Posjerte egg er nydelig i utallige retter.

Jeg nevner ratatouille, verdens beste pytt-i-panne, supper, salater, sammen med asparges, og et must i klassikeren egg benedict.

Å posjere egg er heldigvis lettere enn man skulle tro. Etter å ha lært deg disse ti punktene så kan du det.

Les også: Slik steker du egg

Les også: Slik lager du eggerøre

1. Bruk ferske egg

Eggehviten på eldre egg har en tendens til å spre seg under koking - så bruk ferske egg.

2. Ha eddik i vannet

Hell i 1,5 liter vann og 2 spiseskjeer hvitvinseddik hvis du bruker en middelsstor kasserolle. Jo større kasserollen er dess flere egg kan du posjere om gangen. Eddiken vil hjelpe egget å holde seg sammen.

3. Posjer få egg om gangen

Start med å posjere ett eller to egg om gangen. Når du blir mer dreven kan du øke antall egg (så lenge kasserollen er stor nok), men mer enn fire egg samtidig er risky business.

4. Vannet skal ikke koke

For å unngå anarki i kasserollen med eggehvite svømmende rundt overalt anbefales det å holde vannet litt under kokepunktet. Små bobler skal komme opp, men vannet skal ikke koke.

5. Hell egget forsiktig ned i vannet

Du skal være dreven før du begynner å knekke eggene rett i vannet. Jeg anbefaler på det sterkeste at du knekker eggene i hver sin espressokopp eller lignende, før du forsiktig heller de ned i vannet.

6. Hjelp hviten å samle seg rundt plommen

Med en gang eggene har lagt seg på bånn av kjelen vil noe av hviten spre seg litt - prøv nå å bevege hviten forsiktig ved å dytte den mot eggets senter slik at den foresegler eggeplommen.

7. Følg posjeringen med argusøyne

Antatt koketid er 3-5 minutter, men løft egget opp og kjenn etter. Eggehviten skal være fast, eggeplommen myk.

8. Stopp kokeprosessen

Når eggene er ferdig tar du de opp med en hulsleiv og legger de i et kaldt vannbad i ti sekunder for å stoppe kokeprosessen. Vannbadet lager du ved å helle kaldt vann og isbiter i en bolle.

9. La renne av

Ta så eggene forsiktig opp fra isvannet og la de renne av på kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle.

10. Trim eggene

Nå kan du trimme eggene så de blir pene og fri for eggehvitestøy. Bruk saks eller kniv.

Servering

Hvis du ikke skal spise eggene med en gang kan du varme dem opp i en kasserolle med varmt vann rett før servering. De er passe varme etter ett minutt eller to. La de renne av før du ved servering drysser med litt fingersalt.

Slik posjerer du egg til mange

Det anbefales ikke å posjere mer enn fire egg om gangen, så hvis du ønsker å lage mer er løsningen å legge alle eggene i et kaldt vannbad til de skal spises. Her holder de seg i en til to dager så lenge vannbadet står i kjøleskapet.

Når du så skal spise eggene er det bare å varme dem opp i varmt vann. Her ville jeg varmet opp ett egg først for å sjekke hvor lang tid de trenger for å bli passe varme.

Les også:

Saus til asparges

Slik steker du egg

Slik lager du eggerøre

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Posjerte egg

Til 4 porsjoner:

4 stk egg

1 l vann

1 ts salt

1 ts eddik

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!