Få høyere lønn i medarbeidersamtalen

Triksene som gir deg høyere lønn

Slik går du fram i medarbeidersamtalen.

FORBERED DEG: Sett deg inn i hva du har krav på, forbered spørsmål og tenk over hva du kan og bør kreve.
FORBERED DEG: Sett deg inn i hva du har krav på, forbered spørsmål og tenk over hva du kan og bør kreve. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert
PROFESSOR: Paul Gooderham, professor ved Norges Handelhøyskole.
PROFESSOR: Paul Gooderham, professor ved Norges Handelhøyskole. Foto: Foto: NHH.

Det nærmer seg medarbeidersamtale og lønnsforhandlinger for arbeidstakere nå, og dersom man er misfornøyd med arbeidsforhold eller ønsker seg høyere lønn fra arbeidsgiver, gjelder det å forberede seg godt til samtalen med sjefen.

Men mange syns det er både ubehagelig og vanskelig å be om lønnsøkning, selv om man vet at man både fortjener det og er verdt det.

Så hvordan går man egentlig frem?

Her får du flere tips til hvordan du forhandler deg til høyere lønn.

- Pluss på 20 prosent

Paul Gooderham, professor ved Norges Handelhøyskole, mener at den beste strategien er å fremheve ens bidrag til å realisere bedriftens strategi:

- Bedriftens strategi består gjerne av delmål - og min anbefaling er at man oppsummerer på en helt konkret måte hva man har bidratt med i forhold til hvert av delmålene, sier Gooderham til Kvinneguiden.

Dette innebærer at man har gjort en grundig forhåndsanalyse av egne bidrag.

- Det er de man «selger inn» og ikke ens personlighet. Altså er det snakk om å holde en saklig tone der arbeidsgiveren må svare helt objektivt, forklarer professoren videre.

En slik samtale skaper også grunnlaget for fremtidige forhandlinger.

- Når det gjelder hvor mye; ta utgangspunkt i det du er villig til å akseptere og pluss på 20 prosent. Dette gapet utgjør «forhandlingsrommet», anbefaler han videre.

Dette argumentet er ikke godt nok

EKSPERT: Trine Larsen ,daglig leder ved Hammer&Hanborg AS.
EKSPERT: Trine Larsen ,daglig leder ved Hammer&Hanborg AS. Foto: Foto: HAMMER&HANBORG AS.

Trine Larsen, daglig leder ved Hammer&Hanborg AS, mener at du bør ta sikte på å få frem hva du bidrar med når du har medarbeidersamtalen.

- Sett verdi på din arbeidsinnsats. Bidrar du direkte med salg og påvirker bedriftens omsetning? Tallfest det. Bidrar du på andre måter, så bidrar du antagelig også med at bedriften tjener på din arbeidsinnsats. Forsøk så godt det lar seg gjøre å tallfeste hva du bidrar med, sier Larsen til Kvinneguiden.

Da mener hun først og fremst at man må ha noen argumenter klare og gi eksempler.

- Det holder ikke å bare si at man er flink og trives. Eller at andre man kjenner tjener mer. Det er rett og slett dumt. Man må kunne tydeliggjøre hva man bidrar med, sier Larsen videre.

Hun understreker at det ofte er slik at den lønnen du starter med vil følge deg med en årlig justering. De store lønnshoppene får man som regel kun ved bytte av jobb.

- Men så lenge man er saklig, skal man kunne ta opp lønnsspørsmålet. Men argumentet om at «andre tjener mer enn meg» er ikke godt nok, sier Larsen.

Slik forbereder du deg

Larsen tipser deg:

  • Det er helt klart lurt å notere med seg stikkord.
  • Gjerne også konkrete eksempler på hva som gjør at du mener din arbeidsinnsats er verdt en lønnsøkning.
  • Ta for eksempel en journalist; har du bidratt til at avisen din har fått flere lesere? Kom med eksempler på hvilke saker du bidro med.
  • Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder lønnsøkning. Går bedriften med overskudd? Om ja, er det selvsagt mulig å spørre om mer.
  • Har arbeidsoppgavene dine endret seg? Har du fått mer ansvar?
  • Til en viss grad kan også Konsumprisindeksen (KPI) brukes som en guide. Har du ikke fått lønnsøkning og KPI er på 2 %, har du i realiteten gått ned 2 % i lønn.

Slik blir samtalen en god dialog

Frøydis Perny Vasset har doktorgrad i ledelse ved Universitetet i Stavanger.

Hennes studie fokuserer på medarbeidersamtalen i kommunehelsetjenesten.

DOKTORGRAD I LEDELSE: Frøydis Perny Vasset ved Universitetet i Stavanger.
DOKTORGRAD I LEDELSE: Frøydis Perny Vasset ved Universitetet i Stavanger. Foto: Foto: UIS

Hun mener at forberedelsen før medarbeidersamtalen er det viktigste:

- Ved å oppdatere seg om medarbeidersamtalens teknikker, problemer og så videre, kan en føle seg like skolert på området som leder. Da kan det bli en god dialog, sier Vasset til Kvinneguiden.

Hun råder deg å skrive ned spørsmålene i forveien siden kunnskap om samtaler er den beste løsningen.

- Noen er alltid flinkere å "selge seg selv" enn andre. Det er en del av personligheten, og det er ikke alltid lett å gjøre noe med, sier Vasset.

-Leder kan favorisere andre medarbeidere

Vasset synes samtidig ikke at det å kreve høyere lønn har noe med medarbeidersamtalen å gjøre:

- Det bør være en avtale tillitsvalgt ,ansatt og leder har på et annet tidspunkt. Hvis hver og en skal gjøre dette, kan det bli svært ulikt og en uheldig fordeling.

- Noen er bedre på det verbale området enn andre. Dessuten kan leder ha bedre relasjoner til noen av de ansatte, advarer hun.

Les også:

Derfor er kvinner taperne på arbeidsmarkedet

Dette irriterer oss på jobben

Det gjør deg upopulær på jobb

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også