Hvordan avsløre løgn

Slik ser du at kollegaen din er dønn ærlig

Noen bare spiller søte og hyggelige. Andre er det på ordentlig.

DERFOR OPPTRER MAN SOM FALSK: - For å oppnå noe, kan det være viktig å få folk med seg gode hjelpere, folk som taler vår sak og "nikkere" som støtter uttalelser vi kommer med. Dette gjelder særlig når de vi snakker med har en viss innflytelse på saken eller vår egen situasjon, forklarer Rogstad til Kvinneguiden.
DERFOR OPPTRER MAN SOM FALSK: - For å oppnå noe, kan det være viktig å få folk med seg gode hjelpere, folk som taler vår sak og "nikkere" som støtter uttalelser vi kommer med. Dette gjelder særlig når de vi snakker med har en viss innflytelse på saken eller vår egen situasjon, forklarer Rogstad til Kvinneguiden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
Sist oppdatert

- Et ønske om å fremstille oss selv i et godt lys er et helt sentralt psykologisk behov og gjelder oss alle. Motivasjonen bak de fleste løgner vi forteller bunner i et ønske om å bli anerkjent, respektert, verdsatt og betydningsfull, både i andres øyne, men ikke minst i våre egne. Med andre ord er intensjonen bak løgnene sjelden ond, selv om den kan tjene egeninteresse.

Det forteller klinisk psykolog, Tove Helene Edvardsen, til Kvinneguiden.

Hun mener det bare er noen få mennesker som finner glede i å lyve, og gjør det med intensjon om å manipulere og skape konflikter, men da er det ofte snakk om patologi.

Men hvordan skal man egentlig forholde seg til mennesker som man etter hvert merker ikke er så ærlig som de fremstiller seg selv?

Vi har alle en bekjent eller tre som vi blir lurt trill rundt av i starten fordi hun eller han virker svært hyggelig og grei.

Etterhvert viser det seg derimot at det under overflaten skjuler seg en egoistisk, uærlig og falsk person med mørke intensjoner.

Det kan dreie seg om kollegaen som konstant forsøker å fremheve seg selv ved å ta æren for andres arbeid og innsats, eller det kan være venninnen til kompisen som er så usikker på seg selv at hun hele tiden må fortelle om alle de gode gjerningene hun har gjort siste tiden.

Derfor er vi falske

Nan Rogstad, executive coach ved CoachTeam - House of Leadership, mener at alle mennesker på et eller annet tidspunkt kan være "overhyggelige" og spille empatiske selv om vi har en egoistisk agenda:

- For å oppnå noe, kan det være viktig å få folk med seg gode hjelpere, folk som taler vår sak og "n ikkere" som støtter uttalelser vi kommer med. Dette gjelder særlig når de vi snakker med har en viss innflytelse på saken eller vår egen situasjon, forklarer Rogstad til Kvinneguiden.

Man skulle tro at kvinner og menn som smører på et falsk smil og som holder noe skjult, er ekle og usikre mennesker man bør passe seg for.

Rogstad tror derimot ikke dette:

- Nei, det tror jeg ikke. Det finnes eksempler på det motsatte også; at det er personer som er veldig selvsikre og vil fremheve seg selv, som har et lett forhold til sannheten, og grader av sannhet, mener hun.

Anne Karin Gjørtz, coach og daglig leder ved Alternativ Medisin Røa, mener at dette er et vanskelig tema, men at vår egen intuisjon ofte kan stemme ganske godt.

Hun forteller at noen mennesker smører på og skryter på seg mer enn det som er sant, fordi de ønsker å bli likt.

- De vil være populære, betydningsfulle og viktige. Og de tror at dette gir dem et fortrinn, sier Gjørtz til Kvinneguiden.

Lett å bli lurt

UÆRLIG KVINNE: - Er øynene faste og direkte eller flyter de litt ut og kanskje oppover? Dette kan være et tegn på en usannhet eller direkte løgn. Blir vedkommende urolig, så kan det være et tegn på at de ikke er helt tilpass i situasjonen. Enten fordi de kommer med usannheter eller at de ikke er helt fornøyd i situasjonen, mener Anne Karin Gjørtz.
UÆRLIG KVINNE: - Er øynene faste og direkte eller flyter de litt ut og kanskje oppover? Dette kan være et tegn på en usannhet eller direkte løgn. Blir vedkommende urolig, så kan det være et tegn på at de ikke er helt tilpass i situasjonen. Enten fordi de kommer med usannheter eller at de ikke er helt fornøyd i situasjonen, mener Anne Karin Gjørtz. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.

Det er ikke så rart at svært mange kan falle for en person som egentlig ikke er helt ærlig.

- Løgn har vist seg svært vanskelig å avdekke. Det har vært mange teorier om hva som kan "avsløre" en som lyver, alt fra unnvikende blikk, at man blunker mer, at man tar seg til nesen med mer. Men ingen av disse teoriene har vist seg å holde vann I forskning, selv løgndetektortester har de senere årene mistet sin troverdighet, fordi de vel så gjerne kan slå ut på stressreaksjonen ved testsituasjonen som uærlighet, forteller Edvardsen.

- Det som imidlertid har vist seg å forekomme igjennom en rekke studier er at små signaler i ansiktsutrykk og stemme kan avsløre oss.

Paul Ekman, en amerikansk psykolog som har gjort et betydelig forskningsarbeid på temaet, hevder at når man forteller en løgn utvider pupillene seg, man presser leppene tettere sammen, og stemmeleiet er litt høyere enn vanlig. Ansiktsutrykket kan også røpe en før man får ansiktsmusklene under viljestyrt kontroll, såkalte " micro-expressions" som varer i omlag en femtedels sekund. Denne kunnskapen brukes nå for å trene eksempelvis secret service og FBI-agenter til å bli bedre i å avdekke uærlighet og løgn.

- Noen forskere hevder at vi kan avdekke uærlighet gjennom måten man prater på, blant annet at når man lyver bruker man flere negativt ladede ord og man er mindre detaljerik eller bruker lengre tid på å gjøre rede for detaljer ved historien dersom spurt. At det er sprik mellom emosjonellt utrykk og hva som sies, forklarer psykologen.

Den gode nyheten er likevel at man faktisk med det blotte øyet kan se om noen lyver, den dårlige er at dette krever lang trening for å bli god på denne ferdigheten.

- Studier viser at uten trening er hverken etterforskere, advokater eller terapeuter bedre på å avdekke uærlighet enn den gjengse mann I gata.

Slik avslører du løgneren

Dama eller mannen som hilser så høyt og blidt, som smiler og ler og får deg på sin "godside", men som plutselig snur i selskap med flere kan lure en trill rundt.

Det kan man merke når hun eller han og forsøker å fremstille andre som dum eller uviten, kun for å fremheve seg selv og sin innsats. Man føler gjerne at det er god grunn til å tro at vedkommende er slu og manipulativ fremfor søt og snill.

Rogstad mener at dette er noe man gjerne kan oppdage før det går så langt at man blir ydmyket offentlig av en person som egentlig spiller et spill.

Hun tror nemlig at man kan se når folk "smører på" og pynter på sannheten.

Typiske tegn man kan se etter for å oppdage en løgner er:

- En klassiker er å avsløre øyemønster: For mange vil det være slik at når de ser opp og til sin høyre side, så er det for å hente konstruerte bilder. Eller tilsvarende: når de ser rett til sin høyre side, så henter de konstruerte lyder. Dette vil imidlertid ikke stemme for alle, så det er noe usikkert å bedømme bare ut fra øynene, forklarer Rogstad og fortsetter:

- Når noen midt i en fortelling eller samtale begynner å ta pauser, som for å tenke etter og finne ut hvordan historien går videre. Eller når det brukes mye generelle vendinger i stedet for å være konkret og spesifikk, som for eksempel at noe er diskutert med sjefen, men at det ikke fortelles hva som ble sagt, eller at sjefen egentlig var uenig med deg, sier coachen.

Gjørtz mener også at øynene vil avsløre vedkommende ganske raskt:

- Er øynene faste og direkte eller flyter de litt ut og kanskje oppover? Dette kan være et tegn på en usannhet eller direkte løgn. Blir vedkommende urolig, så kan det være et tegn på at de ikke er helt tilpass i situasjonen. Enten fordi de kommer med usannheter eller at de ikke er helt fornøyd i situasjonen, mener Gjørtz.

Slik takler du den falske

Enkelte mennesker er man tvunget til å forholde seg til i hverdagen, og da gjelder det å finne måter å takle dem best mulig.

- Når en snakker med et menneske, så betyr alt som blir sagt noe, men også ansiktsuttrykket og kroppsholdningen til vedkommende. Noen ønsker å fremstå som edel og bedre enn de kanskje er, still derfor kontrollspørsmål og se om det er konsensus i det som blir fortalt, tipser Gjørtz.

Om du hver dag må være i nærheten av personen som foretrekker å fremheve seg selv og sin innsats, uansett hva det er snakk om, fremfor å gi andre æren for godt arbeid, ja, da er du god om du klarer å koble helt ut.

- Det første som slår meg, er å la disse menneskene få prøve seg på egenhånd. Ved at de unngår å anerkjenne andres arbeid, betyr det at de mener at de klarer seg alene? I så fall er det andre jeg heller ville gjort en ekstra innsats for først. Jeg tenker også at det i gitte situasjoner kan være passende å utfordre med et spørsmål: "Hvilke medarbeidere opplever du det var nyttig å samarbeide med i denne saken?" og "hvem har vi ellers i organisasjonen som har god kompetanse på dette området?", sier Rogstad.

I mange tilfeller kan det være lurt å sette seg litt på gjerdet og ta et langsiktig perspektiv, mener Edvardsen:

- I arbeidssammenheng er erfaringen at de som fremhever seg selv på andres bekostning gjerne avslører seg selv over tid. Noen ganger kan det imidlertid være nødvendig og nyttig å konfrontere vedkommende med atferden, sier psykologen og fortsetter:

- Prøv da å være klar og tydelig på i hvilken situasjon den uønskede atferden opptrådte, hva vedkommende sa/ikke sa, samt hvilken effekt dette hadde på deg. Si gjerne noe om hva du ønsker personen hadde sagt annerledes, slik at han/hun har en mulighet til å endre på dette til neste gang.

Hvis du velger å ta det opp, bør du ifølge henne ta samtalen så tett opptil hendelsen som mulig og forberede deg godt både på hva du skal si og være bevisst på at du ikke skal bli sint eller "miste hodet" I samtalen. Slike typer samtaler kan oppleves vanskelige I forkant, men kan ofte være nyttige og nødvendige for å skape et bedre samarbeid.

Nødvendig med hvit løgn

Å lyve eller opptre som falsk og overfladisk, kan være farlig dersom det går for langt, mener Rogstad.

- Det kan være farlig å vikle seg altfor langt inn i en løgn; det blir vanskelig å holde styr på hvordan det egentlig henger sammen til slutt. Og da øker faren for å bli avslørt, med den konsekvensen er at troverdigheten svekkes, sier hun.

Signaler på løgn

  • Mindre gestikulering enn normalt. Ofte vil hendene da bli helt stille akkurat når løgnen blir servert.
  • Hyppigere blunking - eller mye mindre blunking enn vanlig.
  • Mange forbinder det å lyve med overdreven blunking, og er derfor veldig oppmerksom på å blunke lite.
  • Stirrer deg inn i øynene. De fleste har hørt at løgnere ser vekk, derfor vil de fleste løgnere unngå den fellen. I stedet stirrer de deg inn i øynene unaturlig mye og lenge.
  • Svetting, hvitning i ansiktet eller rødming, tørr munn, hyppigere svelging og endret pustefrekvens er alle tegn på stress.
  • Lite mimikk i ansiktet og lite, eller forsinket, kroppsspråk. Vanligvis understreker vi automatisk det vi sier med bruk av mimikk og kroppsspråk. Men når man lyver, er man mest opptatt av det man sier, og da vil ikke kroppsspråket følge naturlig sammen med ordene. Hvis man har kroppsspråk, vil det gjerne komme litt forsinket fordi det må viljestyres.
  • Reagerer med raseri hvis du stiller direkte spørsmål om det du tror er løgn. En som lyver, vil prøve å forsvare seg ved å gjøre temaet ubehagelig å nærme seg.

(Kilde: Live Bressendorf Lindseth)

I løpet av lengre samtaler er det likevel mange som lyver et par ganger, som oftest med en liten, ubetydelig "p ynting på sannheten", eller såkalte "hvite løgner".

- For eksempel når du åpner julegaven fra tante Erna og du for femte år på rad har fått et par hjemmestrikkede ullstrømper i rosa restegarn, som dessuten er for små. Da er det kanskje på sin plass å gjøre miner til slett spill, og slå av en "hvit løgn"?

Å holde tilbake hele eller deler av sannheten er helt vesentlig for at vi skal kunne fungere i et samfunn og leve I tråd med sosiale normer, mener Edvardsen.

- I endel tilfeller kan det også være nødvendig å holde tilbake for å ikke såre vår medmennesker ved å gi den den ufiltrerte versjonen av hva man egentlig syntes . For eksempel "Jeg synes egentlig du ser helt horribel ut med den nye frisyren"), sier psykologen.

Dette er en ærlig person

Man kan bli paranoid i møte med nye mennesker om man har dårlig erfaring med at andre har opprått respektløst og falsk mot en tidligere.

Edvardsen mener at det ikke finnes noen mennesker som er helt ærlige hele tiden og at forskning viser at vi lyver hver dag, selv uten at vi er det bevisst. Tallene varierer fra i snitt en til seks løgner om dagen på tvers av ulike studier.

- Tatt høyde for dette er tillit noe man må opparbeide over tid. En person som fremstår ærlig og sannferdig over tid og på tvers av situasjoner, er som regel det. Når man er i en situasjon hvor man er presset eller mer står på spill materiellt eller statusmessig, er man mer tilbøyelig til å opptre uærlig, forteller Edvardsen.

Men på samme måte som man til tider kan avsløre en løgner, er det også ting man kan se etter for å "sjekke" om personen man snakker med i bunn og grunn er genuin og et godt menneske.

- Jeg er av den oppfatning og tro at et menneske som er rolig, fattet og intenst til stede med et godt, direkte blikk og et rolig ytre, har mye tilstedeværelse, både med empati og ærlighet, sier Gjørtz.

Også Rogstad kommer med noen eksempler på hvordan ærlige mennesker ter seg:

  • Personer som er avslappede, som er hyggelig, nysgjerrig og interessert i det du forteller.
  • De som lytter godt.
  • De er oppriktig interessert i deg, og ikke så opptatt av å fremheve seg selv.
  • De ser på deg når du snakker, bekrefter at de er oppmerksomme ved å nikke, sier "hmm", "OK" og "åja".
  • Noen få vil oppsummere hva du har sagt, og sjekke at de har forstått deg riktig.
  • De fører en engasjert samtale og klarer å følge opp det du har sagt med relevante spørsmål for å få vite mer.

Les også:

Kom deg videre etter utroskap

Hemmeligheten bak utroskap

Dette irriterer oss på jobben

Så enkelt jobber du deg nedover

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også