Hjertefarlig å tie:

Hold kjeft og bli syk

Skyr du unna trøbbel på jobben, øker faren for hjertelidelser.

SNAKKER UT: Fotballtrener Tom Nordlie er kjent for å "snakke fra levra". Det kan ha sine  ulemper, men å unnvike konflikter på jobben er usunt for hjertet, viser ny svensk forskning.
SNAKKER UT: Fotballtrener Tom Nordlie er kjent for å "snakke fra levra". Det kan ha sine ulemper, men å unnvike konflikter på jobben er usunt for hjertet, viser ny svensk forskning. Foto: Foto: Lise Åserud / Scanpix
Sist oppdatert

Menn som tier om urettferdig behandling på jobben, løper dobbelt så stor risiko for å få hjerteinfarkt eller dø av alvorlige hjertelidelser.

Det viser en ny studie ved Stressforskningsinstitutet ved Stockholm universitet. Studien omfatter 2755 mannlige ansatte ved arbeidsplasser i Stockholm.

Deltakerne i undersøkelsen har svart på spørsmål om hvordan de reagerer når de mener seg urettferdig behandlet eller havner i konflikt, og om hvor ofte bruker unnvikelsestaktikker som å gå sin vei eller la være å ta opp det som plager dem.

- Skyhet er risikabelt

- Hvis man stort sett går sin vei i stedet for å ta opp en konflikt, eller lar saken passere, dobles risikoen. Da har vi også tatt hensyn til andre faktorer som kan påvirke resultatene, så som arbeidskrav og biologiske faktorer, sier Contanze Leineweber, forsker ved Stressforskningsinstitutet på instituttets hjemmeside.

Undersøkelsen omfatter også andre risikofaktorer som høy fettprosent i blodet, høyt blodtrykk og livvstil. Men disse faktorene bidrar ikke til å forklare sammenhengen mellom "dold coping" (unnvikelse som taktikk) og hjerte- og karsykdommer.

Les også:

Spis og tren til rett tid

TEST: Nike+ Ipod Nano: Mer moro hver gang du løper

- Usunt å holde igjen

Are Holen, stressforsker og professor ved medisinsk fakultet på NTNU, er ikke overrasket over konklusjonen i den svenske undersøkelsen.

- Å holde igjen og ikke snakke ut om vanskelige ting, øker stressnivået, og vi vet at økt stressnivå bidrar til økt forekomst av hjerte- og karsykdommer, sier Holen til Klikk.no

- Hva er det som skjer rent fysisk?

- Det er ganske omseggripende. Det utsondres stresshormoner fra binyrene. Når dette er kortvarig, er det helt ufarlig. Men langvarig stress påvirker blodtrykk, det kan gi åreforkalkninger og svekket immunforsvar som også har sammenheng med enkelte kreftformer.

Både arbeidstaker og arbeidsgiver har et ansvar for å forebygge stress, mener Holen.

- En arbeidsplass med god dialog vil i alle fall bidra til at terskelen for å ta opp ting blir lavere.

Les også: Her avlives slankemytene

Må lære mestring

Michael de Vibe, lege og seniorrådgiver ved Kunnskapssenteret, har jobbet med stressmestring i mange år, særlig med en metode kalt oppmerksomhetstrening.

- Unnvikelsesstrategier er dårlig egnet ved konflikter på jobben, sier de Vibe til Dagens Medisin.

- Svært enkelt sagt handler dette om at en skal forholde seg til virkeligheten slik den er. Jeg må altså forholde meg til meg selv slik jeg er akkurat nå og forholde meg til den ytre situasjonen slik den er.

Man må øve opp aktive mestringsstrategier. Å fortrenge situasjoner, og ikke anerkjenne dem slik de er, fører til at en ikke håndterer dem hensiktsmessig, sier de Vibe til Dagens Medisin.

Les også: Disse cognacene skal du kjøpe

Hvordan bør man gå fram for å takle ubehagelige situasjoner på jobben? Si din mening i kommentarfeltet under.

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også