flere får skabb

Disse krypene lager tunneler under huden din

Alle i husstanden må behandles samtidig, selv om bare én er smittet

GRAVER GANGER: Hunnmidden graver seg ned og legger egg i huden.
GRAVER GANGER: Hunnmidden graver seg ned og legger egg i huden. Foto: Illustrasjon fra Getty Images
Publisert Oppdatert

Skabb er en vanlig og smittsom hudsykdom som kan ramme personer i alle aldre. Skabb oppstår oftest hos voksne, men rammer også barn.

- Skabb er en hudsykdom som forårsakes av skabbmidden (Sarcoptes scabiei). Skabbmidden er veldig liten, rundt 0,3-0,4 mm og kan vanskelig sees. Den graver ganger i huden hvor hunnmidden så legger egg, forteller Line Mari Fredriksen, bestyrer ved Vitusapotek Briskeby.

Tre ganger så mange får skabb

– Vi kan ikke med sikkerhet si at 2019 er et skabbår ennå, men vi ser en økning i antall diagnoser på 60 % i årets tre første måneder sammenlignet med 2018, sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Arnulf Soleng.

Tallene i undersøkelsen er basert på innrapporterte tall fra legevakt og fastleger, utbruddsvarsling og salg av legemidler mot skabb.

I noen europeiske land har det vært fokus på at økt reisevirksomhet kan være en årsak til at skabben sprer seg og gir flere tilfeller i land der skabbtilfellene egentlig var på vei nedover. Behandlingssvikt, økt toleranse hos skabbmidden og resistens mot skabbmidlene har også vært foreslått som forklaringer. Det foregår for tiden undersøkelser i Norge for å prøve å forklare den mulige økningen i antall skabbtilfeller her i landet.

Symptomer på skabb hos barn

Spesialist i pediatri hos doktorbarnegod.no, Annette Resch, forteller at skabb er et kløende utslett. Dette kan ramme barnet når en midd, et bittelite edderkoppdyr, graver små ganger i huden og legger egg. Hun poengterer at det kan ta 1-2 måneder før kløen oppstår etter at barnet er smittet for første gang, og at kløen umiddelbart kan oppstå dersom barnet har blitt smittet flere ganger. Dette skyldes at immunapparatet og huden reagerer raskere etter å ha blitt eksponert tidligere.

- Barnet får gjerne nupper og blemmer i huden. Større barn får oftest først utslett på hender, mellom fingre, på håndledd, albuer, midje og ytre genitalia. Små barn får først utslett på hode, hals, håndflater og fotsåler, sier Resch.

Hun forteller at skabb foretrekker tynn hud uten hår og mye talgkjertler. Dette betyr at voksne og større barn ikke får skabb i ansiktet eller på hodet, men at små barn kan få det over hele kroppen.

LIKER TYNN HUD: Vær oppmerksom hvis barnet får nupper og blemmer i huden.
LIKER TYNN HUD: Vær oppmerksom hvis barnet får nupper og blemmer i huden. Foto: Illustrasjon fra Getty Images

- Kløen forekommer gjerne over hele kroppen og ikke bare der skabben har slått seg ned. Det kan komme små prikker og streker og også dannes små blemmer i områder der midden herjer. Ofte kan midden sees med det blotte øye; middgangene sees som små, tynne og grålige striper. Stripene er en til ti millimeter lange, og i enden av stripen kan midden ofte sees som en svart, liten prikk, forklarer Resch.

Les også: 11 irriterende plager, slik blir du kvitt dem

Slik blir du smittet av skabb

Barnelegespesialisten forklarer at den vanligste måten å bli smittet på, er via hudkontakt med en som allerede er smittet. Håndhilsning og rask hudkontakt er imidlertid ikke nok - kontakten må være mer langvarig enn som så, og har ingenting med dårlig hygiene å gjøre.

- Man kan også bli smittet av skabb flere ganger. Det oppnås ingen immunitet mot skabbinfeksjon uansett om man allerede har vært rammet av infeksjonen, sier Resch.

Skabb kan man få hvis man har vært i direkte hudkontakt med en som er smittet.

- Det smitter generelt gjennom kroppskontakt, hud mot hud, for både voksne og barn. Og vanligvis må kontakten ha vart i minst 15 minutter for at det skal overføres. Hos voksne og ungdom er smitte gjennom seksuell kontakt ikke uvanlig, og for barn er det vanlig å bli smittet gjennom lek og fritidsaktiviteter. Veldig sjeldent kan man få en indirekte smitte gjennom sengetøy, håndklær, og klær som en skabbsmittet akkurat har brukt, forteller Fredriksen.

Les også: Dette er de tidlige tegnene på autisme hos barn

Slik forhindrer du smitte av skabb

Forebygging for å unngå smitte av skabb, og selve behandlingsprosessen, er omfattende. Resch forklarer at alle i husstanden må behandles samtidig, selv om det bare er én som er plaget med skabb.

- I tillegg må man kvitte seg med det som kan være av skabbmidd i huset. Skabbmidden dør uten kontakt med hud etter senest en uke. Alt av klær, sengetøy og håndklær som har vært i kontakt med hud skal vaskes på 60 grader. Klær som ikke tåler vask kan enten legges i en fryseboks over natten, eller henges bort i en uke. Store ting som jakker, dyner, puter og madrasser luftes kjølig og settes bort. Dette er en viktig del av behandlingen for å unngå å bli smittet igjen, forklarer Resch.

Fem kjappe om skabb:

  • Et kløende utslett som vises gjennom små nupper og blemmer i huden.
  • Smitter gjennom langvarig hudkontakt og har ingen forbindelse med dårlig hygiene.
  • Behandles med reseptfrie legemidler.
  • Alle i husstanden må behandles, inkludert klær og tekstiler som har vært i kontakt med hud.
  • Skabb er smittsomt, og man kan bli smittet flere ganger.

Kilde: Annette Resch, spesialist i pediatri.

Behandle skabb

Skabb behandles vanligvis med reseptfri krem som inneholder virkestoffet Permetrin 5 %.

- På apoteket har vi to forskjellige produsenter med dette virkesroffet. Enten Permetrin aurora medical 5% eller Nix. Begge kan brukes fra 2 mnd og oppover, men anbefalingen er at barn under 2 år, gravide og eldre kun bør behandles etter anvisning fra lege, sier Fredriksen.

Hun legger til at det er noe resistensutvikling på skabb om dagen, og derfor må noen til legen for en tablettkur med virkestoffet Stromectol for å bli kvitt skabben hvis krem ikke fungerer. Dette er på resept.

- Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at hele husstanden skal behandles selv om man ikke har symptomer på kløe. Etter behandling er det ikke uvanlig at kløen kan vedvarer i 4 uker selv om man er kvitt skabben, forteller Fredriksen.

Kløe etter endt behandling skyldes døde midd, middegg og middekskrementer i huden. Enkelte reagerer også på kremen som benyttes til behandling med kløe og utslett.

Les også: Slik lindrer du barnets hoste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning