Sjokoladekaker går aldri av moten. Heldigvis.

Ved kakebordet var jeg alltid den som med letthet hoppet over bløtkaker og eplekaker. Skamløst gikk jeg rett på de mørke skjønnhetene. Og jo tykkere lag med glasur, jo mer fristende. (Slik lager du glasur perfekt, forresten).

Har jeg forandret meg? Tja. Jeg regner meg ikke lenger som en reaksjonær sjokoladepurist. Men, om jeg får valget mellom den franske eplekakeherligheten tarte tatin og mørk, mystisk eleganse gir svaret seg ganske fort - fremdeles.

Sjokoladekake gir glede

En sjokoladekake er noe jeg helst blir tilbudt. Gjerne servert med en kopp kaffe, eller en portvin om jeg er i det hjørnet. Det å lage en sjokoladekake er et prosjekt jeg kan gjennomføre med glede, men iveren etter å spise sjokoladekake er oftest større enn lysten til å endevende kjøkkenet.

Når det er sagt: Kommer man først i gang er det å bake en sjokoladekake en sann glede. Synet av sjokolade som velvillig smelter seg smekker og innbydende for deg kan bevege de mest bortskjemte sjeler. Og den eleverte opplevelsen av at tørre ingredienser, som vanligvis okkuperer de rotete skuffene i kjøkkenet i mørke og stillhet, sakte med sikkert forvandler seg til en vakker skapning du triumferende bærer frem på et fat, er forbeholdt bare vi som baker. Denne gleden, en blanding av stolhet og begeistret mestringsfølelse, er det bare bakere - ingen andre - som får ta del i.

At det helt sikkert er til glede for andre er hevet over enhver tvil. Og om er så heldig å tilhøre klanen som får glede av å glede andre får du en bonus på toppen av et herlig stykke sjokoladekake.

Hvilken sjokoladekake?

Det er ingen hemmelighet at jeg er svak for Julia Child (den amerikanske matmoren). Og kakene hennes. Særlig den udødelige klassikeren Queen of Sheba. For meg er dette sjokoladekake med stor S.

Jeg legger også ved en enklere sjokoladekake. Den serveres (om du vil) med en liten, lekker kirsebærsaus.

Og til slutt, en klassiker med en nydelig vaniljekrem i kjernen...

Oppskriftene finner du nedenfor.

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr.

Ingredienser:

Kake

2 ss rom, kaffe eller konjakk

120 g sjokolade

100 g smør

100 g sukker

3 stk eggeplomme

3 stk eggehvite

1 ss sukker

1 klype salt

50 g maltemandler(du kan male dem med en stavmikser eller kjøkkenmaskin)

2 dråpe mandelekstrakt (kan droppes)

50 g mel

Glasur

100 g sjokolade, bruk vanlig kokesjokolade. Pass på å justere med sukker om du bruker mørke typer med lite sukker.

5 ss smør

2 ss mørkrom(kaffe eller konjakk)

mandelflak(mandelskiver) til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Bløt sjokoladekake med kirsebærsaus

Til 1 porsjon:

250 g kokesjokolade, lys

250 g smør

4 stk egg

200 g melis

125 g hvetemel

0,5 dl kaffe, sterk

Kirsebærsaus:

1 bokser hermetiskekirsebær

3 ss kirsebærlikør

Krem av crème fraîche:

3 dl crème fraîche

3 ss melis

0,5 stk vaniljestang, bare frøene

evt. blader av friskmynte

Høyde (px): Bredde (px):
Synøve Dreyer

Trøffel- og vaniljekremkake

Sjokoladebunn med trøffelkrem og hjemmelaget vaniljekrem innerst i kjernen. Denne kaken er helt eksepsjonelt god!

Ingredienser:

Sjokoladebunn

2 stk egg

0,5 dl sukker

0,75 dl hvetemel

2 ss maisenna

2 ss kakao

2 ss smør

Trøffelkrem

6 dl kremfløte

400 g kokesjokolade, lys

Vaniljekrem

3 pl gelatin

1 stk vaniljestang

4 dl melk

4 stk eggeplomme

0,5 dl sukker

1 ss maisenna

0,5 dl vanntil å smelte gelatinen i

Sjokoladeglasur

200 g kokesjokolade, lys

80 g smør

Pynt

appelsin- oglimeskiver

revet skall av 1 stk lime blandet med 2 sssukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!