Vi går rett på sak denne uka: En gulrotsuppe som jeg med ujevne mellomrom får mye skryt for, for eksempel på Facebook-siden. Dette går rasende fort: Stek en løk og bland det med kokte gulrøtter som kjører glatt med en stavmikser og smaker til med buljong og crème fraîche. Og et godt krydder, kanskje timian, fennikelfrø (anis), appelsinskall eller ingefær?

Cæsarsalat

Om du skal spise salat på vinteren må det pinadø være litt fylde i den. Og det er det i en cæsarsalat. Her får du salal, javisst!, men også kylling og bacon. I den klassiske oppskriften er det romano-salat, men det er ikke strengt tatt nødvendig. Bruk noe du liker (og som du får tak i). Trikset her er faktisk å få til dressingen - og de sprø krutongene.

Ovnsbakt fisk

Dere får ha meg unnskyld om denne dukker opp med for tette mellomrom, men ovnsbakt fisk går det sjelden ei uke mellom hver gang jeg spiser. Og dette er grunnoppskriften. Servér den helt enkelt med pastinakk eller gulrot (oppskrifter nedenfor) og om du har tid: Lag en beurre blanc...

Kylling med kanel

Litt varmende krydder gjør godt i kalde, norske kropper. Derfor er denne retten med ekte (ikke falsk!) kanel med på ukemenyen. Bak kyllingbryst med kanel, sjalottløk, pinjekjerner og rosiner i ovnen - og bli blid og varm! Den kan for eksempel serveres med hummus eller en herlig ratatouille.

Nachoskveld

Fredag er det nachoskveld! De, sprø mexicanske godbitene spises med godt krydret kjøttdeig og smeltet ost. Enkelt og perfekt for vinterkvelden i sofaen.

Vi holder oss i kryddersportet og tar turen over Atlanteren. Her finner vi en gigant av en rett: Marrokansk lammegryte med masse krydder, tomat, aprikos og kikerter...

Søndag: Finnbiff

Uka avsluttes med vinterens hit: Finnbiff. Finnbiff kan lages på flere måter, du har den klassiske, men så har du også den litt fancy varianten som jeg går for denne søndagen.

Ha er herlig og smakfull uke!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Cæsarsalat med kylling

En klassiker som garantert blir en suksess.

Ingredienser:

1 bt salatblader etter eget ønske

2 stk kyllingbryst

150 g bacon

3 skiver loff eller annet brød

olje til pensling

salt og pepper

Dressing

2 stk eggeplomme

2 ts dijonsennep

2 fedd hvitløk

0,5 stk sitron, saften av den

2 dl olje, oliven eller raps

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Pastinakk som tilbehør

Pastinakk passer veldig godt med gressløk.

Ingredienser:

2 stk pastinakk

3 ss gressløk, hakket

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

8 stk sjalottløk

50 g rosiner

25 g pinjekjerner

salt og pepper

3 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

1 bokser kikerter

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

salt og pepper

1 ts spisskum

sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff på ny måte (reinskav)

Finnbiff blir supert når den får kult tilbehør.

Ingredienser:

Til finnbiff

400 g finnbiff

1,5 dl kremfløte

1 dl hvitvin

2 ss tørket sopp, helst steinsopp

1 ss sennep, sterk

3 stk sopp

1 stk løk

Til pureen

100 g smør

300 g jordskokk

700 g poteter

2 stk pastinakk

Garnityr

timian

6 stk para nøtt, eller andre nøtter

Sort saus

1 dl balsamicoeddik

1 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!