Å jasså? Du tror at marinering fungerer? Det gjør det, men antakelig ikke slik du tror.

Man liker gjerne å tenke at en marinade trekker seg inn i kjøttet. Det er en sannhet med visse modifikasjoner.

Share

I beste fall trenger marinaden (smaken) inn én liten centimeter i døgnet, men da må kjøttet ligge i romtemperatur (og hvor mange tør å la steika ligge på kjøkkenbenken over natta?).

Blir kjøttet mørere?

Kjøttet blir muligens mørere, men det skal ikke marinaden ha æren for. Mørheten kommer i tilfelle fordi kjøttet modner.

Det er riktignok gjort litt forskning i Japan som indikerer at rødvin (mer enn hvitvin) sammen med eddik har en viss effekt på mørheten. Det er den franske forskeren Hervé This som refererer til dette i boka Molecular Gastronomy (hvor han også røper hvordan du raskest kjøler ned en varm kaffekopp). Men, forskningen har ikke kommet langt i forklare og underbygge de kjemiske prosessene.

I de fleste tilfeller vil en vanlig marinade bare trekke fuktighet ut av kjøttet og dermed gjøre det mindre saftig - og dermed mindre mørt.

(og dersom du virkelig vil ha kjøttet saftig må du bruke denne metoden).

Så, hvorfor marinerer vi?

Marinering er en veldig effektiv måte å krydre overflaten av kjøttet på.

Og alle krydderiene og smakene på overflaten er de viktigste når man bestemmer seg for om man liker eller ikke liker maten.

Derfor tenker man at marineringen er så effektiv. Og det er den jo, men ikke slik du trodde for noen linjer siden.

Her er noen marinader du kan teste ut:

Honningmarinade

Sennep- og rosmarinmarinade

Rødvinsmarinade

Grillmarinade til spareribs

LES OGSÅ:

Slik blir blomkålen god

Slik lager du perfekt potetmos

Clotildes nydelige grillspyd

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!