Jepp, jeg har lyst til å tjuvstarte litt på høsten. For høsten er helt klart blant topp fire av årstidene.

Når den først kommer, vil jeg ha mer av den med en gang. Gi meg skikkelig høst! Kaldere! Våtere! Mer kakao!

Og maten? Varmere! Mektigere! Mer fårikål!

En helgemeny består av (minst) tre retter. At det blir lam til hovedrett, ja, det er gitt.

KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye.=

KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye. © Foto: Trygve Indrelid fra Hellstrøm-boka Bagateller

Forrett

Så, før jeg kommer til fåret, begynner vi med forretten. Jeg liker å bruke lang tid på å klekke ut hva jeg skal spise først. Kanskje jeg skal lage de fabelaktige bakte reddikene? Eller hva med carpaccio av laks?

Akkurat nå står kamskjell høyest i kurs. Jeg ble minnet på denne gode (og avanserte) oppskriften fordi opphavsmannen, Eyvind Hellstrøm, er i gang med ny TV-serie i disse dager.

Vi får se an humøret, kanskje blir det den forenkla variant. For, dersom man skal følge oppskriften til punkt og prikke må man ha ferske kamskjell og granateple. Det blir godt, du verden!, men det er også lov å gjøre livet litt enklere.

Lammegryte OPPSKRIFT PÅ LAMMEGRYTE: Denne lammegryta har alt av det beste høsten byr på!=

Lammegryte OPPSKRIFT PÅ LAMMEGRYTE: Denne lammegryta har alt av det beste høsten byr på! © Foto: Erik Hannemann

Hovedrett!

Hovedretten er ikke fårikål. Det får jeg vente litt med. Men, det jeg planlegger er en herlig gryte med lam og masse gode rotgrønnsaker. Den er enkel og når grønnsakene er skrelt og hakket er jobben gjort. Det viktigste er at kjøttet koker seg mørt nok.

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En dessert med sjokolade, banan, brioche, mandler og smøreost er mektige saker...=

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En dessert med sjokolade, banan, brioche, mandler og smøreost er mektige saker... © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Dessert!

Nevnte jeg mektig? Jepp, om du ikke synes denne er mektig, så er du heldig. Da er ingenting overdådig nok. Og sånn er jeg. På godt og (ikke så mye) vondt.

Desserten består av ristede mandler, søt brioche, banan, smøreost med solbær og sjokoladesaus... Det er ingen som sier du må spise opp alt, men det er heller ingen som sier du ikke skal gjøre det. Det er helg!

(Over 14.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Trygve Indrelid

Kamskjell med fennikel og granateple

Lekker kamskjell-kreasjon, signert stjernekokk Hellstrøm.

Ingredienser:

8 stk kamskjell

1 stk fennikel

0,5 l appelsinjuice, ferskpresset

100 g smør, usaltet

1 ss honning

1 stk stjerneanis, hel

0,5 ss pepper

1,5 stk sitron

0,5 stk granateple

1 dl hvitvin

salt

pepper

smør

1 ss sesamfrø

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammegryte

Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.

Ingredienser:

800 g lammekjøtt med bein mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt med bein)

2 stk laurbærblad

1 stk løk

4 stk poteter

2 stk gulrot

2 stk persillerot

0,5 stk sellerirot

0,25 stk kålhode

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Overdådig dessert med sjokolade og banan

En skikkelig dessert for deg som ikke synes noe blir for mye av det gode.

Til 2 porsjoner:

2 skiver brioche, eller kakebunn eller søte, luftige loff/rundstykker

1 neve mandelflak

1 stk banan

100 g sjokolade

1 dl kremfløte

100 g smøreost

5 ss creme de cassis (eller solbærsaft og en dæsj rom/cognac)

Høyde (px): Bredde (px):