Sjokoladekake oppskrift

Sjokoladekakene du vil elske

Lyst på en mørk skjønnhet?

VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli.
VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

Sjokoladekaker går aldri av moten. Heldigvis.

Ved kakebordet var jeg alltid den som med letthet hoppet over bløtkaker og eplekaker. Skamløst gikk jeg rett på de mørke skjønnhetene. Og jo tykkere lag med glasur, jo mer fristende. (Slik lager du glasur perfekt, forresten).

Har jeg forandret meg? Tja. Jeg regner meg ikke lenger som en reaksjonær sjokoladepurist. Men, om jeg får valget mellom den franske eplekakeherligheten tarte tatin og mørk, mystisk eleganse gir svaret seg ganske fort - fremdeles.

Sjokoladekake gir glede

En sjokoladekake er noe jeg helst blir tilbudt. Gjerne servert med en kopp kaffe, eller en portvin om jeg er i det hjørnet. Det å lage en sjokoladekake er et prosjekt jeg kan gjennomføre med glede, men iveren etter å spise sjokoladekake er oftest større enn lysten til å endevende kjøkkenet.

Når det er sagt: Kommer man først i gang er det å bake en sjokoladekake en sann glede. Synet av sjokolade som velvillig smelter seg smekker og innbydende for deg kan bevege de mest bortskjemte sjeler. Og den eleverte opplevelsen av at tørre ingredienser, som vanligvis okkuperer de rotete skuffene i kjøkkenet i mørke og stillhet, sakte med sikkert forvandler seg til en vakker skapning du triumferende bærer frem på et fat, er forbeholdt bare vi som baker. Denne gleden, en blanding av stolhet og begeistret mestringsfølelse, er det bare bakere - ingen andre - som får ta del i.

At det helt sikkert er til glede for andre er hevet over enhver tvil. Og om er så heldig å tilhøre klanen som får glede av å glede andre får du en bonus på toppen av et herlig stykke sjokoladekake.

Hvilken sjokoladekake?

Det er ingen hemmelighet at jeg er svak for Julia Child (den amerikanske matmoren). Og kakene hennes. Særlig den udødelige klassikeren Queen of Sheba. For meg er dette sjokoladekake med stor S.

Jeg legger også ved en enklere sjokoladekake. Den serveres (om du vil) med en liten, lekker kirsebærsaus.

Og til slutt, en klassiker med en nydelig vaniljekrem i kjernen...

Oppskriftene finner du nedenfor.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Rom

120 g Sjokolade

100 g Smør

100 g Sukker

3 stk Eggeplomme

3 stk Eggehvite

1 ss Sukker

1 klype Salt

50 g Mandler

2 dråpe Mandel

50 g Mel

100 g Sjokolade

5 ss Smør

2 ss Rom

Mandelflak

Alf Børjesson

Bløt sjokoladekake med kirsebærsaus

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Kokesjokolade, lys

250 g Smør

4 stk Egg

200 g Melis

125 g Hvetemel

0.5 dl Kaffe, sterk

1 bokser Kirsebær

3 ss Kirsebærlikør

3 dl Crème fraîche

3 ss Melis

0.5 stk Vaniljestang, bare frøene

Mynte

Synøve Dreyer

Trøffel- og vaniljekremkake

Sjokoladebunn med trøffelkrem og hjemmelaget vaniljekrem innerst i kjernen. Denne kaken er helt eksepsjonelt god!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Egg

0.5 dl Sukker

0.75 dl Hvetemel

2 ss Maisenna

2 ss Kakao

2 ss Smør

6 dl Kremfløte

400 g Kokesjokolade, lys

3 pl Gelatin

1 stk Vaniljestang

4 dl Melk

4 stk Eggeplomme

0.5 dl Sukker

1 ss Maisenna

0.5 dl Vann

200 g Kokesjokolade, lys

80 g Smør

Lime

Sukker

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også