Tidlig overgangsalder

Kvinner helt ned i 20-årsalderen kan få symptomer på overgangsalder

Tegnene du kan se etter.

TIDLIG: Symptomene på overgangsalder kan melde seg selv om hun fremdeles har menstruasjon. I noen tilfeller kan overgangsalderen bremses opp hos unge kvinner.
TIDLIG: Symptomene på overgangsalder kan melde seg selv om hun fremdeles har menstruasjon. I noen tilfeller kan overgangsalderen bremses opp hos unge kvinner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Dette er overgangsalderen

Overgangsalder, eller klimakteriet, beskriver en periode i kvinnens liv som kan strekke seg over ca ti år. Det første tegnet er endring i menstruasjonssyklusen. Når det er gått ett år siden sist menstruasjon, kan man med sikkerhet tidfeste menopausen (tid for siste menstruasjon).

Overgangsalderen gir de fleste kvinner plager som hetetokter, særlig om nettene, og tørre slimhinner.

Behandling med østrogen-hormon (og progestin for å beskytte livmorslimhinnen mot unormal vekst av østrogenbehandling) er den eneste godt dokumenterte behandling. Østrogen og progestin sammen kan gi økt risiko for brystkreft, men vil også beskytte mot en del andre sykdommer.

Kilde: Helseleksikonet

Overgangsalderen, eller menopausen, er den tiden i en kvinnes liv da det ikke er flere egg igjen i eggstokkene. Eggløsningen opphører og produksjonene av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron i eggstokkene stopper. Da blir også mensen borte.

- Men eggstokkene produserer litt testosteron, det er viktig for seksualiteten, derfor bør de beholdes.

Det forklarer Leif Ims. Han er lege og har lang erfaring med bruken av kjønnshormonene progesteron og østrogener.

​​​De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men noen gjennomlever menopause tidligere.

Ims har jobbet med tema tidlig overgangsalder i over 20 år, og legen definerer menopause som "tidlig" når den inntreffer før fylte 40 år.

Eggstokkene er trøtte

Han forteller at tidlig overgangsalder også blir kalt premenopause.

- I premenopausen opptrer mange symptomer som kan ligne på menopausen, men kvinnen har menstruasjon fremdeles , sier legen.

Ifølge Ims kan noen kvinner oppleve premenopausen helt ned i 20-årsalderen.

- Det skjer fordi eggstokkene er ”trøtte” og produserer ikke nok progesteron i den andre fasen av syklus, sier han.

De er altså ikke i overgangsalderen, men de har kommet i en hormonell ubalanse som delvis kan ligne den.

I den fasen skjer det en ubalanse mellom østrogen og progesteron, og det oppstår en tilstand som kalles østrogendominans, forklarer Ims.

- Den kjennetegnes ved uforklarlig vektøkning, tretthet, humørsvingninger, tap av sexlyst, ømme bryster, PMS, infertilitet, kraftig mens, dårlig hukommelse.

Overgangsalder i 20-årene

Anette Heggemsnes, fertilitetsterapeut, homeopat og akupunktør ved Frøyaklinikken, en naturmedisinsk fertilitets- og svangerskapsklinikk, forteller at flere av deres pasienter har fått diagnosen tidlig overgangsalder i 20-årene.

- Vi opplever at det er flere som er i 20 årene som kommer med denne diagnosen nå enn det bare var for 10 år siden. Hvorfor vet vi ikke, sier Heggemsnes.

Hun presiserer samtidig at dette ikke er vanlig.

- Det er få som får selve diagnosen overgangsalder i 20-30-årene. Men det er påfallende mange flere som får beskjed om at de snart vil kunne komme i overgangsalderen på grunn av dårlige eggreserver, og at de må forte seg å bli gravide. En svært stressende beskjed å få, sier Heggemsnes.

Dette måles med en blodprøve som heter AMH, og gynekologisk undersøkelse.

Åsle-Marit Ullern, lege og fagansvarlig for nettstedet Overgang.no, forteller at selv om det forekommer, så er tidlig overgangsalder ikke noe som skjer særlig ofte.

-Det er én prosent av kvinner før 40 år som opplever dette, og én promille av kvinnene før fylte 30 som opplever det, så det er ikke vanlig når man er under 30 år, sier Ullern.

Symptomer på tidlig overgangsalder

Det tydeligste symptomet på tidlig overgangsalder er endring i menstruasjonen, ifølge Ullern.

- Menstruasjonen blir annerledes, den kommer gjerne mer sjeldent. Så kommer ofte hetetokter og nattesvette, energiløshet, humørsvingninger og søvnproblemer, forteller legen.

Heggemsnes støtter dette og forteller at de fleste kvinnene som har kommet til klinikken ved mistanke om tidlig overgangsalder, har svært uregelmessig menstruasjonssyklus, eller har mistet menstruasjonen over flere måneder, eller flere år.

- Og flere av dem har også klassiske tegn som hetetokter og tørre slimhinner. De har da tatt alle blodprøver og er diagnostisert av legen. Men de yngre i 20-30-årene har gjerne gått på p-pillen, og har dermed hatt regelmessig syklus, og egentlig ikke lagt merke til noe. Men så slutter de på p-pillen, og ingen menstruasjon kommer, de tar så kontakt med lege, som så ser på blodprøver og gynekologisk undersøkelse at de har kommet i overgangsalderen, forklarer hun.

Kan være arvelig

Ifølge Ims kan stress i enkelte tilfeller være en av årsaken til tidlig overgangsalder.

- Et stressende liv kan påvirke hormonbalansen. Kortisol, som er stresshormonet, kan direkte hemme funksjonen til hormonet progesteron, og da oppstår østrogendominans lett, forklarer legen.

Ullern mener på sin side at det som oftest ikke er mulig å nøyaktig slå fast hva som er årsaken til tidlig overgangsalder, men ifølge legen er det en viss arvelighet i det. I tillegg er det gjerne assosiert med autoimmun sykdom.

- Kvinner som må fjerne eggstokker som følge av for eksempel kreft, kommer akutt i overgangsalderen, men ofte kommer tidlig overgangsalder av uforklarlige årsaker også, forteller Ullern.

Ifølge Heggemsnes har de på Frøyaklinikken lagt merke til at noen kvinner har kommet tidligere i overgangsalderen etter sterke psykiske eller fysiske påkjenninger.

- Man vet for eksempel at kreftbehandling kan føre til for tidlig overgangsalder, og vi har også sett at kvinner som har mistet barn, har mistet menstruasjon og kommet i overgangsalderen, forteller hun.

Behandling av tidlig overgangsalder

Når legen setter diagnosen tidlig overgangsalder, er ikke dette basert på bare én hormonprøve. Det er en prosess som oftest foregår over tid med flere vurderinger hos legen, ifølge Ullern.

- Det foregår slik at man tar blodprøver, det er da typisk at man har lavt østrogennivå i kroppen og lav østrogenproduksjon. Det er egentlig eggstokksvikt som er årsak til at man kommer  i tidlig overgangsalder, sier hun.

Legesjekken gjentas gjerne etter en måneds tid, og så sjekker man gjerne andre tegn på autoimmunsykdommer og stoffskifte, og tar andre hormonprøver i tillegg, opplyser Ullern videre.

Ims forklarer at kvinner som opplever symptomer på østrogendominans lett kan behandles ved å tilføre det hormonet det er for lite av, nemlig progesteron.

- Det er enkelt, lettvint og billig å tilføre en liten ert av en krem på huden to ganger daglig i to uker i syklusen, sier Ims.

Utsatt for benskjørhet

Kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen er også mer utsatt for å blant annet få benskjørhet.

- Østrogentilskudd er svært viktig for å forebygge hjertekarsykdom og benskjørhet. Men det er da vanskelig å bli gravid med egne egg uten å få eggdonasjon, sier Ullern.

Ullern forteller at det er mye bekymringer knyttet til tidlig overgangsalder.

- Å ha et hormonfall oppleves ofte som en periode med psykiske svingninger og nedstemthet, bekymring rundt fertilitet og graviditet, og det å ikke ha født de barna man gjerne vil. Men i dag er man jo heldig og kan få eggdonasjon flere steder i verden, noe som ikke var mulig før, sier hun.

Heggemsnes forteller at mange kvinner opplever det som en ekstremt tøff påkjenning å få høre fra legen at de har kommet for tidlig i overgangsalderen.

- Hele livet deres faller på en måte sammen, både med tanke på å få barn, men også det å føle seg gammel. Det berører kvinneligheten, og er en veldig vond beskjed å få, forteller terapeuten.

- Trenger ikke være permanent

Det kan være en trøst å vite at dersom du skulle få symptomer på tidlig overgangsalder, er ikke dette nødvendigvis en endring som ikke kan snu.

- Det er slik at tidlig overgangsalder ikke behøver å være for alltid, noen kommer tilbake i vanlig syklus igjen. Rundt 10 prosent opplever dette som en midlertidig tilstand, opplyser Ullern.

Hvis det er et tegn på autoimmun sykdom, at immunforsvaret reagerer negativt på cellene i eggstokkene, trenger ikke dette å være en permanent tilstand, ifølge legen.

- Dette kan svinge i sykdomsgrad, sier Ullern.

Heggemsnes forteller at de på klinikken har sett enkelte pasienter med diagnosen som likevel har blitt gravide.

- Men de fleste som får denne diagnosen, prøver nok å bli gravide ved hjelp av donoregg på en fertilitetsklinikk i utlandet da dette fremdeles er forbudt i Norge, sier hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også