=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto. Erik Hannemann

Oppskrift på Sandefjordsmør

Slik lager du Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausoppskriften liker alle fisk.

Det er nærliggende å tro at sausen ”Sandefjordsmør” kommer fra en by i Vestfold. Vi tok en telefon til en kulinarisk storhet i byen som ofte blir tilskrevet opphavet til denne nydelige, fløyelsmyke sausen, Edgar Ludl.

- Hei! Jeg holder på skrive en sak om Sandefjordsmør. Stemmer det at du er opphavsmannen?

- Vet du hvem du prater med nå?

- Eh, ja?

- Vet du hva jeg har drevet med siste 40 år?

- ...eh?

- Jeg har satt Norge på det kulinariske kartet og det er det ingen som anerkjenner meg for.

- OK. Var det du som startet med kokkelandslaget?

- Jeg var involvert, men skal ikke ha æren for det.

- Stemmer det at du er opphavsmannen til Sandefjordsmøret?

- Nei. Det skal jeg ikke ha æren for.

Les også: Polets ti beste rødviner under 120 kroner

Les også: Lag deilig torsk i stekapanna

Les også: - Denne kyllingen er den beste jeg har smakt

Og så kommer historien om Otto Fredrik Borchgrevink som I sin lange karriere som hotelldirektør tok den øverste posten på Park Hotell i 1959. I mellomkrigstiden hadde Borchgrevink studert i Frankrike og fått et nært forhold til beurre blanc.

I den klassiske franske sausen finner man i tillegg til smør og fløte både sjalottløk og hvitvin. Hotelldirektøren gjorde noen forenklinger og kuttet ut de to ingrediensene, i følge Ludl.

- I dag er det bare fløte, smør, sitron og bladpersille. Ikke kruspersille. Det er ikke persille.

OK. I de fleste oppskrifter som er å oppdrive finner man likevel kruspersille. Det må antakelig Ingrid Espelid Hovig ta skylden for. Hennes heroiske innsats for persilledusken sørget for totalt overkjøring av den mer vanlige fetteren, bladpersillen.

Man-taver-det-man-haver ble til i-Sandefjordsmør-bruker-man-kruspersille.

Du finner kruspersille i denne oppskriften også, men ingen ville tenke ondt om deg dersom de finner bladpersille i sausen din.

Park hotell har for øyeblikket ikke sausen på menyen, men har gjort det til en tradisjon å servere sausen på 17.mai-menyen.

Her har du oppskriften!

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Del smøret i terninger og legg det på en tallerken.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Kok opp fløten. Når fløten har kokt litt inn, fjern fra varmen og la stå noen minutter.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Pisk inn litt og litt av smørterningene.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Hakk persille og ha i sausen.

=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto. Erik Hannemann

Server fra sausenebb.

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

OPPSKRIFTER MED APRIKOS: Her får du åtte forslag til hva du kan lage med aprikos.=

8 fristende ting å lage med aprikos

Du: Prøv denne med chevre og aprikos.

=

Stek pizzaen på grillen i sommer

I sommer er det pizza på grillen som gjelder.

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Testen hvor iPhone kommer på nest sisteplass

Sjekk hvilket mobilkamera som gruser konkurrentene i ny test.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett