Kløe i huden

Dette kan være grunnen til at du klør

Hvis kløen ikke går over, må du til lege.

AKUTT ELLER KRONISK: Akutt kløe er kortvarig og kan skyldes insektsstikk. Kronisk kløe kan skyldes sykdom,
AKUTT ELLER KRONISK: Akutt kløe er kortvarig og kan skyldes insektsstikk. Kronisk kløe kan skyldes sykdom, Foto: Gettyimages
Sist oppdatert

Kløe er definert som følelsen av å måtte klø seg. Vanligvis er årsaken til kløen lokalt på huden, men kan noen ganger være et symptom på en systemisk sykdom – det vil si en sykdom som gjelder eller påvirker hele kroppen.

- Kløe i huden kan ha mange ulike årsaker. Det vanlige er å dele den inn i akutt kløe og kronisk kløe, sier Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege hos Snapmed.

- Kløe i huden kan komme fra tørr hud, diverse eksemer, elveblest, psoriasis, skabb, brannskader, arr, insekter, hudutslett, Lichen planus, Candida (diverse soppinfeksjoner), lus/flatlus og loppebitt, sier Harald Dobloug, lege og daglig leder i Legevisitt.no.

Kronisk kløe kan skyldes grunnleggende sykdom hvor kløe er en del av sykdommen. Systemisk kløe, som påvirker/gjelder hele kroppen, kan skyldes leversykdommer, nyresvikt, jernmangel anemi, stoffskifte, MS, psykisk årsak, diabetes, herpes zoster, kreft eller kun helt vanlig alderdom.

Når bør du oppsøke lege:

  • Ved ved varende kløe etter 2 uker uten effekt av egenbehandling
  • Dersom reseptfrie midler ikke hjelper etter 1 uke bør lege oppsøkes
  • Når det har negativ effekt på søvn og livskvalitet
  • Akutt kløe uten forklaring
  • Kløe over hele kroppen
  • Om det kommer sammen med andre symptomer som redusert allmenntilstand, vektnedgang, forandringer på avføring og vannlating, feber eller smerter

Kilder: Harald Dobloug, lege og daglig leder i Legevisitt og Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege hos Snapmed

Histamin

Akutt kløe forårsakes vanligvis av et såkalt kløeprotein som heter histamin.

Det er en spesiell celle som heter mastcelle som slipper ut kløeproteinet når den blir aktivert av immunforsvarssignaler, ved for eksempel allergi eller astma.

- Ved akutt kløe vil derfor et antihistamin, som for eksempel zyrtec eller aerius, fungere fint. Som regel vil akutt kløe være selvlimiterende og forsvinne av seg selv i løpet av dager eller uker, men et unntak her gjelder selvsagt skabb, sier Le.

Les også: Dette hjelper mot tørr hud i ansiktet

Viktig å finne årsaken

Dobloug påpeker at kløe ikke er en sykdom i seg selv, men heller et symptom på noe annet.

Det er derfor viktig å få utredet hva som er den egentlige årsaken. Behandlingen er primært rettet mot årsaken til kløen, og kløedempende medisiner er ofte brukt.

TØRR HUD: Kløe kan være et resultat av tørr hud, gjerne på vinteren, og fuktighetskremer kan hjelpe.
TØRR HUD: Kløe kan være et resultat av tørr hud, gjerne på vinteren, og fuktighetskremer kan hjelpe. Foto: Gettyimages

- Ved tørr hud brukes fuktighetskrem, i noen tilfeller i kombinasjon med kortisonsalver. Ved eksem og psoriasis brukes gjerne lokalvirkende kortikosteroider. I ansikt, perineum og hudfolder brukes gruppe 1 (mildt) preparat, mens på kroppen brukes gruppe 2 eller 3 (kraftigere), sier Dobloug, og utdyper:

- Man kan også bruke antihistaminer for ytterligere effekt, og det er lurt å benytte sederende antihistaminer om kløen inntar på kvelden.

Les mer om kløe i Helseleksikonet.no

Kløe ved soppinfeksjoner eller skabb

Prognose og komplikasjoner:

  • Kløe er ofte ufarlig, men det er viktig å utelukke alvorlige underliggende årsaker
  • Går i de fleste tilfeller over av seg selv
  • Kløe fører ofte til hyperpigmentering, det vil si at man får brunlige flekker i huden i de områdene man klør
  • Komplikasjoner kan komme av intens kloring
  • Lichen simplex chronicus er når huden fortykkes der man klør
  • Sekundærinfeksjon kan også forekomme etter intens kløe
  • Kan gi søvnproblemer

Kilder: Harald Dobloug, lege og daglig leder i Legevisitt og Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege hos Snapmed

Ved soppinfeksjoner, blant annet Candida, kan antifungal (soppdrepende) krem forsøkes.

Samtidig er det viktig å sørge for god hygiene. Ved skabb og lus saneres alle medlemmene av husstanden, og det blir igangsatt diverse behandlingstiltak. Som regel forsvinner kløen etter sanering.

- Skabb kommer i bølgedaler over hele landet. Det finnes flere forskjellige typer skabb, og den som smitter lettest og klør mest, er det som internasjonalt er kjent som norsk skabb, sier Le.

Han forklarer at den typiske pasienten med skabb har en generell kløe over hele kroppen utenom hode og hals. Verst er kløen på natten, og ikke sjeldent har noen i nærmeste omkrets også lignende symptomer.

- Har man mistanke om skabb, anbefales det på det sterkeste å oppsøke lege for å få råd om behandling og sanering, ellers er risiko for resmitte eller behandlingssvikt stor, forteller Le.

- Det er også normalt med det vi kaller for post-scabies kløe. Dette vedvarer i flere uker og noen ganger til og med måneder etter behandling. Det er da viktig å ikke gi seg ut på ny behandlingsrunde før man har konsultert lege, da man risikerer å forlenge perioden med kløe etter behandling, råder han.

Les også: Disse småkrypene lager tunneler under huden din

Kronisk kløe

Kronisk kløe er pasienter med en grunnleggende sykdom hvor kløe er en del av denne. Dette gjelder eksempelvis ved atopisk eksem.

Mange med atopisk eksem mangler enzymet fillaggrin som har som funksjon å holde på fuktigheten i huden.

- Når det er borte vil huden bli tørr og kløe oppstår. Behandlingen her består av fuktighetskremer samt kortisonkremer når man har eksem-oppbluss, sier Le.

- Når det gjelder pasientgruppen som har kronisk nyresvikt, så vil de ha vansker med å filtrere bort avfallsstoffene i blodet, og ved oppsamling av for eksempel urat så vil kløe oppstå. Behandling av pasienter med kronisk nyresvikt vil være en spesialistoppgave, sier legen.

Les også: Dette er tegn på atopisk eksem

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2019, og sist oppdatert 23/04 2021.

Les også