Vi har ved flere tidligere anledninger i denne spalten påpekt at Portugal er en kilde til gode, rimelige og robuste rødviner. Landet er kanskje mest kjent for sine mange forskjellige typer portvin, men de røde vinene er på stadig fremmarsj. God mat har de også i Portugal, bl.a. den sagnomsuste bacalaoen (som forøvrig skrives bacalhau på portugisisk).

 

Vår vin denne uken kan du drikke til bacalao, men den er enda bedre til kraftige kjøttretter. Den kommer fra vindistriktet Alentejo, som ligger litt sørøst for Lisboa i retning spanskegrensen. Vinen er laget på en miks av typiske portugisiske druer, med 40% aragónez, 40% trincadeira, 10% alicante bouschet og 10% touriga nacional. Produsenten heter Monte Branco, som (hvis ikke språkkunnskapene våre svikter oss fullstendig) må bety noe sånt som Kvitfjell.

Alento 2008, vnr 9107301, kr 110,70, 85 poeng.

Dyp rød på farve. Fin og fruktig duft av mørke bær med hint av urter og krydder. God fylde med sødmefull frukt som balanseres fint av frisk syre. Lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par års lagring. Rødt kjøtt er det du bør ha på menyen når du skal drikke denne vinen. Både okse, lam og vilt passer bra. Oppskrifter som passer til vinen finner du nedenfor.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Bobler på budsjett

Mye vin for pengene

Rødvin til lørdagsbiffen

Rimelig argentiner

Flott australsk rødvin

Biff med pesto og hjemmelaget pommes frites

Til 4 porsjoner:

4 stk biff av ytrefilet av okse à 150 g

salt

pepper, sort og nykvernet

1 kg poteter

3 dl maisolje

havsalt

pesto

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammestek fylt med fetaost og tomater

Til 4 porsjoner:

1 stk lammelår

2 stk sjalottløk

10 stk oliven, sorte

100 g soltørkede tomater

80 g fetaost

2 ts provencekrydder

0,5 ts salt

1 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Hjortebiff med tyttebærsaus

Til 4 porsjoner:

800 g hjort efilet (eller filet fra rein eller elg)

8 skiver bacon uten svor

olje eller smør

salt

pepper

Tyttebærsaus

3 dl matfløte

2 ts Fungi soppsaus eller soyasaus

4 ss tyttebær, rørte

1 ts frisk timian (ev halve så mye tørket)

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!