Atopisk eksem hos voksne

Kløe og tørr hud kan være eksem som skal behandles

Atopisk eksem kan ramme overalt på kroppen.

ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud. Noen får så intens kløe at de klør seg til blods.
ATOPISK EKSEM HOS VOKSNE: Symptomene på atopisk eksem er kløe og tørr hud. Noen får så intens kløe at de klør seg til blods. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Atopisk eksem, best kjent som barneeksem, rammer også voksne. Symptomene hos voksne er de samme som hos barn, nemlig kløe og tørr hud.

Ifølge Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet, blir huden både tørr og overirritabel.

– Atopisk eksem kan bli ekstra ille nå på vinteren, fordi vi ofte får tørrere hud av kulden, forteller Øvergaard.

Utbrudd av atopisk eksem kan komme overalt på kroppen.

– De vanligste områdene er likevel i bøyefurer, som vil si albuebøyer og knehaser. Ansiktet, halsen og hendene er også mer utsatt, forklarer Elin Ekornes, hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter.

Les også: Syv grunner til at hodebunnen klør

GENERALSEKRETÆR: Mari Øvergaard jobber som generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet.
GENERALSEKRETÆR: Mari Øvergaard jobber som generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal/Psoriasis- og eksemforbundet

Kontakt lege

Det finnes flere ulike behandlingsmetoder, og det anbefales at du rådfører deg med lege for å få riktig diagnose og tilpasset behandling.

– Atopisk eksem er en medisinsk diagnose som skal stilles av lege, så hvis du har flere av symptomene så bør du absolutt ta en tur til fastlegen. Så kan du bli henvist videre til hudlege hvis legen mener det er behov for det, forteller Øvergaard.

Som regel starter symptomene med tørr hud og tørre flekker på huden. Disse utvikler seg til å bli røde og kløende, og noen får blemmer med væske.

Mange opplever også at eksemet blir mye verre på vinteren, særlig når det er lange kuldeperioder.

Behandling med krem

– Det finnes forskjellig typer behandling, avhengig av hvor hardt du er rammet. Krem og oljebad er vanlig behandling. Det handler ofte om at huden ikke er i stand til å holde på fuktigheten, så masse fuktighetskrem er veldig viktig, forklarer Øvergaard.

Ellers finnes det også kortisonkremer, både milde typer uten resept som du kan få kjøpt på apoteket, eller sterkere varianter med resept fra legen.

For personer som er hardt rammet av atopisk eksem, kan det være aktuelt å tilby behandling med biologisk medisin. Denne behandlingen går kort sagt ut på å stimulere eller hemme immunsystemet for å hindre eller dempe betennelsen.

– Mange med atopisk eksem bruker veldig mye krem, og det kan være kostbart, men kremen Canodrem er på blå resept. Psoriasis- og eksemforbundet hadde jobbet sammen med produsenten i mange år for dette, og blå resept bidrar til reduserte utgifter for mange som må bruke store mengder krem flere ganger om dagen, sier Øvergaard.

Les også: Neglene dine kan avsløre sykdom

Lysbehandling av eksemet

Det er viktig at man ikke setter i gang egenbehandling uten å forhøre seg med spesialist, fordi du kan risikere å trigge sykdommen ytterligere.

Hudlege Anita Dhirad ved KAL klinikken, forteller at man ofte starter med lokalbehandling med bruk av kremer og salver, som fuktighetskremer, kortisonkremer og tacrolimuskrem.

– Om dette ikke hjelper, vil det kunne være behov for tabletter eller lysbehandling, sier Dhirad.

– Lysbehandling virker dempende på betennelsen ved eksem fordi det påvirker immunsystemet. De fleste opplever å bli bedre etter behandling, men vi ser også at noen få blir verre. Det er også tilfeller hvor paienten opplever å ha effekt av behandlingen, men at denne kun er kortvarig, forteller Ekornes.

Det finnes ulike typer lysbehandling, men den vanligste er bruk av UVB stråler, som gis tre ganger i uken. Ifølge Ekornes prøver man å unngå denne type behandling til personer som er mer utsatt for hudkreft.

  • Preget av intens kløe
  • Huden er tørr, eventuelt også preget av væskende blemmer
  • Lokalisasjonen av utslettet varierer med alderen, og graden av kløe kan også variere
  • Det er vanskelig å la være å klø på utslettet, hvilket medfører kloremerker, og huden er ofte fortykket.

(Kilde: Helseleksikonet.no)

Se mer

– Dersom du har hatt hudkreft, er veldig lys i huden, har fått mye lysbehandling eller går på medisiner som gir en økt risiko for hudkreft, anbefales det andre behandlingsmetoder, forteller hun.

Les også: Endringer i huden du skal være obs på

Behandling som lindrer

– Grunnen til at noen ikke får utbrudd før i voksen alder kan skyldes flere faktorer: Du kan være genetisk disponert for det og bli utsatt for stoffer som irriterer huden eller trigger eksemet. Dette kan være stoffer som du har vært beskyttet mot som barn, forklarer Dhirad.

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som dessverre ikke kan helbredes, men den kan forebygges og lindres.

– Grunnen til at noen ikke får utbrudd før i voksen alder kan skyldes flere faktorer: Du kan være genetisk disponert for det og bli utsatt for stoffer som irriterer huden eller trigger eksemet. Dette kan være stoffer som du har vært beskyttet mot som barn, forklarer Dhirad.

Målet med behandlingen er at man lykkes med å få eksemet under så god kontroll at man kan leve godt med det.

Les mer om atopisk eksem i Helseleksikonet

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2018, og sist oppdatert 24/02 2021.

Les også