=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto. Erik Hannemann

Oppskrift på Sandefjordsmør

Slik lager du Sandefjordsmør

Klassisk saus: Med denne sausoppskriften liker alle fisk.

Det er nærliggende å tro at sausen ”Sandefjordsmør” kommer fra en by i Vestfold. Vi tok en telefon til en kulinarisk storhet i byen som ofte blir tilskrevet opphavet til denne nydelige, fløyelsmyke sausen, Edgar Ludl.

- Hei! Jeg holder på skrive en sak om Sandefjordsmør. Stemmer det at du er opphavsmannen?

- Vet du hvem du prater med nå?

- Eh, ja?

- Vet du hva jeg har drevet med siste 40 år?

- ...eh?

- Jeg har satt Norge på det kulinariske kartet og det er det ingen som anerkjenner meg for.

- OK. Var det du som startet med kokkelandslaget?

- Jeg var involvert, men skal ikke ha æren for det.

- Stemmer det at du er opphavsmannen til Sandefjordsmøret?

- Nei. Det skal jeg ikke ha æren for.

Les også: Polets ti beste rødviner under 120 kroner

Les også: Lag deilig torsk i stekapanna

Les også: - Denne kyllingen er den beste jeg har smakt

Og så kommer historien om Otto Fredrik Borchgrevink som I sin lange karriere som hotelldirektør tok den øverste posten på Park Hotell i 1959. I mellomkrigstiden hadde Borchgrevink studert i Frankrike og fått et nært forhold til beurre blanc.

I den klassiske franske sausen finner man i tillegg til smør og fløte både sjalottløk og hvitvin. Hotelldirektøren gjorde noen forenklinger og kuttet ut de to ingrediensene, i følge Ludl.

- I dag er det bare fløte, smør, sitron og bladpersille. Ikke kruspersille. Det er ikke persille.

OK. I de fleste oppskrifter som er å oppdrive finner man likevel kruspersille. Det må antakelig Ingrid Espelid Hovig ta skylden for. Hennes heroiske innsats for persilledusken sørget for totalt overkjøring av den mer vanlige fetteren, bladpersillen.

Man-taver-det-man-haver ble til i-Sandefjordsmør-bruker-man-kruspersille.

Du finner kruspersille i denne oppskriften også, men ingen ville tenke ondt om deg dersom de finner bladpersille i sausen din.

Park hotell har for øyeblikket ikke sausen på menyen, men har gjort det til en tradisjon å servere sausen på 17.mai-menyen.

Her har du oppskriften!

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Del smøret i terninger og legg det på en tallerken.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Kok opp fløten. Når fløten har kokt litt inn, fjern fra varmen og la stå noen minutter.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Pisk inn litt og litt av smørterningene.

Sandefjordsmør=

Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto: Erik Hannemann

Hakk persille og ha i sausen.

=

Oppskrift på Sandefjordsmør © Foto. Erik Hannemann

Server fra sausenebb.

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

SLIK SKRELLER DU INGEFÆR: Bruk en skje! Det er den enkleste måten å skrelle ingefær på.=

Vips, så er ingefæren skrelt!

Du har redskapet i skuffen.

OPPSKRIFT PÅ EPLEKAKE: Michel Roux har også en oppskrift på eplekake.=

Gjestene vil elske deg om du lager denne menyen

Og ikke er den så vanskelig og dyr heller.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

- Flere ganger var jeg dritings med ansvar for et sovende småbarn

«Linda» gikk fra å se på seg selv om en livsnyter til å innse at hun var en alkoholiker.

artikkel bilde

Hørt om stearin-trikset?

Enkelt og genialt!

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?