Acanthamoeba keratitis

Tabben får amøber til å spise opp øyet

Skrekkbildene gir linsebrukere over hele verden frysninger nedover ryggen.

BAKTERIER: Den forferdelige tilstanden kalles Acanthamoeba keratitis, og skyldes amøber som tar seg inn i øyet på jakt etter bakterier de kan spise.
BAKTERIER: Den forferdelige tilstanden kalles Acanthamoeba keratitis, og skyldes amøber som tar seg inn i øyet på jakt etter bakterier de kan spise. Foto: FOTO: Creative Commons/Openi.nlm.nih.gov
Sist oppdatert

Briller og kontaktlinser er fortsatt de mest brukte og best utprøvede hjelpemidlene vi har til rådighet for dårlig syn, og selv om de fleste klarer å bruke kontaktlinsene riktig er det noen som tabber seg skikkelig ut.

Bilder av den taiwanske linsebrukeren Lian Kao, som har fått hornhinnene sine spist av små organismer, spres i disse dager i diverse sosiale medier.

Lian har muligens misforstått hva som menes med permanente kontaktlinser.

Etter å ha gått med de samme kontaktlinsene i seks måneder uten en gang å ta de ut for rengjøring, har den taiwanske student gitt små, encellede skapninger perfekte levevilkår på mellom kontaktlinsen og øyeeplet. Disse organismene har sakte, men sikkert, spist seg inn i studentens øyene på jakt etter mat.

- Jeg har opplevd liknende tilfeller i Norge også, sier Karin Aasly.

Hun er overlege på øyeavdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim og har mange års erfaring med betennelser og skader som følge av kontaktlinsebruk.

Mikroorganismer

- Hornhinnen kan sammenliknes med huden på kroppen. Går det hull på det ytterste beskyttelseslaget er vi sårbare for betennelser. I enkelte tilfeller kan små mikroorganismer eller amøber etablere seg i sår som oppstår på selve hornhinnen. For å finne næring kan de ta seg videre innover i øyeeplet, forklarer hun.

- Heldigvis er det lenge mellom slike tilfeller, i mildere former derimot er problemer som dette relativt utbredt, fortsetter hun.

Tårevæske

Hornhinnen har ikke egen blodtilførsel og er avhengig av tårevæske fra tårekjertelen over øyeeplet for å få fuktighet og næring.

- Kontaktlinsene sitter tett inntil øyeeplet. Den skal i utgangspunktet flyte på tårevæsken, men kan samtidig forhindre ny tårevæske fra å komme i kontakt med hornhinnen. Dette kan gjøre hornhinnen tørr, lett irritabel og sårbar for skader. Slurves det med hygienen for eksempel ved linseskift, har man det gående.

Dannes arr

Optiker Olaug Skrøppa er fagansvarlig hos Interoptik og ekspert på tilpassing og bruk av kontaktlinser. Selv om hun ikke har vært borti like alvorlige tilfeller som det fortelles om fra Taiwan, har også hun utallige eksempler på alvorlige betennelser på hornhinnen.

Slik unngår du linseproblemer

  • Gjennomfør alltid en grundig synsundersøkelse før du begynner å bruke linser
  • Bruk bare linser som er tilpasset dine øyne
  • Vask alltid hendene godt før du tar av og på linsene
  • Hold linsene rene og bruk linsevæske
  • Bytt ut og kast brukte oppbevaringsetui med en gang i måneden
  • Sov aldri med linsene på om det ikke er avtalt med optiker
  • La øyet få luft før du setter på linsene om morgenen og etter bruk til kvelds
  • Sjekk øynene hos optiker med jevne mellomrom, minimum en gang i året
  • Ta kontakt med lege eller optiker ved irritasjon på øyet over flere dager

Kilde: Olaug Skrøppa, optiker og fagansvarlig hos Interoptik

- Linsebrukere er spesielt utsatt for slike problemer. Linsene gjør i seg selv øyet mer sårbart, samtidig krever prosedyren med å sette på og ta av kontaktlinsene at man er i direkte berøring med øyeeplet. Hornhinnen skal i utgangspunktet være gjennomsiktig og jevn, men små sår og betennelser fører ofte med seg arrdannelser, noe som igjen direkte påvirker synet vårt, sier Skrøppa.

Opplæring

I Norge har salg av linser stort sett vært forbeholdt optikere, men i det siste har bruk av linser uten styrke eksplodert, og man får nå kjøpt linser i flere typer butikker, blant annet hos kostymeforhandlere og i leketøysforretninger.

- Det første viktigste punktet for å unngå problemer er grundig tilpassing og god opplæring. Øyeeplet er individuelt utformet og for at linsen skal sitte ordentlig på og ikke irritere hornhinnen unødig, må den spesialtilpasses hvert enkelt øye, forklarer Skrøppa.

Hygiene

- Det neste og kanskje viktigste av alt, er å innarbeide gode rutiner for hygiene. Vask alltid hendene grundig før du er i berøring med linsene eller øyet. Slurver du med dette kan jeg nesten garantere at du før eller siden får problemer med betennelser.

Både Aasly og Skrøppa presiserer at de ikke ønsker å skremme folk fra å bruke kontaktlinser.

De ønsker snarere å sette fokus på viktigheten av god hygiene og kontrollerte rammer.

- Linser kan være en praktisk og fin løsning for veldig mange med nedsatt syn, men det er uhyre viktig at forholdene ligger til rette for det og rensligheten blir tatt på alvor, påpeker Aasly.

Festivaltid

Sommeren er høysesong for festivaler, hytteliv og teltturer. Situasjoner som dette byr på særlige utfordringer for linsebrukere. Skrøppa mener god planlegging er nøkkelen ved slike anledninger.

- Forbereder man seg godt og tar med nok linseveske og håndrens, skal det i utgangspunktet ikke bli problemer. Kanskje kan man også vurdere å bruke dagslinser, da får man en ny, ren linse på øyet hver eneste dag, avslutter hun.

Les også

Lover bedre syn på en halvtime

Slik ser en synshemmet

Så elegant kan en øyeoperasjon være

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også