Urinveisinfeksjon

Du bør gå på do etter sex

Han kan nemlig gi deg urinveisinfeksjon.

GÅ PÅ DO ETTER SEX: Hvis ikke, kan det føre til urinveisinfeksjon. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

GÅ PÅ DO ETTER SEX: Hvis ikke, kan det føre til urinveisinfeksjon. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Tørk riktig vei!

Ifølge gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim kan det være en god ide å tørke seg forfra og bakover etter avføring, og ikke skubbe avføring og bakterier frem mot skjedeåpningen og urinrøret.

Ofte urinveisinfeksjon?

- Om du har problemer med hyppige urinveisinfeksjoner over tid, snakk med legen din for å få en utredning med tanke på om det kan være for eksempel en defekt som er årsaken til problemet. Eventuelt vil du få henvisning til en urolog som er spesialist på urinveier, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes.

- Det er mange ulike årsaker til urinveisinfeksjon (UVI), men hos seksuelt aktive kvinner er samleie en vanlig årsak, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS).

Noen jenter er plaget med urinveisinfeksjon fra de er små, uten at det har noe med sex å gjøre. Hvem som blir plaget av det er ikke lett å forutse, men noen jenter er mer utsatt enn andre.

- Årsaken til det kan for eksempel være at de er født med ekstra kort urinrør, litt mer "åpent" urinrør, eller med en liten defekt på urinrøret, forteller Gamnes.

Bakterier i urinrøret

- Alle disse årsakene kan føre til at bakterier kommer seg lettere inn i urinrøret, og vandrer opp til urinblæren og skaper infeksjon der, forklarer Gamnes.

Urinrøret til kvinner er bare noen centimeter langt.

- Bakterien E. coli, som vi alle har i tarmen, er en vanlig årsak til urinveisinfeksjon. Den kan komme opp i urinrøret via skjedeåpningen og inn i blæren og gi infeksjon, sier gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim.

Ifølge Nesheim har ikke dette noe med urenslighet å gjøre.

- Det er arvelige, medfødte forskjeller i hvor lett bakteriene kan slå seg ned i blæreveggen. Kvinner blir oftere rammet enn menn, antagelig fordi urinrøret er mye kortere hos kvinner, og dermed er det kort vei opp til blæren, sier hun.

At noen blir rammet oftere enn andre, skyldes forskjeller i hvor lett bakteriene kan hefte seg til cellene i blæreveggen.

Samleie øker risikoen

Ifølge Gamnes øker samleie risikoen for infeksjon.

- Det er nærliggende å tenke at samleie fører til økt flytting av bakterier rundt i det aktuelle området, i tillegg til kanskje at en viss irritasjon av vevet lettere kan føre til infeksjon. "Honeymoon cystitis" er et eget begrep for dette fenomenet, sier hun.

- Aktiviteten som skjer under samleie eller ved fingring, kan føre bakterier, ofte tarmbakterier, til urinrørsåpningen, og hos noen vil bakteriene vandre opp til blæren. Bevegelsene og/eller teknikken man benytter kan "dytte" bakteriene inn og opp i urinrøret, forteller Nesheim.

Ikke glem sexleketøyet

- Merker du at du blir plaget ved onanering, kan man forsøke å endre teknikken og unngå at det blir mye stimulering rett på urinrørsåpningen, tipser Gamnes.

Å dusje underlivet straks etter samleiet er også en god idé.

- Bruker du sexleketøy og merker plager etter du har brukt dette, finnes det eget rensemiddel for sexleketøyet. Skyll godt av etter påsmøring, så det ikke er rester av rengjøringsmidler igjen før bruk, sier hun.

Dropp intimsåpen

Sexologen råder også til å forsøke en periode uten intimsåpe og såpe i underlivet.

- Noen reagerer på såpebruk med å få litt irriterte slimhinner som kan bli ekstra mottakelig for bakterier, sier hun.

- Om man bruker glidemiddel, forsøk en annen type glidemiddel enn det man pleier å benytte, for å se om det blir bedre.

- Alle som er seksuelt aktive bør teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, om man får urinveisinfeksjon, legger Gamnes til.

- For de som har analsex: Ikke la penis - eller noe annet - flytte seg fra endetarmen til skjeden uten grundig vask, råder Nesheim.

Slik vet du at du har urinveisinfeksjon

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er svie ved vannlating og økt trang til å tisse ofte, ifølge Helseleksikonet.

Urinveisinfeksjon vil kunne gi symptomer som svie ved vannlating og økt trang til å late vannet ofte. Klassisk urinveisinfeksjon kan gi en følelse av full blære som må tømmes ofte, og at det bare kommer noen sviende dråper hver gang.

Les mer om symptomer på urinveisinfeksjon her.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning