Laks spiser vi mye av her i landet. Noen kjøper laks i fiskedisken, men siden mange butikker ikke har ferskvaredisk og fiskedisker ender mange med å kjøpe frossen laks.

Og jeg benytter herved anledningen til å minne om triksene som gjør frossenfisken best.

Laks passer godt til veldig mange grønnsaker. For å gjøre det enklere har jeg laget en kortliste over de grønnsakene som utmerker seg som partner til laks:

Gulrot

Fennikel

Asparges

Linser

Agurk - sjekk denne kule agurksalaten!

Kål, særlig nykål

Poteter

Av andre ting som er godt med laks vil jeg trekke fram disse:

Persille

Sjalottløk

Fløte

Sennep

Rosépepper

Timian

Dill

Sausen beurre blanc

La det være sagt: Min liste er ikke komplett. Det er mye mer som går bra med laks: Karri, einerbær, lakris, mango, kardemomme, kapers!, hvitløk, rømme! - ja, et helt arsenal av smaker og smakskombinasjoner finnes til fri bruk. Det er mange meninger om dette, selvsagt, og jeg diskuterer mer enn gjerne saken på Facebook-siden! Dette er bare min liste over de grønnsakene og urtene jeg mener passer best til laks.

Nedenfor har jeg samlet sammen et stort knippe oppskrifter med laks. Lakseoppskriftene reflekterer smakspreferansene og samtidig hvor anvendelig denne fisken er. Det er besynderlig å tenke på at laks kan passe så godt sammen med så vidt forskjellige smaker som kål, fennikel og rosépepper, men det er laksens raison d'etre som middagsbordets hyppigste gjest fra havet: Den passer til så mangt!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 stk laksefilet

1 ss estragon, tørket

2 l vann

2 ts salt

1 ss pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ceviche med laks

Ceviche er en fiskerett hvor du koker fisken i sitrus, typisk lime eller sitron. Du kan se at fisken "koker" og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann.

Til 2 porsjoner:

100 g laksefilet

1 stk lime eller sitron

0,5 stk rødløk

urter, estragon, timian eller salvie

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Laks med sesamfrø

Her kommer en herlig, liten rett med laks og erter.

Ingredienser:

400 g laksefilet

4 ss sesamfrø

salt og nykvernet pepper

0,5 stk løk

300 g erter

1 dl fløte

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Potetsuppe med røkt laks og rogn

Til 4 porsjoner:

750 g poteter

1 stk purre

2 skiver selleri

2 ss smør

1 l kraft eller vann + buljong

2,5 dl matfløte

salt

pepper

Til servering

0,5 stk purre

smør til steking

150 g røkt laks i strimler

hakket persille

rogn

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Røkt laks med rosépepper og crème fraîche

Denne oppskriften er skapt for de aller travleste dagene. Du er ferdig med sausen før du er ferdig med pastaen. Alt du trenger er litt røyket laks, pasta og litt crème fraîche.

Til 2 porsjoner:

400 g pasta

200 g røkt laks

3 ss crème fraîche

1 ss rosépepper

8 stk sukkererter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!