Helseeffekt av kaffe

Kaffe tørker deg ikke ut

For de aller fleste er det faktisk motsatt.

GOD SAMVITTIGHET: Kos deg med kaffen uten å være bekymret for uttørring.

GOD SAMVITTIGHET: Kos deg med kaffen uten å være bekymret for uttørring. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Koffeinfakta

  • En vanlig kaffekopp inneholder mellom 50-200 mg koffein.
  • Innholdet varierer med størrelse på kaffekoppen og traktetid, altså hvor lenge kaffen er i kontakt med det hete vannet, om kaffen røres i vannet som ved kokekaffe og presskannekaffe.
  • Et glass Coca Cola (2,5 dl) inneholder til sammenligning 33 mg koffein, og en kopp te 50 mg

Kilder: Bramat.no, Folkehelseinstituttet

"Koffein er vanndrivende", har vi lært. Har du tørr hud, skal det hjelpe å kutte ned på kaffen, og ikke bare det; du skal drikke et glass vann for hver kopp kaffe du heller i deg.

Ikke helt riktig, viser forskning.

- Personer som er utsatt for dehydrering blir gjerne anbefalt å være forsiktige med kaffe og te, men for vante kaffedrikkere er det ingen grunn til det, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh ved helse- og ernæringsnettstedet Bramat.no.

Tilpasningsdyktig menneskekropp

Er du en godt tilvennet kaffedrikker, har kroppen din for lengst tilpasset seg koffeinets vanndrivende effekt, viser en forskningsrapport.

Selv om undersøkelser har vist at koffeindoser over 250-300 mg kan ha en vanndrivende effekt, skal man ha i bakhodet at dette er langt mer enn hva som finnes i en kaffekopp - og at koffeinet i undersøkelsen er tilført kroppen i ren form, altså ikke som kaffe, men som rent koffein. I disse forsøkene har de sett at koffeinet kan øke urinmengden.

Også de andre stoffene i kaffen, tofyllin og teobromin kan virke vanndrivende. Teobromin er mindre vanndrivende enn koffein, mens den vanndrivende effekten til teofyllin er på linje med koffein.

Uerfarne og lette kan bli tissetrengte

Personer som ikke er vant til å drikke kaffe, vil derimot kunne bli tissetrengte etter en stor kopp sterk kaffe. Eller den vante kaffedrikkeren kan oppleve det, dersom hun eller han har hatt en kaffefri periode på flere dager.

- Det er dessuten sammenheng mellom kroppsvekt og den vanndrivende effekten til koffein. Koffein vil virke mindre vanndrivende på en stor og tung kropp sammenlignet med en liten og lett kropp, sier ernæringsbiologen.

For vante kaffedrikkere vil store doser koffein på over 300 milligram også virke vanndrivende. For å få i deg såpass må du drikke flere kopper sterk kaffe etter hverandre. Til sammenlining gir en liter sterk kaffe ca 1000 milligram koffein.

Dette bør du ikke prøve ut, fordi du kan få akutt forgiftning allerede ved et daglig inntak på mer enn 500-600 milligram koffein.

La eldre beholde kaffen

- Det er ikke noen grunn til å frarøve eldre deres daglige kaffekopper fordi man frykter at de blir dehydrerte, sier von Krogh.

- Kaffe virker ikke mer vanndrivende på eldre som er trente kaffedrikkere, sammenlignet med yngre voksne. Selv om eldre har nedsatt tørstfølelse og ikke alltid klarer å drikke nok væske, så vil ikke kaffen skade.

Hun mener at den daglige filterkaffen faktisk kan tilføre ekstra væske, under forutsetning at de pleier å drikke kaffe hver dag.

- Eldre som er utsatt for dehydrering bør oppfordres og tilbys annen drikke i tillegg til kaffen, for eksempel til måltider, under aktiviteter og når medisinen skal tas. Men husk at vann bør foretrekkes fremfor kaffe når dehydrering skal korrigeres.

Ikke slenge rundt oss med begreper

"Å nei, nå er jeg litt dehydrert", kan vi gjerne finne på å si. Men det skal en del til før man per definisjon er "dehydrert".

- Dehydrering oppstår når behovet for væske ikke blir dekket. Dette kan oppstå når du svetter svært mye uten å erstatte tapet med økt væskeinntak, for eksempel hard aktivitet i varmt vær eller i store høyder. Dehydrering er også et problem hos eldre som har nedsatt tørstfølelse og glemmer å drikke nok, sier von Krogh.

Noen tror de er dehydrerte hvis urinen er gulfarget. Urolog ved Overnklinikken i Hokksund, Sissel Overn, sa tidligere i år til Kvinneguiden at dette er helt feil.

- Noen drikker vann for å få klar urin, hva skal vi med det? Urin skal være gul, varierende konsentrasjon, men gul, sa Overn, som også sier at flere og flere drikker så mye vann at de tisser på seg.

- Jeg fatter ikke hvor det kommer fra at vi skal drikke så forferdelig mye! Sannsynligvis fra dem som produserer vann på flaske. Kroppen vår er så fint fungerende at vi blir tørste hvis vi har væskeunderskudd. Vi skal bare drikke til måltider, etter vi har trent og hvis vi er tørste, sier urologen.

Les også:

Dette gjør kaffe med kroppen din

Menyen som gjør hud og kropp vakker

Hvor mange kalorier inneholder drikken din?

Så lett unngår du fett hår

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning