TESTET: DinKost.no har testet 30 forskjellige skinkepålegg av svin, kylling eller kalkun.=

TESTET: DinKost.no har testet 30 forskjellige skinkepålegg av svin, kylling eller kalkun. © FOTO: Petter Berg, HM Foto

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Hva betyr terningkastene?

Skinkene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen skinker mens 1 er et svært dårlig valg innen skinker.

Det må her føyes til at skinke, uansett karakter i denne testen, gjerne er et svært sunt og bra påleggsalternativ, enten du vil ned i vekt, bygge muskler eller generelt spise sunt.

Hver av de 28 skinkene med komplette næringsverdier er gitt poeng mellom 1 og 28 for innhold av energi (28 for minst, 1 for mest), proteiner (1 for minst, 28 for mest), fett (1 for mest, 28 for minst), antall tilsetningsstoffer (1 for mest, 28 for minst) og andel kjøtt i ferdig produkt (1 for minst, 28 for mest) per 100 g. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 140 poeng.

Produktene i testen varierte mellom 14 og 110 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 24.9.2011 ved besøk på Meny, Rema 1000 og Coop Mega på Bekkestua og Ica på Sandvika Storsenter. Alle tilgjengelige rene, ukrydrede skinker av svin, kalkun og kylling som fantes i påleggshyllene ble kjøpt inn.

Ren skinke er et sunt og gjerne magert pålegg. Vi har testet dem alle sammen, og det er faktisk større forskjell på dem enn du kanskje hadde trodd.

Del

Proteinrikt

Skinke, enten den er laget av svin, kalkun eller kylling, er rikt på protein av beste kvalitet. Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr masse for helsen vår.

Vi kan faktisk ikke leve uten. Rent kjøtt inneholder ca 20 % protein, så ideelt sett bør skinkene også inneholde dette. Er det mindre enn 20 % protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann til de ferdige produktet. Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.

Lite fett

Skinke er gjerne sett på som kalorifattig fordi det inneholder lite fett. Men her varierer innholdet, så vær nøye på hva slags skinke du velger! Fra en halv prosent til åtte varierer fettinnholdet i produktene vi har testet.Og det er jo svært stor forskjell. På skinker der det er en tydelig fettrand, er det enkelt å fjerne denne dersom du vil velge vekk litt fett.

Det går ikke der fettet er marmorert inn i skinken. Men siden mye av smaken ofte sitter i fettet, er det nok mange som lar fettet sitte på skinken.

Best i test

Solvinge Kalkunfilet Naturell og Solvinge Kalkunfilet Lettrøkt fra Rema 1000 ble testens vinnere, med sterke femmere begge to.

Det var ingen produkter som scoret høyt nok til å få en sekser.

Coop Smak Forskjellen Kokt Skinke - er en sterk nummer to - nest best i testen!

To produkter i denne testen har manglende merking, og får ikke karakter. Det er Rema 1000 Hickoryskinke og Grøstad Kokt Skinke.

Vitaminer og mineraler

Skinke - fra svin - har nå fått den tvilsomme æren av å høre til rødt kjøtt som myndighetene ønsker at vi skal spise mindre av. Dette til tross for at norsk svin i årevis er avlet frem med tanke på så magert kjøtt som mulig, og dermed er svinekjøttet blitt svært lyst. Lyst kjøtt inneholder generelt mindre jern enn rødt kjøtt, mens svinekjøtt vanligvis er en fin kilde til B-vitaminet tiamin. Ingen av produktene i testen er merket med innhold av verken vitaminer elle rmineraler, så mengden jern og tiamin er dermed ikke med i testkriteriene.

Produkter uten næringsdeklarasjon

Det var to produkter i testen som dessverre ikke var merket med innhold av næringsstoffer, og disse kunne dermed ikke vurderes sammen med de andre produktene. Dette gjaldt frilandsgris fra Grøstad og Rema 1000 sin egne skinke. Se egen omtale av disse.

Merking

Skinker med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke kan merkes. Nå er det imidlertid fritt frem å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at noen av skinkene uten Nøkkelhull er like bra som de med. Men har du det travelt, er det smart å velge nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Mange av produktene i testen er merket med Nyt Norge, et symbol med norsk flagg som markerer at produktet er fremstilt av norske råvarer. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no og Nyt Norge på nytnorge.no.

Sjekk ingrediensene!

Nå er det jo fælt få av oss som lager skinke hjemme, men sjekk om ingredienslisten likner på hva du har i skapet. De aller fleste produktene i testen er laget av kjøtt, vann og salt, og så med varierende tilskudd av sukker (glukose), tilsetningsstoffer og fiber, for å nevne noe.

Alle påleggene er tilsatt flere enn ett tilsetningsstoff, og disse skal sørge for at produktene holder seg lenge, bevarer fargen, bevarer fuktigheten, ikke harskner og - for de skikkelig oppspedde variantene - at ikke kjøttslintrene faller fra hverandre. For de færreste produktene er laget av skiver av hel skinke - det meste er laget av sammenpressede biter av kjøtt, "limt" sammen med gelatin eller andre stoffer. Absolutt alle påleggene inneholder et konserveringsmiddel som innehoolder nitritt. Dette stoffet ønsker helsemyndighetene at vi skal spise mindre av. Det kan nemlig omdannes til kreftfremkallende stoffer (nitrosaminer) i magesekken.

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver skinke. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Stor test av salami

Her er den sunneste brødblandingen

Stor test av frokostblandinger

Alt om lavkarbo-kosthold

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!