Annonse

Varm sjokolade med chili

SJOKOLADE MED CHILI: Den originale aztekerkakaoen, laget av kokk og konditor Sverre Sætre. © Foto: Christian Brun/"Sverres sjokolade"

Gjertrud Hustad

Redaksjonen

Kakao med en het twist

Se konditor Sverre Sætres oppskrift på chilikakao.

Dette er en idiotsikker guide til hvordan du lager supergod kakao.

Men først: Dette er ikke varm sjokolade.

Forskjellen på varm sjokolade og kakao er at i en "varm sjokolade" er det finrevet sjokolade. Det betyr at i en varm sjokolade er det kakaosmør. Det er det ikke i kakao.

En kopp kakao har derfor mye mindre fett enn en kopp sjokolade. Nok om det.

Du finner oppskriften på den perfekte kakaoen nederst i denne artikkelen.

Hvis du foretrekker andre typer varm drikke, kan vi kanskje friste med varm eplejuice med vodka?

Kakao med chili

Når du er lei av den klassiske kakaoen er det er fullt mulig å jazza opp koppen med litt appelsinskall, eller for den mer vågale: chili.

Oppskriften "Den originale sjokoladen" (se nederst i artikkelen), er komponert av konditor Sverre Sætre. Krydderbruken er ikke overdrevet, det er bare hint av dem i koppen.

Hett tips

Et hett tips fra Sverre Sætre er at sjokoladedrikker smaker best dersom de får stå natten over i kjøleskap og varmes opp neste dag. Rett før servering pisker du sjokoladen kraftig med en håndvisp eller kjører den litt med en stavmikser for å få den luftigere. Hell den i små kopper og server.

På slike fyldige sjokoladedrikker blir kremtopp vel mektig. Men det smaker som kjent godt på vanlig kakao. Pisk gjerne fløten lett, om du da ikke ønsker krem som er så stiv at den må spises med skje.

Det finnes mange ulike typer kakao der ute. Resultatet blir best om du bruker mørk sjokolade, noe som også er godt for blant annet hjertet.

Les også:

Slik holder du varmen inne

Så farlig er festrøyken

Her er oppskriften på en perfekt kopp kakao:

Ha kakao i kjelen. To teskjeer er som regel nok til en kopp.

Kakaopulver

KAKAOPULVER: Et "must" for mange i påsken. © Foto: Erik Hannemann

Ha i sukker. Some like it sweet og har i to teskjeer. Én burde være nok for voksne, men når du er voksen kan du bestemme selv.

© Foto: Erik Hannemann

Split vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Det holder i massevis med halvparten til én kopp kakao.

© Foto: Erik Hannemann

Fyll opp en kopp med melk. Hell ca 1/3 i kjelen.

© Foto: Erik Hannemann

Varm opp blandingen mens du blander alt med en pisk. Pass på at alt løser seg opp.

© Foto: Erik Hannemann

Ha i resten av melken og varm forsiktig opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker.

© Foto: Erik Hannemann

Pisk krem med vaniljesukker (f. eks: 1 dl krem, 1 ts vaniljesukker) og ha i koppen. Har du ikke krem, men sjokolade? Da er det godt å rive litt på toppen.

Den originale sjokoladen - chilikakao

30 min

Til 2 porsjoner

100 g sjokolade, minst 70%

1 stk vaniljestang

4 dl vann

70 g honning

1 cm friskchili

20 g kakao

2 ts maisennautrørt i 2 ss kaldt vann ( 1 ts maisenna per 1 ss vann)

Fremgangsmåte

I atekerhersker Montezumas rike ble kakaobønner verdsatt som gull. Man mente at kakaoens magiske kraft var så sterk at det ville være farlig for vanlige folk å drikke den. Derfor var det bare krigere og andre personer av høy rang som fikk xocoatl, eller kakao. Ved hersker Montezumas hoff drakk man sjokolade tilsatt vanilje, chili, honning og vann. Montezuma selv skal ha drukket 50 kopper daglig. Faktisk hadde han i sitt skattkammer ikke gull og edle steiner, men kakaobønner. Her er oppskrift på aztekerinspirert chilikakao. Finhakk sjokoladen, Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, frø, vann, kakaopulver, chili og honning i en kjele og varm det til kokepunktet. Bland den utrørte maisennaen i det varme vannet og la det småkoke i ca. 1/2 minutt. Ta kjelen av varmen og tøm blandingen litt etter litt over den finhakkede sjokoladen mens du rører med en visp. Oppskriften er hentet fra boken "Sverres sjokolade" av Sverre Sætre.

Oppskirften er hentet fra: Bok: Sverres sjokolade | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

christopher Sjuve

christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Polslipp november 2014

Nye viner på polet

Det kommer mange rike og kraftige rødviner nå i november, noe som passer godt til den mørke og kalde årstiden.