Ukens beste vinkjøp
Robust sør-afrikaner
En blanding av shiraz og malbec gir en skikkelig god kjøttvin.
Våren begynner å titte frem såvidt rundt i landet, og du begynner kanskje å få lyst på en salat. Er det sjømat i salaten din, kan du prøve denne økologiske, tyske rieslingen. Har du ost, kylling, skinke eller bacon i salaten, kan det være bedre med en lett rødvin, f.eks. en saftig valpolicella.
Men det er ikke til å komme forbi at av og til er det godt med et skikkelig stykke rødt kjøtt. Og da snakker vi om kraftige rødviner. I Sør-Afrika lages det stadig mer god rødvin, gjerne på den stedegne pinotage-druen eller den mer kjente cabernet sauvignon. Shiraz er imidlertid på fremmarsj her, men det er ikke så ofte vi ser Argentinas store drue, malbec. I ukens vin har disse to funnet sammen i en vin som virker skreddersydd til biff eller lammelår.
Cape Crown Shiraz Malbec 2010, vnr 9044801, kr 122,50, 84 poeng.
Dyp rødfiolett på farve. Modne mørke bær i duften med innslag krydder. God fylde med rik frukt, passe balanserende syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.
Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres et par år. Som vi allerede har vært inne på, er den god til rødt kjøtt, det være seg okse, lam eller vilt. Du kan også drikke den til faste, vellagrede oster, som parmesan, gruyère, cheddar eller lignende. Oppskrifter som passer til vinen finner du nedenfor.
Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:
Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
8 skiver Bacon
1 ts Salt
1 ts Salt
0.25 ts Pepper
2 ss Smør
1 ss Olivenolje
300 g Spinat, frisk
2 dl Vann
0.5 ts Salt
3 dl Matfløte
0.5 ts Pepper, sort og nykvernet
2 stk Tomat
0.5 ts Salt
0.25 ts Pepper
2 ts Oregano, tørket
Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
800 g Elg, indrefilet
Olje
Salt
Pepper
2 dl Portvin
2 dl Kraft
2.5 dl Crème fraîche
Salt
Pepper
2 stk Gulrot
2 stk Persillerot
8 stk Rosenkål
8 stk Perleløk
1 l Sopp
Olje til pensling
Smør til steking
Salt
Pepper
Oregano
Timian
Poteter
Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos
Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
0.5 potte Rosmarin
2 stk Hvitløk
1 stk Lammelår
2 stk Selleri
200 g Smør
1 kg Poteter
Olje
4 dl Rødvin
2 ts Sukker
1 ts Maisenna
Denne saken ble første gang publisert 07/04 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.