Skabb hos barn

- Alle i husstanden må behandles samtidig, selv om bare én er smittet

Her er alt du må vite om skabb.

SKABB HOS BARN: Symptomer er kløe, og det klør over hele kroppen - ikke bare der skabben har satt seg.
SKABB HOS BARN: Symptomer er kløe, og det klør over hele kroppen - ikke bare der skabben har satt seg.
Publisert Oppdatert

Skabb er en vanlig og smittsom hudsykdom som kan ramme personer i alle aldre. Det er vanligst hos voksne, men rammer også barn. Men hva er egentlig skabb? Og hvordan behandler du det?

Symptomer på skabb hos barn

Spesialist i pediatri hos doktorbarnegod.no, Annette Resch, forteller at skabb er et kløende utslett. Dette kan ramme barnet når en midd, et bittelite insekt, graver små ganger i huden og legger egg. Hun poengterer at det kan ta 1-2 måneder før kløen oppstår etter at barnet er smittet for første gang, og at kløen umiddelbart kan oppstå dersom barnet har blitt smittet flere ganger. Dette skyldes at immunapparatet og huden reagerer raskere etter å ha blitt eksponert tidligere.

- Barnet får gjerne et småkulete utslett i huden, i form av nupper og blemmer. Større barn får oftest først utslett på hender, mellom fingre, på håndledd, albuer, midje og ytre genitalia. Små barn får først utslett på hode, hals, håndflater og fotsåler, sier Resch.

Hun forteller at skabb foretrekker tynn hud uten hår og mye talgkjertler. Dette betyr at voksne og større barn ikke får skabb i ansiktet eller på hodet, men at små barn kan få skabb overalt.

- Kløen forekommer gjerne over hele kroppen og ikke bare der hvor skabben har slått seg ned. Det kan komme små prikker og streker og også dannes små blemmer i områder der midden herjer. Ofte kan midden sees med det blotte øye; middgangene sees som små, tynne og grålige striper. Stripene er 1-10 millimeter lange, og i enden av stripen kan midden ofte sees som en svart, liten prikk, forklarer Resch.

Behandling med Nix krem

Ifølge barnelegespesialisten finnes det to alternativer til behandling av skabb. Det første og beste alternativet er «Nix krem 5 %», et reseptfritt legemiddel som brukes ved behandling av skabb og flatlus. Hun poengterer at barn under 2 år, gravide, ammende og eldre kun skal bruke kremen i samråd med lege.

Fem kjappe om skabb:

  • Et kløende utslett som vises gjennom små nupper og blemmer i huden.
  • Smitter gjennom langvarig hudkontakt og har ingen forbindelse med dårlig hygiene.
  • Behandles med reseptfrie legemidler.
  • Alle i husstanden må behandles, inkludert klær og tekstiler som har vært i kontakt med hud.
  • Skabb er smittsomt, og man kan bli smittet flere ganger.

Kilde: Annette Resch, spesialist i pediatri.

- Nix-kremen er alltid førstevalget. Dersom kremen av en eller annen grunn ikke kan benyttes, så finnes det andre alternativ: benzylbenzoat. Snakk gjerne med legen din dersom du er i tvil, sier Resch.

Mengde krem som trengs for én behandling:

- 2-12 måneder: Høyst 1/8 tube

- 1-5 år: Høyst 1/4 tube

- 5-12 år: Høyst 1/2 tube

- Voksne og barn over 12 år: Inntil 1 tube, aldri mer enn 2.

- Kremen påføres om kvelden og vaskes av neste morgen. Smør hele kroppen, også mellom fingre og tær, i armhuler, i navlen, ytre kjønnsorganer og i skrittet. Barn som har synlige skabbganger på nakken og hodet bør smøres inn i ansiktet og på hodet, unntatt rundt øyne og munn, men dette gjelder ikke dersom barnet ikke har synlig utslett der, forklarer Resch.

Etter innsmøring tar du rene klær på barnet og skifter sengetøy. Resch forklarer at du kan vaske av kremen etter 12 timer, og at dersom barnet vasker hendene innen 8 timer etter påføring, må de smøres på nytt.

- Én behandling er vanligvis nok, men dersom det er behov for det, kan behandlingen gjentas etter en uke, sier Resch.

Les også: Muggsopp i barnevognen? Like ille som på soverommet

Behandling med Benzylbenzoat

Benzylbenzoat liniment 33% er et reseptfritt legemiddel som primært brukes ved behandling av skabb. Barnelegespesialisten forklarer at gravide, ammende og barn kan bruke denne typen, mens barn under 2 år må behandles under legetilsyn, hvor en fortynnet liniment på mellom 10 og 15% benyttes.

- Dusj og tørk huden godt, og smør så hele kroppen. Smør grundig mellom fingre og tær, i armhuler, ved brystvortene, i og rundt navlen, på ytre kjønnsorgan, rundt endetarmsåpningen og på behårede kroppsdeler. La huden lufttørke, og gjenta behandlingen etter 5 minutter. Vent så i ytterligere 5 minutter, og gjenta behandlingen for tredje gang. Etter minst 12 timer dusjer du barnet, tar på rent tøy og nytt sengetøy, sier Resch.

Hun forklarer at det normalt ikke er nødvendig med flere behandlinger, og at det bør foretas en ny legeundersøkelse dersom kløen vedvarer.

- Kløen kan vedvare i 3-5 uker etter behandling. Dette skyldes at huden reagerer med en allergisk reaksjon mot midden. Etter fullført behandling kan det godt brukes kløestillende salve, som hydrokortisonkrem eller Eurax, mot kløen, sier Resch.

Les også: Åtte sykdommer mange barn får

Skabb må fjernes fra hus og klær

Forebygging for å unngå smitte av skabb, og selve behandlingsprosessen, er omfattende. Resch forklarer at alle i husstanden må behandles samtidig, selv om det bare er én som er plaget med skabb.

- I tillegg må man kvitte seg med det som kan være av skabbmidd i huset. Skabbmidden dør uten kontakt med hud etter senest en uke. Alt av klær, sengetøy og håndklær som har vært i kontakt med hud skal vaskes på 60 grader. Klær som ikke tåler vask kan enten legges i en fryseboks over natten, eller henges bort i en uke. Store ting som jakker, dyner, puter og madrasser luftes kjølig og settes bort. Dette er en viktig del av behandlingen for å unngå å bli smittet igjen, forklarer Resch.

Skabb er smittsomt

Barnelegespesialisten forklarer at den vanligste måten å bli smittet på, er via hudkontakt med en som allerede er smittet. Håndhilsning og rask hudkontakt er imidlertid ikke nok - kontakten må være mer langvarig enn som så, og har ingenting med dårlig hygiene å gjøre.

- Man kan også bli smittet av skabb flere ganger. Det oppnås ingen immunitet mot skabbinfeksjon uansett om man allerede har vært rammet av infeksjonen, sier Resch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning