Tørre øyne

Berit (72) bruker øyedråper laget av eget blod

Det er hjelp å få mot tørre øyne.

TØRRE ØYNE: - Jeg måtte bruke solbriller også innendørs, og mange ganger ble jeg sengeliggende på grunn av vonde øyne. Jeg måtte ta smertestillende tabletter og ligge med lukkede øyne på soverommet med rullegardinen nede, forteller Berit Kjøniksen (72).
TØRRE ØYNE: - Jeg måtte bruke solbriller også innendørs, og mange ganger ble jeg sengeliggende på grunn av vonde øyne. Jeg måtte ta smertestillende tabletter og ligge med lukkede øyne på soverommet med rullegardinen nede, forteller Berit Kjøniksen (72). Foto: FOTO: Svein Brimi
Sist oppdatert

Årsaker til tørre øyne

  • Naturlig aldersforandring
  • Sykdommer, for eksempel Sjøgrens syndrom og diabetes
  • Blodtrykksmedisiner (betablokkere), allergimedisiner og øyedråper med konserveringsmiddel
  • PC-bruk og annet skjermarbeid
  • Aircondition
  • Lav luftfuktighet
  • Dårlig inneklima
  • Tobakksrøyk
  • Vind
  • Støv
  • Langvarig bruk av linser
  • Laseroperasjon av øyne

Kilde: Apotek 1

Tørre øyne er blitt vår nye folkeplage – en plage som slett ikke er så uskyldig som den kan høres ut som. Berit Kjøniksen (72) «bodde» i mørke solbriller og hadde store smerter før hun fikk riktig behandling.

Store plager

Tenk deg at du ikke klarer å lese, drive med håndarbeid eller kryssord, og at du får vondt i øynene av TV-titting og PC-bruk. Tenk deg at du ikke kan være ute når det er sol eller vind, og at du må unngå steder med tørr inneluft, varmepumper og aircondition.

For noen år siden var hverdagen til Berit Kjøniksen akkurat slik. Hun levde med en konstant følelse av å ha sand på øynene og var ekstremt ømfintlig for all slags lys.

- Jeg måtte bruke solbriller også innendørs, og mange ganger ble jeg sengeliggende på grunn av vonde øyne. Jeg måtte ta smertestillende tabletter og ligge med lukkede øyne på soverommet med rullegardinen nede. Man må nesten ha opplevd dette selv for å forstå hva slags smerter tørre øyne gir. De sprer seg til hode, nakke og resten av kroppen, forteller den tidligere hjelpepleieren fra Fredrikstad til ukebladet Hjemmet.

Kom gradvis

Berit forteller at mangeårige leddsmerter og andre plager tyder på at hun har den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom. Da får man blant annet tørre øyne.

72-åringen vet ikke eksakt når øyeplagene begynte, men de kom gradvis før hun ble pensjonist. I starten trodde hun det var noe feil med brillene og oppsøkte optiker. Her fikk hun vite at brillene var ok, men at hun hadde tørre øyne. Slik startet en mangeårig vandring fra øyelege til øyelege med utprøving av ulike typer tårevæske og øyesalver.

- Jeg var hos både offentlige og private behandlere som gjorde alt de kunne for å hjelpe meg, men vi kom ikke i mål uansett hva jeg prøvde.

På grunn av nedsatt tåreproduksjon fikk jeg stadig små sår på hornhinnene. Om morgenen hadde jeg så vondt at jeg knapt klarte å åpne øynene, forteller Berit.

Kvinner rammes oftest

Ifølge øyelege og daglig leder Sten Ræder ved Tørreøyneklinikken i Oslo, er Berits historie ganske typisk.

Han anslår at fem til 10 prosent av klinikkens drøyt 1000 pasienter har så invalidiserende plager som hun har hatt.

- Tørre øyne er et problem som øker med alderen. Dessuten rammes langt flere kvinner enn menn. Det skyldes vanligvis hormonelle endringer i overgangsalderen som innvirker negativt på tårefilmen. Fordi dette er en tilstand som vanligvis ikke medfører blindhet, har tørre øyne lenge vært en tilstand som ikke gir prioritert helsehjelp i det offentlige helsevesen, beklager Ræder.

Verst om vinteren

Uansett årsak er vinterhalvåret verst, både fordi vi tilbringer mye tid innendørs i tørt inneklima, og fordi kulde bidrar til å tørre ut øynene ytterligere.

Dette er også Berits erfaring. Sommeren er alltid snillere mot øynene hennes enn vinteren. Aller best har hun det på ferie i land med naturlig høy luftfuktighet.

Reddet av eget blod

Det er likevel ikke emigrering og klimaskifte som har reddet øynene hennes, men omfattende utredning og skreddersydd behandling.

Den ene medisinen Berit bruker er hun selv den viktigste bidragsyteren til: Den utvinnes av hennes eget blod.

Fire ganger pr. dag drypper hun én dråpe serum i hvert øye, slik at sårene på hornhinnen gror.

- Jeg merket enorm forskjell etter at jeg begynte med dette for to år siden. Smertene ble mindre, jeg tålte mer lys og kunne gjenoppta aktiviteter som før var umulig. Disse dråpene har gitt meg et nytt liv! forteller Berit.

Hun holder opp en liten flaske med de, i dobbelt forstand, dyrebare dråpene. Fordi de ikke kan fås på blå resept, må hun selv betale tusenlappen de koster å bruke pr. måned.

Grunn til optimisme

Behandling med såkalt autologt serum er reservert de hardest rammede og er ikke nytt innen øyemedisin, ifølge Ræder.

På grunn av strenge krav til laboratorier, er Sykehuset Østfold ett av få steder i landet som kan produsere denne typen individtilpassede øyedråper.

TØRRE ØYNE: Den ene medisinen Berit bruker er hun selv den viktigste bidragsyteren til: Den utvinnes av hennes eget blod.
TØRRE ØYNE: Den ene medisinen Berit bruker er hun selv den viktigste bidragsyteren til: Den utvinnes av hennes eget blod. Foto: FOTO: Svein Brimi

Skjerm øynene mot PC-skjermen

  • Bruk kunstig tårevæske før og under skjermarbeid.
  • Senk skjermen, slik at du jobber med blikket nedover, noe som gir mindre øyeåpning og fordampning. En blikkvinkel på 15–20 grader anbefales.
  • Ta hyppige pauser, minst hvert 20. minutt
  • Tilpass lyset på skjermen til lyset i rommet.
  • Øk skriftstørrelsen for å øke lesbarheten.
  • Blunk regelmessig og fullstendig for å spre tårevæsken over øynenes overflate.
  • Luft jevnlig og unngå for høy romtemperatur.

Kilde: STAMI; Synsam og forskning.no

Tre gode råd:

Tre gode råd for å begrense skjermplager: Jevnlige pauser, gode briller og bevisst blunking.

Kilde: Førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs, ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

- Det er synd at tilbudet er så begrenset, fordi vi ser at dette kan være nødvendig tilleggsbehandling der andre medisiner ikke hjelper tilstrekkelig. Håpet er at vi etter hvert kan tilby allogent serum, fra et annet menneske, til disse pasientene, sier Ræder.

Fordi det foregår mye forskning på tørre øyne, er han optimist på vegne av pasientgruppen sin. Blant annet pågår det store studier på nye medisiner som kan stimulere kroppen til å produsere mer av de naturlige stoffene i tårefilmen. Det er også gjort store fremskritt innen diagnostikk de siste årene.

- Innen få år vil trolig kunne tilby medisiner som vil være et gjennombrudd i behandlingen av tørre øyne, tror Ræder.

Ikke rom for slurv

I mellomtiden må Berit og alle de andre som har tørre øyne gjøre jobben som tårekjertlene ikke klarer. Flere ganger om dagen må Berit ta frem speilet sitt og dryppe øynene med kunstig tårevæske.

I tillegg bruker hun betennelsesdempende øyedråper og avslutter dagen med å varmebehandle og massasje av øyelokk, for å få fettkjertlene til utsondre mer «smøreolje».

- Jeg har for lengst innsett at jeg har en kronisk tilstand, så det nytter ikke å slurve. Men jeg bruker gjerne en ekstra time på kvelden for å holde plagene i sjakk. Fordi jeg har fått så god hjelp og oppfølging av Tørreøyneklinikken, kan jeg i dag leve et normalt liv med lesing, PC-arbeid og TV-titting, forteller Berit.

Må beskytte øynene

I stedet for solbriller ute og inne, bruker hun filterbriller, som fjerner ulike lyskilder som måtte irriterer øynene. Et annet, og noe større «hjelpemiddel », er et akvarium hjemme i stua.

- Mange har luftfuktere hjemme, men vårt akvarium fungerer som en naturlig luftfukter. Den er til og med ganske dekorativ, smiler Berit.

Én ting hun og mannen Roald definitivt ikke kan ha i huset sitt er varmepumpe. All sirkulerende luft, enten Berit er innendørs eller ute, gir fordamping av tårefilm. Og sånt svinn har hun ikke råd til. Berit trenger all den tårevæsken hun har.

- Jeg har god oversikt over hvem som har varmepumpe hjemme og ikke. Jeg drar helst på besøk til dem uten!

Artikkelen fortsetter under bildet

TØRRE ØYNE: To ganger i året er Berit Kjøniksen til kontroll ved Tørreøyneklinikken. Ved hjelp av denne avanserte maskinen kan øyelege Sten Ræder og hans kollega Xiangjun Chen studere celleforandringer på øyets overflate.
TØRRE ØYNE: To ganger i året er Berit Kjøniksen til kontroll ved Tørreøyneklinikken. Ved hjelp av denne avanserte maskinen kan øyelege Sten Ræder og hans kollega Xiangjun Chen studere celleforandringer på øyets overflate. Foto: FOTO: Svein Brimi.

Få en ordentlig utredning

Det viktigste du kan gjøre for dine tørre øyne, er å få en ordentlig utredning.

Kunstig tårevæske er også noe du må lære deg å bruke.

Apotekene har i dag et stort og økende utvalg av dråper og geleer, som selges med og uten resept. Også optikere selger en del av de samme produktene og kan hjelpe deg med å velge riktig «grunnsmøring » for akkurat dine øyne.

Nyttige dråper

Kunstig tårevæske har mange funksjoner: I tillegg til å smøre øyets overflate, fordeler den tårefilmen bedre, reduserer mengden av betennelsesstoffer og tilfører stoffer som måtte mangle i tårefilmen din.

Tommelfingerregelen er at jo større plager du har med tørre øyne, desto mer tyktflytende produkter bør du velge.

- Mange klarer å holde plagene i sjakk ved å behandle seg selv med kunstig tårevæske. Men der plagene ikke går over, bør du få en sjekk hos øyelege, anbefaler øyespesialist Sten Ræder ved Tørreøyneklinikken.

Betennelsesdempende øyedråper er da ofte neste behandling.

En slags betennelse

-Tørre øyne er en betennelsestilstand som gir sår på øynenes overflate. Betennelsen skyldes ikke bakterier, men tørrhet som følge av lite tårevæske og/eller økt fordampning av denne væsken. Det er derfor viktig å behandle tørre øyne med reseptpliktige betennelsesdempende medikamenter, slik at sårene gror, forteller Ræder.

Paradoksalt nok er rennende øyne ett av de vanligste symptomene på tørre øyne.

- Øyene forsøker å beskytte seg mot betennelsen ved å produsere ekstra mye tårevæske. Men denne væsken har dessverre ingen smøreeffekt, sier øyespesialisten som har gjort mye forskning på øyets overflate og mottatt flere forsknings-og innovasjonspriser.

Viktig fettproduksjon

For få år siden ble forskerne klar over hvor avgjørende øyelokkenes fettkjertler er for å unngå uttørring. I øvre og nedre øyelokk finnes nemlig et slags oljeraffineri. Hver gang vi blunker og øyelokkene møtes, presses olje ut av små kjertelåpninger bak øyenvippene.

Hos mange fungerer ikke fettkjertlene slik de skal. Den gode nyheten er at kjertlene kan hjelpes i gang ved å varme opp og massere øyelokkene.

Oppvarmingen kan enten skje ved hjelp av linfrøposer (MGD eyebag) som varmes i mikrobølgeovnen, eller ved hjelp av såkalte fuktkammerbriller (Blephasteam) som ved første øyekast kan ligne på svømmebriller.

- Vi anbefaler å gjennomføre behandlingen hver dag de første månedene og trappe ned til minimum én gang i uken etter hvert som den gir effekt, sier Ræder.

Tåreplugger og linser

Dersom du har tørre øyne på grunn av nedsatt tåreproduksjon, kan tårepunktsplugger være en måte å redusere plagene på. De begrenser avløpet av tårevæske, slik at behovet for å bruke kunstig tårevæske blir mindre.

For å beskytte hornhinnens overflate, kan man få spesielle linser, såkalte bandasjelinser og skleralinser. Sistnevnte opprettholder synsskarpheten og gir mindre blending og smerter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også