Suppe er en kjapp og sunn middag på hektiske hverdager, ifølge ernæringsfysiolog Kari H. Bugge.

Den kan lages slik at den metter godt og er lett å variere. Suppe passer også godt til lunsj og kveldsmat. Server den gjerne med grove rundstykker eller godt brød til.

Raskt og sunt

- Hjemmelagede supper er fulle av vitaminer, mineraler, fiber og andre ting som kroppen din trenger påfyll av, ifølge Bugge.

En smakfull suppe er også et godt valg hvis du skal lage mat til mange.

Bruk gjerne frosne grønnsaker i suppen. De er både næringsrike, praktiske og lett å ha tilgjengelig.

- Lager du suppe med buljong eller kraft, renskåret kjøtt, kylling eller fisk og fyller på med masse grønnsaker, blir du både varm og mett, men uten at du får i deg for mange kalorier.

Dryss friske krydderurter som basilikum, timian og persille over før servering. Det gir ekstra god smak på suppen.

Supper som slankemat

Suppe er kalorifattig mat som metter godt, og som en del av det daglige kostholdet vil det redusere ditt totale kaloriinntak. Men ikke spis suppe hver dag, over lang tid. Den såkalte "Rikshospitalets suppekur" gir en god start på slankingen, men du bør ikke følge den mer enn en uke.

- Den kan gi raske resultater, du trenger ikke å føle deg sulten, og du kan variere smaksopplevelsene. Fordelen med denne kuren er at den virker bra på de to-tre ekstra kiloene, sier Gunn Helene Arsky.

Å gå ned to-tre kilo på en uke kan være en motiverende start, men ernæringsfysiologen peker på ulempene ved en slik ensartet kost:

- Suppekuren gir nok ingen varig effekt, og du risikerer å tape mer muskelmasse enn godt er. Husk at forbrenningen går ned i takt med muskelmassen.

Dermed risikerer du å legge på deg mer fett etter endt kur, fordi forbrenningen da er lavere enn den var.

- Det er mest vann som forsvinner, påpeker lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg.

Potet og løk

Poteter og løk smaker godt i suppe.

Poteter jevner suppen slik at den får en god konsistens, mens løk og purreløk skaper en fyldigere smak. Sellerirot, pastinakk og persillerot er smakfulle rotgrønnsaker som egner seg godt som basis i grønnsaksupper.

Alle de følgende oppskriftene er brukt med tillatelse fra Grete Roede AS. Det lave kaloriinnholdet gjør maten perfekt for fastedagene i 5:2-dietten, hvis du følger den:

PURRELØKSUPPE: Med kylling, poteter og basilikum. © Foto: Inkognito/Grete Roede AS

Purreløksuppe med kylling

250 kcal pr. porsjon

  • 4 porsjoner
  • 1 l vann
  • 1-2 terninger kyllingbuljong
  • 2 purreløk
  • 4 poteter
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 3 kyllingfileter
  • ½ ss olivenolje
  • 1 ts tørket basilikum
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ca. 4 ss brødkrutonger

Skrell poteter og del dem opp i mindre biter. Skjær et snitt langs purreløken og skyll godt. Kok opp vann med buljong og tilsett grønnsakene. La det koke i ca. 10 minutter til potetene er møre.

Skjær kyllingfiletene i strimler og strø over basilikum, salt og pepper. Stek kyllingstrimlene i olje på middels sterk varme.

Hell kraften fra grønnsakene over i et litermål/bolle og kjør grønnsakene med en stavmikser. Hell kraften over i kasserollen med de moste grønnsakene og spe suppen til den er passe tykk. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.

Server suppen med strimlet kyllingkjøtt og krutonger.

TOMATSUPPE: Med løk, urter, skinke og pasta. © Foto: Inkognito/Grete Roede AS

Tomatsuppe

200 kcal pr. porsjon

  • 4 porsjoner
  • 2 løk
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts timian
  • 2 ss persille
  • 2 ss basilikum
  • 1 l vann
  • 2 terninger grønnsakbuljong
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 200 g kokt fullkornpasta
  • 200 g strimlet skinke

Finhakk løken og fres den lett i stekepannen med olje. Ha i timian, hakket persille og basilikum. Rør i noen minutter. Tilsett vann, buljong og hakkede hermetiske tomater og kok opp.

Mos suppen med stavmikser slik at du får en jevn og fyldig suppe.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett kokt pasta og strimlet skinke mot slutten.

Server med grove rundstykker til.

BLOMKÅLSUPPE: Med crème fraîche, røkelaks og friske urter. © Foto: Inkognito/Grete Roede AS

Blomkålsuppe

235 kcal pr. porsjon

  • 4 porsjoner
  • 1 blomkålhode
  • 1 l lettmelk
  • 2 dl lett crème fraîche
  • 1 ts salt
  • 100 g røkelaksstrimler
  • 4 ss finhakkede friske urter

Rens og skjær blomkålen i store biter. Kok melk forsiktig opp i en kjele. Pass på så den ikke brenner seg fast i bunnen. Tilsett blomkålen og la det koke i ca. 15 minutter, gjerne under lokk. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller foodprocessor.

Rør i crème fraîche og smak til med salt. Skjær laksen i tynne skiver og legg oppå suppen ved servering sammen med hakkede urter. Server suppen med godt brød.

GULROTSUPPE: Med ingefær, hvitløk, selleri og koriander. © Foto: Inkognito/Grete Roede AS

Gulrot- og ingefærsuppe

105 kcal pr. porsjon

  • 4 porsjoner
  • 5 cm frisk ingefær
  • 1 løk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 6 gulrøtter
  • 2 poteter
  • 2 stilker selleri
  • 1 ss olje
  • 1 liter grønnsakbuljong
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts salt
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • fersk koriander

Finrasp ingefæren, grovhakk løken og finhakk hvitløken, del gulrøtter, poteter og selleri i biter.

Fres løk og hvitløk i olje i en stekepanne til alt er mykt.

Tilsett gulrøtter, poteter og selleri og stek i et par minutter. Tilsett vann og buljongpulver, sitronsaft og ingefær og kok opp.

La det småkoke til grønnsakene er myke. Mos alt i en blender eller kjøkkenmaskin til en jevn konsistens.

Smak til med salt og nykvernet pepper. Pynt med hakket fersk koriander og gulrotstrimler.

GRØNNSAKSUPPE: Med byggryn, gulrøtter, persillerot, løk, kålrot , purre og selleri. © Foto: Inkognito/Grete Roede AS

Grønnsaksuppe

160 kcal pr. porsjon

  • 4 porsjoner
  • 100 g byggryn, bløtlagte
  • 2 løk
  • 250 g gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 250 g kålrot
  • ½ purre
  • 1 selleristang
  • 2 terninger grønnsakbuljong
  • 1 ½ l vann
  • 2 ss persille
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper

Kok byggryn som anvist på pakken. Skjær løk, gulrøtter, persillerot og kålrot i terninger. Del purre og selleri i skiver.

Ha grønnsakene i en kjele med vann og buljong. La alt småkoke i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre. Ha i kokte byggryn.

Smak til med salt og pepper. Dryss over finhakket persille før servering.

Serveres med grovt brød.

Mer mat i suppen!

Ønsker du en mer mettende suppe, kan det være godt å servere litt ekstra tilbehør ved siden av. Du kan velge å ha det oppi suppen eller ikke. Prøv stekt strimlet svinekjøtt, biffkjøtt, kyllingkjøtt, kalkunkjøtt eller fisk i terninger. Brødkrutonger, spekeskinke, kokt skinke, mais, kokte grønnsaker og revet ost er også godt oppi suppen. Ønsker du en fyldigere suppe, kan du tilsette matfløte eller kesam. Husk at suppen ikke må koke etter at du har tilsatt kesam, for da vil den skille seg.

Enkle purésupper

Det er veldig enkelt å tilberede purésupper. Hovedprinsippet er å kutte grønnsaker og poteter i store biter og koke dem møre i en god buljong. Når grønnsakene er kokt møre, moses de med en stavmikser slik at suppen får en jevn og fin konsistens. Dette tar ikke mer enn ca. 15 minutter å lage!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!