Alderslangsynthet

Presbyopi

Sist oppdatert 04.06.2015

Alderslangsynthet skyldes at evnen til å se skarpt på kort avstand blir dårligere med alderen. Det skyldes at linsen blir stivere, og ikke like lett kan formes.

For å kunne se skarpt på nært hold, må man forme linsen. Evnen til å gjøre dette blir dårligere med alderen. De som ikke er langsynte eller nærsynte, opplever som regel at evnen til å se skarpt på nært hold blir nedsatt fra 40-årsalderen. Behandlingen er briller som brukes ved lesing og annet nærarbeid.

Symptomer

Ubehag ved langvarig lesing og behov for å øke leseavstanden er vanlige plager ved alderslangsynthet.

Det er vanlig at alderslangsyntheten merkes fra 40-årsalderen. Langvarig lesing kan gi ubehag og leseavstanden må økes for at teksten skal ses skarpt. Personer som er langsynte fra før, kan bli plaget med alderslangsynthet i yngre alder. Symptomene er ofte verst i dårlig lys og om morgenen.

Behandling og forebygging

Lesebriller er tilstrekkelig behandling for de fleste som er plaget av alderslangsynthet.

Briller med plussglass brukes ved lesing og annet nærarbeid. Det er som regel nødvendig å øke styrken i glassene med et par års mellomrom. Ofte stabiliserer synet seg med behov for briller med +2,0 rundt 65 års alder. Da har linsen tapt hele sin fleksibilitet, og kan ikke lenger forandre form. Det finnes briller som har ulike felt for ulike avstander, og som dermed kan brukes hele tiden. Slike briller gjør det mulig å korrigere for andre brytningsfeil i tillegg til alderslangsyntheten.

Undersøkelse og diagnostikk

Synsundersøkelse hos lege eller optiker er tilstrekkelig for å stille diagnosen på alderslangsynthet.

Synsundersøkelse hos lege eller optiker vil avdekke dårlig nærsyn. Det er ikke nødvendig å gjøre andre undersøkelser.

Årsak

Med alderen blir linsen stivere og kan ikke lenger formes.

For å kunne se skarpt på nært hold, må linsen krummes. Med alderen blir linsen stivere, og den kan ikke krummes så mye som nødvendig. Etter hvert mister linsen sin elastisitet fullstendig, og kan ikke krummes i det hele tatt. Det skjer som regel ved ca 65 års alder. Alderslangsynthet er en naturlig del av aldringsprosessen.

Prognose

Alderslangsynthet stabiliserer seg med tiden og kan korrigeres med briller.

Linsen stivner når kroppen eldes. Det er en naturlig del av aldringsprosessen, og medisinen har ikke noen måte å unngå dette på. Alderslangsynthet går ikke tilbake, men den stabiliserer seg ved ca 65 års alder. De fleste oppnår godt nærsyn med briller. 

Fakta om Alderslangsynthet:

Alderslangsynthet skyldes at evnen til å se skarpt på kort avstand blir dårligere med alderen. Dette skyldes at linsen blir stivere og ikke like lett kan formes.

Ubehag ved langvarig lesing og behov for å øke leseavstanden er vanlige plager ved alderslangsynthet. Det er vanlig at alderslangsyntheten merkes fra 40-årsalderen. 

Lesebriller er tilstrekkelig behandling for de fleste.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Fakta om Sykdom hos eldre:

Sykdom hos eldre, geriatri, omfatter sykdommer som er spesielle for eldre mennesker. Typiske alderdomssykdommer er demens, Parkinsons sykdom, beinskjørhet og skader og slitasjeforandringer i bevegelsesapparatet. Forekomsten av sykdom generelt øker med alderen. Derfor er vanlige sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, infeksjoner og kreft også hyppige i denne aldersgruppen.

I tillegg opplever alle at syn og hørsel blir dårligere, bevegelighet og tempo blir nedsatt, og mange opplever redusert hukommelse. Aldringsprosessen fører også til en gradvis nedsatt reservekapasitet i de forskjellige organene. Dette fører til en økt sårbarhet for sykdom og påkjenninger, det gjør at eldre tåler sykdom dårligere.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk