel

1,5 dl sukker

1,5 dl havregryn

Fyll

250 g blåbær(frosne eller ferske)

2 dl blåbærsyltetøy

1 ss balsamico

2,5 ss potetmel

Sprøtt på toppen

75 g smør, smeltet

2,5 dl havregryn

1,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!