Atopisk eksem hos voksne

Alt du bør vite om atopisk eksem hos voksne

Atopisk eksem, best kjent som barneeksem, kan også ramme voksne.

ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud, og eksemet kan like fullt oppstå i voksen alder - sett at du har en arvelig disposisjon for sykdommen. Foto: Gettyimages.com.
ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud, og eksemet kan like fullt oppstå i voksen alder - sett at du har en arvelig disposisjon for sykdommen. Foto: Gettyimages.com. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Du kan få atopisk eksem som voksen. Det betinger imidlertid at du har den arvelige disposisjonen for sykdommen, forteller Terje Nordengen, generalsekretær i Norsk Psoriasis-og eksemforbund.

Hudlege Anita Dhirad fra KAL privatklinikk i Oslo bekrefter dette.

- Grunnen til at noen opplever å ikke få utbrudd før i voksen alder kan skyldes flere faktorer, sier Dhirad.

Hun forteller at disse faktorene kan være at man er genetisk disponert for det, og at man blir utsatt for stoffer som irriterer huden eller trigger eksemet. Dette kan være stoffer du har vært beskyttet mot som barn.

Symptomer på atopisk eksem

Symptomene på atopisk eksem hos voksne er de samme som barn opplever, nemlig kløe og tørr hud.

- Huden blir overirritabel, og med stor infeksjonstendens, sier Nordengen.

Mange kan oppleve at eksemen blir verre ved noen årstider, spesielt på vinteren.

- Eksem er ofte verre på vinteren. Mange erfarer å bli bedre i solen, men ikke alle, forteller Dhirad.

Hvorvidt gjelder hvor på kroppen eksemet oppstår, forklarer hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter, Elin Ekornes, at voksne kan få utbrudd av atopisk eksem overalt.

- De vanligste områdene er likevel i bøyefurer, som vil si albuebøyer og knehaser. Ansiktet, halsen og hendene er også mer utsatt, sier Ekornes.

Les også: Dette forteller huden om helsen din

Behandling av atopisk eksem

Det finnes flere forskjellige behandlingsmetoder, men det er viktig å alltid rådføre seg med en lege.

- Det hender nok at noen forveksler andre typer utslett eller eksemer for å være atopisk eksem, derfor er det svært viktig at man raskt tar kontakt med en hudlege, slik at rett diagnose kan bli stilt, sier Nordengen.

En hudlege vil hjelpe deg med å stille diagnose, og finne behandlingsmetode. Det er viktig at man ikke setter i gang egenbehandling uten å forhøre seg med spesialist, da det kan risikere å trigge sykdommen ytterligere.

- Mye av behandlingen av atopisk eksem er påsmøring av kortisonsalver med ulike styrker, som man får på blåresept etter forordning av lege, forteller Nordengen.

Han legger til at det i 2016 ble godkjent en Canoderm krem 5 prosent på blåreseptordningen, til behandling av atopisk eksem. Kremen er et godt alternativ for å forebygge tilbakefall av eksemet. Dersom behandlingen man har fått anbefalt ikke fungerer må man utføre mer omfattende behandlingsmetoder.

- Man starter med lokalbehandling ved bruk av kremer og salver, men dersom det ikke hjelper kan det være behov for tabletter eller lysbehandling, forteller Dhirad.

Les også: Dette er tegnene på at du har psoriasis

Lysbehandling av atopisk eksem

I tilfeller der smørebehandling med fuktighetskremer, kortisonkremer og tacrolimuskrem ikke har god nok effekt, brukes det lysbehandling.

- Lysbehandling virker dempende på betennelsen ved eksem fordi det påvirker immunsystemet. De fleste blir bedre etter behandling, men noen få opplever å bli verre, forteller Ekornes.

Hun legger til at det også er tilfeller der pasienter kan få effekt, men kun kortvarig.

- Det finnes forskjellige typer lysbehandling, men den vanligste er bruk av UVB stråler, som gis 3 ganger i uken, forteller hun.

Det er derimot ikke alle det gis lysbehandling til. Ekornes forklarer at de prøver å unngå å gi behandling til personer som er mer utsatt for hudkreft.

- Dersom du har hatt hudkreft, er veldig lys i huden, har fått mye lysbehandling, eller går på medisiner som gir økt risiko for hudkreft, anbefales det andre behandlingsmetoder, forteller Ekornes.

Les også: Syv grunner til at hodebunnen klør

Ikke helbredes, men forebygges

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som dessverre ikke kan helbredes, men den kan forebygges og lindres.

- Målet for behandlingen er at man får eksemet under så god kontroll at man kan leve godt med det, opplyser Nordengen.

Han forteller også at daglig bruk av fuktighetskrem uten parfyme er svært viktig, og at dersom tilstanden forverres er det viktig å komme raskt i gang med effektiv behandling.

- Får man infeksjon i eksemen kan det behandles med antibiotika og/eller bakteriedrepende kremer, sier Nordengen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning