Frossen fisk er det mange som lager. Det er synd, men sant.

Å få mest ut av frossen fisk er like viktig for de fleste som å steke kjøttdeig riktig - og koke pasta perfekt.

Mye frossen fisk

Vi spiser omtrent 18 kilo sjømat i året per mann i Norge. I 2010 gikk forbruket av fryst laks opp med 10 prosent, ifølge Eksportutvalget for fisk.

La oss ta laks som eksempel. I 2010 kjøpte vi 1800 tonn fersk filet. Og hvor mye frossen filet? Jo, 3800 tonn. Over dobbelt så mye, altså.

Vil folk ha frossen fisk?

Men, hør: Dersom folk fikk velge mellom frossen og fersk fisk, hva velger de da?

Til alle som selger frossen fisk er min oppfordring klar: Prøv å selge fersk fisk. Mener man for alvor at folk skal ha rask og billig mat - da kan ikke frossen fisk være løsningen?

Bare for å ha sagt det, så er ulempen ved frossen fisk (og kjøtt) at vannet (som finnes i kjøtt og fisk) ekspanderer ved frysing. Det gjør av celleveggene skades og slipper ut væske når fisken og kjøttet tines. Men, skaden kan minimaliseres ved noen enkle grep:

Slik får du mest ut av frossen fisk

Her er en liste over fem metoder å lage frossen fisk på:

1. Den beste måten å tine fisk på er å legge den i kjøleskap. Det tar omtrent 24 timer, så når du lager mat og så leng morgendagens middag til tining. Husk å legge den på et fat siden fisken slipper en god del væske.

2. I praksis er det mange som ikke klarer å planlegge morgendagens middag. Den nest beste metoden er å legge den i kaldt vann (innpakket). Det går forbløffende raskt, omtrent 20 minutter om det er et porsjonsstykke.

3. Har du ikke tålmodighet (eller tid) til å tine den finnes det et tredje, brukbart alternativ. Pensle en ildfast form med smør eller olje. Legg frossen fisk i formen og stek i 30 minutter på omtrent 180 grader. Du risikerer at fisken blir tørr ytterst. Du kan senke temperaturen på ovnen, men da må du kanskje vente litt lenger. (Denne metoden er mye brukt i storhusholdning hvor de flinkeste kokkene klarer å perfeksjonere tid og ovnsvarme til et rimelig resultat).

4. En siste utvei er å lage fiskesuppe. Kok opp en kraft av buljong, fløte og krydder (Enklest og raskest. en 8 desiliter vann, tre spiseskjeer fiskebuljong, 1/3 liter kremfløte og en spiseskje tørket timian). Fisken bør helst være i terninger, men du kan, til nød, ha store biter av fisk i buljongen.

5. Vi ta med en metode til. Frossen fisk kan også posjeres ved å varme opp vann (gjerne med litt sitronsaft/hvitvin og krydderier) til 50 grader. Ha i frossen fisk. Følg med på temperaturen. Varm den opp slik at den når 50 grader selv etter at den frosne fisken har kommet i vannet.

Så lenge holder frossen fisk

Dette er vanskelig å si hvor lenge fisk holder. Men, amerikanske helsemyndigheter (U.S. Food and Drug Administration, FDA) har utarbeidet en tabell vi kan bruke som veiledende. Den ser slik ut:

 

Fersk

Frossen

Mager fisk

1-2 dager

6 måneder

Fet fisk

1-2 dager

2-3 måneder

Behandlet (kokt) fisk

3-4 dager

4-6 måneder

Røkt fisk

14 dager

2 måneder

Hermetisk fisk: fem år uåpnet

3-4 dager (etter at den er åpnet)

2 måneder (om den er fryst etter at den åpnes)

Kilde: FDA

Denne tabellen er konservative anslag. Det som gjør det umulig å være helt sikker er at man ikke kjenner kvaliteten på den fisken du kjøper. Når det er sagt, så skal du være svært uheldig om du ender med bedervet fisk om du bruker denne tabellen.

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!