Ukeplan

Dag 1: Suppe og all slags frukt utenom banan.

Dag 2: Suppe og grønnsaker, rå eller kokt. Ikke erter, mais og tørre bønner.

Dag 3: Suppe, frukt og grønnsaker. Ikke banan og poteter.

Dag 4: Suppe og minst tre bananer. Så mye skummetmelk du bare orker.

Dag 5: Suppe, 280-560 g biff/kylling/fisk og 4 tomater.

Dag 6: Suppe og masse biff/kylling/fisk og grønnsaker.

Dag 7: Suppe, grønnsaker, brun ris og usukret juice. Biff, kylling uten skinn eller grillet fisk.

Nytt år og nye muligheter.

Her gir vi deg oppskriftene på smakfulle og sunne supper som får kiloene til å rase av. Suppekuren er ikke noe du skal leve på i lengden, men den fungerer bra for deg som trenger litt starthjelp.

Så husk - denne suppekuren skal kun brukes i syv dager.

Raske resultater

- Fordelen med denne kuren er at den virker bra på de to-tre ekstra kiloene, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Dietten er blitt døpt for «Rikshospitalets suppekur», og er ikke ukjent for dem som vil ned i vekt fort. Men ta ikke navnet for alvorlig - sykehuset med samme navn går ikke nødvendigvis god for kuren.

- Den kan gi raske resultater, du trenger ikke å føle deg sulten, og du kan variere smaksopplevelsene, sier Gunn Helene Arsky.

Motiverende start

Å gå ned to-tre kilo på en uke kan være en motiverende start, men ernæringsfysiologen peker på ulempene ved en slik ensartet kost:

- Suppekuren gir nok ingen varig effekt, og du risikerer å tape mer muskelmasse enn godt er. Husk at forbrenningen går ned i takt med muskelmassen.

Ett beltehakk

Dermed risikerer du å legge på deg mer fett etter endt kur, fordi forbrenningen da er lavere enn den var.

- Det er mest vann som forsvinner, påpeker lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg, som mener at en god strategi for varig vekttap er å bli en «fettbrenner». Da må du redusere karbohydratene betydelig (sukker, brød, ris, pasta, poteter) og spise mer fett og proteiner.

Men inn et beltehakk eller to kommer du garantert, om du følger en suppeuke!

Slik øker du fettforbrenningen

  • Bruk krydderurter som chili og kajenne, sennep, hvitløk og ingefær.
  • Drikk grønn te.
  • Fiskefett er gunstig, spis fisk eller ta et kosttilskudd.
  • Drikk en kopp kaffe en time før du trener. Koffeinet gjør at det frigjøres fett til blodbanen, slik at treningen kan forbrenne det.
  • Spis frokost.
  • Spis flere små måltider enn få og store.

Etter kuren

  • Vær fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag. Trening øker forbrenningen og muskelmassen, og du får dobbel effekt.
  • Kombiner kondisjons- og styrketrening i forholdet 70/30.
  • Fortsett å spise masse frukt og grønt, gjerne dobbelt så mye som du pleide før kuren.
  • Bruk rene fileter av fisk, kjøtt og kylling i stedet for pølser og farsemat.
  • Drikk mye vann.
  • Velg grovest mulig brød, med lavt innhold av karbohydrater og høyt innhold av kostfiber. Spis én skive mindre enn du pleier.
  • Spis litt usaltede nøtter som snacks i stedet for chips, sjokolade og godteri.

Det lave kaloriinnholdet i suppene under gjør maten perfekt for fastedagene i 5:2-dietten, hvis du følger den:

BLOMKÅLSUPPE: En klassiker blant smakfulle, kremaktige supper. © FOTO: Svein Brimi

Blomkålsuppe

Fylden får den fra blomkålen selv, her er hverken fløte eller ost. En lekker forrett eller varm kveldskos, signert ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, hentet fra hennes bok «Spis deg ung».

  • 1 l vann
  • 2 ts salt
  • buketter og blader av et blomkålhode (kast den grove stilken)
  • 2-3 ss usaltet smør
  • olivenolje
  • gressløk

Kok opp vann og salt. Tilsett blomkålbukettene og -bladene og kok dem møre, ca. 4 min. Løft blomkålen ut av gryten med en hullsleiv og over i en bolle. Spar på kokevannet.

Jobb porsjonsvis: Fyll en blender halvveis opp med blomkål, og tilsett kokevann slik at det når omtrent kvartveis opp. Kjør til glatt puré og smak til med mer salt og smør etter smak.

Fortsett med neste runde og bland det hele godt til slutt. Server umiddelbart i varme boller. Ringle litt olivenolje over suppen og ha over hakket gressløk.

NUDELSUPPE: Spis så mye du orker! © FOTO: Svein Brimi

Nudelsuppe

Masse vitaminer og smak, minimalt med kalorier. Denne suppen kan du spise så mye du orker av.

  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 3 store purrer eller løk
  • 1 pk. nudler
  • 1 bunt stangselleri
  • 2 bokser grønne bønner, f.eks. brekkbønner
  • 2 grønne paprika
  • 4 gulrøtter
  • 2 l ferdig kylling- eller kjøttbuljong

Kutt opp grønnsakene, ha dem i en kjele sammen med tomater og buljong.

Kok under lokk til alt er mørt. Denne porsjonen holder lenge. Ved behov lager du mer.

NEI!

  • Unngå kullsyreholdig drikke, brød og alkohol.

JA!

  • Drikk masse vann, 6-8 glass om dagen.
  • Kaffe og te uten sukker.
  • Tranebærjuice og skummetmelk.

Grønnsaksupper

Disse tre suppene kan kombineres med de andre suppene, og kan spises flere ganger daglig.

Den første er en fettforbrennende suppe signert den britiske legen Caroline Shreeve.

GRØNNSAKSUPPE: Variant med hvitløk og paprika. © FOTO: Svein Brimi

Grønnsaksuppe 1

  • 2 l vann
  • 2 terninger kyllingbuljong
  • 2 bunter vårløk eller 1 stor løk eller purre
  • 1 mellomstor blomkål eller 1 stor brokkoli
  • 125 g spinat eller ½ kålhode
  • 1 stor paprika
  • 6-8 selleristilker
  • 2-4 store gulrøtter
  • 1-2 ts spisskummin og koriander
  • 1 sitron eller lime
  • 1 håndfull hakket korianderblader eller persille
  • 2 hvitløkfedd
  • ½ ts kajennepepper
  • 4-5 store, modne tomater delt i båter

Vask og del opp alle grønnsakene. Kok alt utenom tomatene til det er mørt. Ha i tomatene de siste 5-10 min.

GRØNNSAKSUPPE: Med løk, urter og grønn paprika. © FOTO: Svein Brimi

Grønnsaksuppe 2

  • 2-3 l vann
  • 1-2 bokser tomat
  • 2 grønne paprika
  • 3 løk
  • 1 stor hodekål
  • 100 g sellerirot
  • 2 buljongterninger
  • urter og krydder

Vask og del alle grønnsakene i mindre biter. Kok alt mørt unntatt tomatene, de skal oppi de siste 5 min.

GRØNNSAKSUPPE: Med brekkbønner, hodekål og brokkoli. © FOTO: Svein Brimi

Grønnsaksuppe 3

  • 1-1½ l vann
  • 2 terninger kyllingbuljong
  • 2 løk
  • ½ hodekål
  • 2 bokser brekkbønner
  • 1 gul paprika
  • 1 bunt brokkoli
  • 5-6 gulrøtter

Vask og del grønnsakene i mindre biter. Ha alt i en kjele og tilsett buljong og vann. Kok alt mørt.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!