Luft i magen

Dette er grunnen til luft i magen

Og her er grunnen til at kvinner sliter mest med luft i magen.

IKKE HOLD INNE PROMPEN: Det er viktig å slippe ut gass for ikke å få smerter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
IKKE HOLD INNE PROMPEN: Det er viktig å slippe ut gass for ikke å få smerter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

FODMAP-reduserte matvarer

Dietten som anbefales for å unngå mye luft i magen, kalles FODMAP-redusert diett. Dette handler om bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring av mikrober i tykktarmen.

Maten som inneholder FODMAP, og som du bør begrense inntaket av:

Frukt:

Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, store mengder tørket frukt, fruktjuice, fruktose.

Grønnsaker:

Asparges, rosenkål, bønner, belgfrukter, kål, hvitløk.

Kornprodukter:

Rug og hvete, (speltmel tolereres av noen).

Melkeprodukter:

Melk, is, yoghurt, enkelte oster.

Søtt:

Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning.

Kilde: nhi.no

- Du kan prompe uten at du vet det, det handler om i hvilken grad du er oppmerksom på det, sier Jan Gunnar Hatlebakk, professor dr.med. ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

Du kan for eksempel ha god effekt av en spasertur til jobb og slippe ut luft uten å tenke på det, ifølge professoren.

- Promper mer om morningen

For det er en god grunn til at du må prompe spesielt mye om morningen:

- Det har å gjøre med døgnsyklusen i mage/tarm-kanalen. Når man fyller på med frokost om morgenen, flytter innholdet i tarmen seg en etasje lenger ned, da går maten først til magesekken, videre til tynntarmen, så til tykktarmen og deretter ut. I den prosessen flytter store lommer med luft seg ut, forklarer Hatlebakk.

Og det er cirka etter ett kvarter eller en halvtime etter frokost at tarminnholdet begynner å flytte på seg, og da kommer luften.

Samtidig kan Trygve Hausken, overlege og professor ved Gastroenheten, Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen, fortelle at det er nokså vanlig å måtte prompe på ettermiddagen også:

- Man promper jo mer etter inntak av for eksempel rå løk, bønner og hodekål, og da kommer luften gjerne fort etter en middag, sier Hausken.

Mer akseptert at menn promper?

Av ulike grunner er det noen som kan mene at det er mer akseptabelt at menn promper enn at kvinner gjør det. Og dermed er det også forskjell på kvinner og menn, og flere kvinner enn menn plages med luft i magen, ifølge Hatlebakk:

- Dette kan ha noe med at kvinner kanskje er mer veloppdragne. Det handler altså mye om det sosiale, men fysisk aktivitet spiller også inn. Jobber du for eksempel utendørs, er det fullstendig uproblematisk å slippe ut luft, mens om du jobber på kontor, holder du inne luften, sier professoren.

- En annen forklaringsmodell er at det kan være at unge kvinner fra puberteten og oppover opplever mer luft i magen på grunn av kvinnelige kjønnshormoner i forbindelse med menstruasjon, fortsetter han.

Ifølge Hausken har menn et annet kosthold enn kvinner, spiser mer og har sannsynligvis mer tarmgass, uten at han har sett konkrete studier på dette.

- Og når det gjelder å være uredd for å slippe en promp, er nok menn mer uredd enn kvinner, mener han.

Hausken tror at psyken og miljøet er viktig for om man sliter med luftplager i magen.

- Det er viktig å slippe ut gass for ikke å få smerter. Mange holder gassen inne for ikke at det skal høres eller luktes. Dette er forskjellig fra menneske til menneske, sier overlegen.

Noen promper mer enn andre

At noen promper mer enn andre selv om de spiser nogenlunde samme maten, har med flere ting å gjøre, mener Hatlebakk.

Luft i magen (flatulens)

- Tarmgasser dannes i tynn- og tykktarm i forbindelse med den bakterielle nedbrytningen av næringsstoffer, særlig karbohydrater.

- Gjennomsnittlig slipper vi ut ca. 100 ml per time. Vanligvis dannes først og fremst hydrogen og karbondioksid, men også mindre mengder metan og merkaptaner, som er svovelholdige illeluktende gasser.

- Ved enkelte sykdomstilstander, for eksempel ved forstyrrelser i bakteriebalansen, vil gassmengden og andelen illeluktende gasser kunne øke.

- Det er først når gassmengden blir stor, og særlig når lukten er ubehagelig, at en snakker om flatulens. For enkelte kan dette være et stort problem, selv om det sjelden er snakk om alvorlig sykdom.

- Ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen kan noen ganger gi slike plager – bakteriell overvekst. Dette kan behandles med antibiotika.

Kilde: Store medisinske leksikon.

- Noen er flink til å få ut tarmluft i små porsjoner i løpet av døgnet, mens andre samler det opp, og sistnevnte er ikke å anbefale. Det andre handler om tarmflora, bakterier i tarmen. Kosten avgjør altså mye hvor mye luft som blir dannet, og det er en kjent sak at kål, løk og erter inneholder mye karbohydrater som blir til gass, sier han.

Hausken understreker samtidig at tarmgass er normalt.

- Tarmgass kommer fra luft man svelger, fra transport gjennom tarmvegg, fra blod, og fra tarmbakterier. Tarmbakterier spiser maten vi spiser. Likevel kan det være ulike måter kroppen transporter gass på. Det er peristaltikk (rytmiske sammentrekninger i muskellagene i fordøyelseskanalen og andre hulorganer, journ.anm.) som transporterer gass, og dette kan være ulikt, sier han.

- Kan være tarmslyng

Hvis du er frisk, er det ikke skadelig å holde inne luften, dette kan dog bli veldig ubehagelig.

- Man skal være glad for gassen man har. Når man ikke slipper ut luft kan i verste fall årsaken være tarmslyng, sier Hausken.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er tarmslyng er en tilstand hvor tarmen roterer om seg selv på samme måte som om du vrir en hageslange. Resultatet blir at tarmen klemmes av slik at tarminnhold ikke kan passere - noe som utløser sterke magesmerter.

Hausken forteller at det i løpet av et døgn passerer rundt 30 liter tarmgass gjennom tarmen, men at bare 200-400 milliliter kommer ut.

- Mesteparten passerer fram og tilbake mellom blod og tarmlumen - tarmens innside, tarmrommet, som en del av normal fordøyelse. Tarmgassen består av byggeklosser som kroppen trenger, sier overlegen videre.

Illeluktende luft

Enkelte typer tarmgass lukter verre enn andre. Og det er det en enkel grunn til:

- Kost som inneholder svovel skaper mer illeluktende luft, sier Hatlebakk.

Les mer i Helseleksikonet om...

- Svovelholdige gasser, for eksempel H2S, påvirkes av mat og sykdom, sier Hausken videre.

Og vil du unngå å slippe ut luft som lukter vondt, har overlegen et godt tips:

- Det beste rådet er å unngå tungtfordøyelige karbohydrater, FODMAP-reduserte matvarer, sier Hausken.

Denne maten reduserer luft i magen

For å unngå luftplager, kan følgende mat være lurt å spise mest av:

  • Frukt: Bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, bringebær, jordbær.

  • Grønnsaker: Gulrot, grønne salater, spinat, oliven, poteter.

  • Kornprodukter: Ris, havre, polenta, mais.

  • Melkeprodukter: Laktosefri melk, havre, brie, camembert, laktosefri yoghurt, sorbet.

  • Søtt: Sukker, glukose, sirup (små mengder), søtningsstoffer som ikke ender på -ol.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2016, og sist oppdatert 31/05 2017.

Les også