Det er ikke en god guacamole eller et supert tacomåltid du tenker på når du hører avokado, er det vel? Du er ikke alene.

Spør hvem som helst følgende: - Når jeg sier avokado, hva tenker du på da?

- Reker. Ikke sant?

Her er vi vitne til hvordan 80-tallsfenomenet rekecocktail med avokado trigger den instinktive «rekefleksen». Hele Norges nasjonalforrett fra det mintgrønne tiåret plantet seg grundig i matfolkesjela. Blant mange forrett-tradisjonalister står den fortsatt sterkt. (Jada, vi har en variant av oppskriften her).

Men, avokado kan brukes til så mye mer. På gatene i Mexico så jeg hvordan de brukte avokado slik vi bruker smør. Og det var ofte avokadoer som hadde blitt ansett som overmodne, sågar råtne, her til lands. Og det minner oss på avokadoens forbannelse: Hvordan vet vi når den er moden?

Er de modne?

Å vite om en avokado er moden er så vanskelig at avokadobransjen tok grep. Nå finner vi plastpakker med "moden avokado" i butikken. Ikke akkurat miljøvennlig. Men, det ble tvingende nødvendig når for få mennesker har utviklet den nødvendige avokado-fingerspitsgefül. Gir den etter når du trykker?

Hvis ja: moden.

Hvis nei: ikke moden.

Har du kjøpt ikke-moden avokado og vil at den skal modnes fortere kan du legge den i en pose sammen med epler. Det er gassene som eplet slipper ut som gjør underverker for modningsprosessen.

Slik lager du det - ingen kunst

Det er ingen kunst å lage en avokadokrem. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør avokadokjøttet sammen med limejuice, crème fraîche, koriander og smak til med salt og pepper.

Dette kan avokadokrem brukes til

Denne avokadokremen kan med noen enkle triks trylles om til en forrett. Om du legger litt avokadokrem i en liten skål kan du legge forskjellige ting på toppen og vips - så er forretten i boks. For eksempel:

  • Rå, hakket laks
  • Røkelaks
  • Reker
  • Krabbe
  • Bacon
  • Stekt løk, gjerne med rosiner
  • Valnøtter
  • Kreps
  • Mango
  • Syltet paprika
  • En bit stekt eller røkt makrell
  • Rogn

Litt trivia er alltid fint å servere sammen med forretten.

Selv om det for alltid endrer gjestenes syn på avokado, kan du fortelle at ordet for avokado, ahuacatl, kommer fra det uto-aztekiske språket nahuatl som snakkes av halvannen million mennesker i Mexico, og betyr testikkel. Vi kan bare at gjette at det er formen som har gitt inspirasjon til opphavsnavnet. (Se på freedictionary for enda mer).

Oppskriften finner du nedenfor.

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Avokadokrem

Denne avokadokremen blir til mange, mange forretter.

Ingredienser:

1 stk avokado

3 ss crème fraîche

2 ss koriander, frisk, hakket

1 ss limejuice

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: