Oppskrift på Sandefjordsmør

Slik lager du Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausoppskriften liker alle fisk.

Foto: Foto. Erik Hannemann
Sist oppdatert

Det er nærliggende å tro at sausen "Sandefjordsmør" kommer fra en by i Vestfold. Vi tok en telefon til en kulinarisk storhet i byen som ofte blir tilskrevet opphavet til denne nydelige, fløyelsmyke sausen, Edgar Ludl.

- Hei! Jeg holder på skrive en sak om Sandefjordsmør. Stemmer det at du er opphavsmannen?

- Vet du hvem du prater med nå?

- Eh, ja?

- Vet du hva jeg har drevet med siste 40 år?

- ...eh?

- Jeg har satt Norge på det kulinariske kartet og det er det ingen som anerkjenner meg for.

- OK. Var det du som startet med kokkelandslaget?

- Jeg var involvert, men skal ikke ha æren for det.

- Stemmer det at du er opphavsmannen til Sandefjordsmøret?

- Nei. Det skal jeg ikke ha æren for.

Og så kommer historien om Otto Fredrik Borchgrevink som I sin lange karriere som hotelldirektør tok den øverste posten på Park Hotell i 1959. I mellomkrigstiden hadde Borchgrevink studert i Frankrike og fått et nært forhold til beurre blanc.

I den klassiske franske sausen finner man i tillegg til smør og fløte både sjalottløk og hvitvin. Hotelldirektøren gjorde noen forenklinger og kuttet ut de to ingrediensene, i følge Ludl.

- I dag er det bare fløte, smør, sitron og bladpersille. Ikke kruspersille. Det er ikke persille.

OK. I de fleste oppskrifter som er å oppdrive finner man likevel kruspersille. Det må antakelig Ingrid Espelid Hovig ta skylden for. Hennes heroiske innsats for persilledusken sørget for totalt overkjøring av den mer vanlige fetteren, bladpersillen.

Man-taver-det-man-haver ble til i-Sandefjordsmør-bruker-man-kruspersille.

Du finner kruspersille i denne oppskriften også, men ingen ville tenke ondt om deg dersom de finner bladpersille i sausen din.

Park hotell har for øyeblikket ikke sausen på menyen, men har gjort det til en tradisjon å servere sausen på 17.mai-menyen.

Her har du oppskriften!

Erik Hannemann

Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausen liker alle fisk.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 dl Kremfløte

4 ss Kruspersille

200 g Smør

1 stk Sitron, saften av den

Salt og pepper

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også