Gå jevnlig til øyelege om du...

Har du en familiehistorikk med opphopning av øyesykdommer som glaukom (grønn stær) eller macula degenerasjon (AMD), bør du gå jevnlig til øyelege. Også en del kroppslige sykdommer som diabetes og forhøyet blodtrykk, kan gi synsproblemer og bør holdes under oppsikt.

Kilde: Norges Blindeforbund

Et av kroppens sanseorganer som verdsettes høyt er synet.  I løpet av 40 årene begynner man å se endringer i øyelinsen, dette merkes ved at det blir vanskelig å lese lese liten skrift på nært hold. Dette skjer gradvis, og på et tidspunkt vil mange få behov for briller eller linser.

Viktig med god øyehelse

I en fersk undersøkelse gjort av optikerkjeden Specsavers kommer det frem at over 60 prosent av nordmenn over 18 år benytter seg av synshjelpemidler. Etter fylte 45 år bruker hele åtte av ti personer briller eller kontaktlinser. 

Undersøkelsen viser også at en fjerdedel av nordmenn ikke har vært hos optiker på over fem år.

 - Mange tenker at optikeren kun sjekker om du har behov for briller og hvilken styrke du skal ha i glasset, men optikere kan faktisk redde både syn og liv. Med stadig økende kunnskap og ny teknologi er det lettere for optikere å vurdere folks øyehelse, sier optiker Trine Johnsen.

Anbefaler årlig synsundersøkelse

Johnsen anbefaler en årlig synssjekk for å forhindre uoppdagede endringer på netthinnen.

- Digitale bilder kan for eksempel dokumentere endringer på netthinnen som kan vise seg å være tegn på øyesykdom, men også andre sykdommer som ikke er direkte knyttet til øyet, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk og ulike svulster, sier Johnsen.

Optikere kan ofte oppdage sykdom på øyet og i enkelte tilfeller også andre lidelser.

- Men noen ganger har kunden ventet for lenge med å ta kontakt, noe som kan forverre sykdommen og gjøre den vanskelig eller umulig å behandle. Som oftest går det heldigvis bra, men det hender at syn går tapt fordi pasienter venter for lenge med å ta kontakt, forteller Johnsen.

- Med fundus-kamera kan vi blant annet oppdage enkelte svulsttyper, se tegn på diabetes og høyt blodtrykk. Tidlig diagnose bidrar til å minimere eventuelle skader.

Fakta om syn

 • 80 prosent av sanseinntrykkene kommer gjennom øynene.
 • 180 000 nordmenn har i følge Verdens helseorganisasjon så svekket syn at de har problemer med dagligdagse gjøremål som å lese avisen, kjenne igjen folk på gaten og gå i butikken. Mer enn tusen er helt blinde.
 • Synshemmede utgjør 25 prosent av verdens funksjonshemmede.
 • 90 prosent av verdens blinde og svaksynte bor i fattige land.
 • Årlig fødes 1,5 millioner blinde og svaksynte barn.
 • Syn i aldersgruppen fra 70 år.
 • Grå stær utgjør 47,8 prosent av årsakene til synstap i verden.
 • Mer enn hver tiende person over 70 år er praktisk blinde av aldersrelatert macula degenerasjon (AMD).
 • Cirka 40 000 nordmenn over 70 år har grønn stær.

Kilde: SSBs levekårsundersøkelse

Forebygg nedsatt syn og øyesykdommer

- På hvilken måte kan man selv forebygge nedsatt syn og øyesykdommer?

- Ved å ta jevnlige synsundersøkelser. Ikke slå deg til ro med at har du ikke vondt i øynene, er det ikke noe galt. Mange øyesykdommer kan komme snikende, sier professor ved UiO og øyelege ved Oslo Universitetssykehus, Bjørn Nicolaissen, i heftet "Alt du bør vite om synet ditt".

- Du skal også være klar over at en del kroppslige sykdommer, som diabetes og forhøyet blodtrykk, kan gi øyesykdommer. Det er også viktig å se på hva som ligger i familien, sier han.

- Ellers er det som er sunt for kroppen sunt for øynene. Det gjelder å ha et variert kosthold, med mye antioksidanter og umettede fettsyrer, samt prøve å stumpe røyken og mosjonere.

Symptomer på øyesykdom

Mange prøver å skjule både for seg selv og andre at de har nedsatt syn. Når det ikke lenger er moro å drive med fluebinding og andre hobbyer eller lese avisen, er det ofte nedsatt syn som er årsaken. Kjenner du deg igjen på noen av symptomene nedenfor, bør du få undersøkt øynene nærmere, ifølge Norges Blindeforbund.

 • Du kjenner ikke igjen folk på gaten
 • Du klarer ikke å lese avisen
 • Rette linjer (for eksempel dør- og vinduskarmer) ser skjeve ut
 • Du bommer når du skjenker i kaffekoppen
 • Du ser ikke forskjell på rødt og grønt lys
 • Du opplever endret syn bare på det ene øyet
 • Du opplever innskrenket synsfelt
 • Du opplever tåkesyn
 • Du ser ikke fortauskanter
 • Du får nedsatt syn i mørket
 • Du blendes kraftig og lenge av sollys eller møtende bil
 • Du opplever dobbeltsyn

Monica Aafløy Hansen

Fikk synet tilbake for noen hundrelapper

Bare 250 kroner og en enkel operasjon var det som skulle til for at Bimala kunne se igjen. Også DU kan bidra til at andre får synet tilbake.

Grå stær

En av de vanligste øyesykdommene er grå stær. Den er oftere sett hos eldre mennesker enn yngre, og så mange som syv av ti nordmenn rammes.

- I tillegg til alder har sykdommen sammenheng med UV-lys slik at personer som bor i solrike land eller som ikke beskytter øynene mot sola er mer utsatt. Tåkesyn og uklart syn er et vanlig symptom, og mange er plaget med blending av motgående kjøretøy når de kjører i mørket, sier Johnsen.

- Grå stær rammer ofte det ene øyet før det andre, noe som bidrar til at de første tegnene er vanskelig å oppdage da sykdommen også utvikler seg gradvis. Derfor er det viktig å sjekke øynene jevnlig hos optiker eller lege.

Syv kjente øyesykdommer og symptomer

Ifølge optiker Trine Johnsen, finnes det en rekke øyesykdommer, hvorav noen kan få dramatiske konsekvenser dersom de ikke oppdages og behandles. Noen eksempler på sykdommer og symptomer er:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

250 kroner manglet for å gi Bimala synet tilbake

Fikk synet tilbake for noen hundrelapper

Bare 250 kroner og en enkel operasjon var det som skulle til for at Bimala kunne se igjen. Også DU kan bidra til at andre får synet tilbake.