Pastinakk er det mange som ikke vet vet hvordan ser ut - langt mindre hvordan smaker.

Så i dag skal jeg slå et slag for denne flotte roten. Den ser altså ut som en hvit gulrot. Og smaken? Vel, mer krydret og enda litt søtere enn gulroten. Den ligner litt persillerot, men er allikevel noe for seg selv.

Hva lager man med pastinakk?

Så, hva kan jeg gjør med den, tenker du? I utgangspunktet det samme som gulrot. Den kan spises rå (supert på et fat som dette), kokes, stekes, stues og bakes (har du bakt gulrøtter før?).

Selv synes jeg også pastinakk fungerer utmerket i en mos, for eksempel i en denne mosen (bytt ut sellerirot med pastinkakk).

Pastinakk kommer svært godt overens med karri. Nesten fenomenalt. Prøv dette: Stek skiver av pastinakk i noen minutter i smør og olje. Ha en teskje med karripulver over og vendt godt rundt. Vips!

Her kan du også ha i litt selleristang og blomkål - så har du en god grønnsaksblanding som går til veldig mye.

Pastinakk i Norge

Det sier litt om pastinakkens historiske plass at det latinske navnet (pastinaca) ser ut til å bety, ja, "mat". Agrarhistorikerne har problemmer med å skille historien til gulrøtter og pastinakker fordi kildene ofte blander de sammen. Det har ikke alltid har vært like opplagt å se forskjellene på gulrot og pastinakk som i dag. Gulroten var antakelig hvit (eller gråhvit) som pastinakken til langt opp på 1600-tallet da botanikerne klarte å få fram den karakteristiske oransje-fargen (selv om dette heller ikke er entydig - vi finner også orange gulrøtter i bøker bare noen hundreår e.Kr.).

I alle fall er det god grunn til å tro at pastinakken spilte en betydelig rolle - sammen med kål og andre rotgrønnsaker - og ikke var en kulinariske kuriositeten den er redusert til i dag.

Antakelig tapte pastinakken i kampen mot poteten. En pastinakk plantes om våren så fort jorda tillater det og høstes som en av de siste grønnsakene. Det betyr at jorda okkkuperes hele vekstsessongen - og der blir den kraftig slått av poteten. Fordelen med pastinakken er den tåler store temperaturforskjeller.

Vel nedenfor har jeg samlet noen gode oppskrifter med pastinakk!

God fornøyelse!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Slik blir ribbe perfekt

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Pastinakk som tilbehør

Pastinakk passer veldig godt med gressløk.

Ingredienser:

2 stk pastinakk

3 ss gressløk, hakket

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Mandelpanert kylling med pastinakk

Til 4 porsjoner:

4 stk kyllinglår

1 stk egg

1 ss vann

1 ts salt

0,5 ts pepper

2 dl mandelflak

2 stk pastinakk

oljetil steking

Høyde (px): Bredde (px):

Pasta med ristede rotfrukter og chèvre

Den salte osten danner en nydelig kombinasjon med de søtlige ovnsbakte rotfruktene.

Til 4 porsjoner:

2,5 stk gulrøtter

400 g pasta skruer eller annen pasta

1,5 stk pastinakk

125 g kålrot

2 stk rødløk

7 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

rosmarin, frisk

1 ts salt

1 dl solsikkefrø, ristede

125 g chèvre

275 g lettrømme

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!