I Norge er vi velsignet med noe av den beste sjømaten i verden, og den er på sitt beste nå på senvinteren. Det begynner å bli stadig mer populært å behandle fisk og skalldyr på asiatisk vis, gjerne i wok med chili og ingefær. Da skal du velge en frisk og fruktig hvitvin, som f.eks. en god tysk riesling eller kanskje en sauvignon blanc fra Australia.

Del

Men av og til vender vi oss mot det klassisk franske. Der er det ofte snakk om rikere og fetere sauser til sjømat, hvor smør ofte er en gjenganger, det være seg i form av brunet smør, beurre blanc eller hollandaise. Til denne typen retter er hvite burgundere midt i blinken, da de både fremstår som litt "fete" i munnen, samtidig som de har frisk nok syre til å rense opp.

Viner fra burgund er imidlertid ofte ganske dyre, så da er det hyggelig at ukens vin, fra den flotte 2009-årgangen, byr på mye av den karakteristiske burgund-smaken uten å koste en formue.

Deux Roches Plants du Carre 2009, vnr 9107401, kr 147, 87 poeng.

Strågul med et hint av grønt. Flott duft av fersken og gule epler med innslag av sitron, vanilje og mineraler. Også små hint av smør og nøtter. God fylde med rik og moden frukt, som balanseres av frisk syre. Lang ettersmak med et lett mineralsk preg i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men den kan også lagres en tre års tid. Drikk den til de mest luksuriøse sjømatrettene du kan lage: Hummer, sjøkreps og kamskjell, samt de flotte flyndrefiskene kveite og piggvar, med rike sauser. Vinen kan også brukes til kylling, f.eks. som frikassé eller med kremet sopp. Eller du kan drikke den på egenhånd, uten mat. Oppskrifter som passer til vinen finner du nedenfor.

Flere tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Økologisk fra California

Kraftig portugiser

Bobler på budsjett

Mye vin for pengene

Rødvin til lørdagsbiffen

Kveite med asparges og hollandaise

Til 4 porsjoner:

800 g kveitefilet

5 dl vann

40 g salt

pepper

Hollandaise

1 dl hvitvinseddik

pepper

2 ss vann

4 stk eggeplomme

300 g smør, klaret

1 stk sitron, presset

Asparges

2 ss smør

16 stk asparges, delt i to

Tilbehør

potet, kokt

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Ovnsbakt sjøkreps

Til 4 porsjoner:

1 kg fersk kreps

Marinade

2 ss majones

2 ts sennep

0,5 ts salt

2 fedd hvitløk, presset

1 dl soyaolje

1 dl hvitvin, tørr

1 krm timian

6 stk hvitt pepper korn, malt

2 ss dill, frisk

Tilbehør

hjertesalat

ruccola

radicchio rosso

Høyde (px): Bredde (px):

Posjert piggvar

Til 4 porsjoner:

1 ss smør

2 stk sjalottløk

1 kvast timian

1 dl hvitvin, tørr

1 dl fiske kraft eller vann

4 stk piggvar med skinn og bein, à ca 250 g

0,5 dl olivenolje

2 ss hasselnøttolje

1 stk sitron, saften av den

50 g kaldt smør til sausen

salt

pepper

kajennepepper

Tilbehør:

1 ss olivenolje

20 g valnøtter

20 g pistasjenøtter

10 g pinjekjerner

1 stk fruktkjerne av granateple

100 g thai asparges

100 g champignon

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!