Atopisk eksem hos voksne

Kløe og tørr hud kan være eksem som skal behandles

Atopisk eksem kan ramme overalt på kroppen.

ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud. Noen får så intens kløe at de klør seg til blods.
ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud. Noen får så intens kløe at de klør seg til blods. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Atopisk eksem, best kjent som barneeksem, rammer også voksne.

Symptomene hos voksne er de samme som hos barn, nemlig kløe og tørr hud.

Ifølge Terje Nordengen, generalsekretær i Norsk Psoriasis- og eksemforbund, blir huden overirritabel og med stor infeksjonstendens.

- Mange kan oppleve at eksemen blir verre ved noen årstider, og da spesielt på vinteren, forteller han.

Utbrudd av atopisk eksem kan komme overalt på kroppen.

- De vanligste områdene er likevel i bøyefurer, som vil si albuebøyer og knehaser. Ansiktet, halsen og hendene er også mer utsatt, forklarer Elin Ekornes, hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter.

Les også: Syv grunner til at hodebunnen klør

Kontakt lege

Det finnes flere ulike behandlingsmetoder, og det anbefales at du rådfører deg med lege for å få riktig diagnose og tilpasset behandling.

- Det hender nok at noen forveksler andre typer utslett eller eksemer for å være atopisk eksem, og det er derfor svært viktig at man raskt tar kontakt med en hudlege slik at rett diagnose kan bli stilt, råder Nordengen.

Det er viktig at man ikke setter i gang egenbehandling uten å forhøre seg med spesialist, da dette kan risikere å trigge sykdommen ytterligere.

- Mye av behandlingen innebærer påsmøring av kortisonsalver med ulike styrker, og disse fåes på blå resept etter forordning av lege, forteller han, og legger til:

- I 2016 ble det godkjent en Canoderm krem 5% på blåreseptordningen. Denne er et godt alternativ når det gjelder å forebygge tilbakefall av eksemet. Dersom behandlingen man først har fått anbefalt viser seg ikke å virke, så må man finne mer omfattende behandlingsmetoder.

Han får støtte av Anita Dhirad, hudlege ved KAL klinikken .

- Man starter med lokalbehandling ved bruk av kremer og salver, som fuktighetskremer, kortisonkremer og tacrolimuskrem. Om dette ikke hjelper, vil det kunne være behov for tabletter eller lysbehandling, sier hun.

Les også: Neglene dine kan avsløre sykdom

Lysbehandling av eksemet

- Lysbehandling virker dempende på betennelsen ved eksem fordi det påvirker immunsystemet. De fleste opplever å bli bedre etter behandling, men vi ser også at noen få blir verre. Det er også tilfeller hvor paienten opplever å ha effekt av behandlingen, men at denne kun er kortvarig, forteller Ekornes.

Symptomer på atopisk eksem:

Preget av intens kløe

Huden tørr, eventuelt også preget av væskende blemmer

Lokalisasjonen av utslettet varierer med alderen, og graden av kløe kan også variere

Det er vanskelig å la være å klø på utslettet, hvilket medfører kloremerker, og huden er ofte fortykket.

(Kilde: Helseleksikonet.no)

Det finnes ulike typer lysbehandling, men den vanligste er bruk av UVB stråler, som gis tre ganger i uken. Ifølge Ekornes prøver man å unngå denne type behandling til personer som er mer utsatt for hudkreft.

- Dersom du har hatt hudkreft, er veldig lys i huden, har fått mye lysbehandling eller går på medisiner som gir en økt risiko for hudkreft, anbefales det andre behandlingsmetoder, forteller hun.

Les også: Endringer i huden du skal være obs på

Behandling som lindrer

- Grunnen til at noen ikke får utbrudd før i voksen alder kan skyldes flere faktorer: Du kan være genetisk disponert for det og bli utsatt for stoffer som irriterer huden eller trigger eksemet. Dette kan være stoffer som du har vært beskyttet mot som barn, forklarer Dhirad.

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som dessverre ikke kan helbredes, men den kan forebygges og lindres.

- Grunnen til at noen ikke får utbrudd før i voksen alder kan skyldes flere faktorer: Du kan være genetisk disponert for det og bli utsatt for stoffer som irriterer huden eller trigger eksemet. Dette kan være stoffer som du har vært beskyttet mot som barn, forklarer Dhirad.

- Målet med behandlingen er at man lykkes med å få eksemet under så god kontroll at man kan leve godt med det, sier Nordengen.

- Daglig bruk av fuktighetskrem uten parfyme er svært viktig, og at dersom tilstanden forverres er det viktig å komme raskt i gang med effektiv behandling.

- Om man får infeksjon i eksemet, så kan det behandles med antibiotika og/eller bakteriedrepende kremer.

Les mer om atopisk eksem i Helseleksikonet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning