BEST: Braastad V.S. var den beste cognacen i denne klassifiseringen.

BEST: Braastad V.S. var den beste cognacen i denne klassifiseringen. © Foto: Petter Berg/HM Foto

RIK OG FYLDIG: de Luze V.S.O.P er fyldig og rik på smak.

RIK OG FYLDIG: de Luze V.S.O.P er fyldig og rik på smak. © Foto: Petter Berg/HM Foto

Vi tester XO

På et tidligere tidspunkt publiserte vi fem produkter som tilhører klassifiseringen X.O i denne oversikten. Dette er nå rettet.

Test av cognac X.O. kommer på klikk.no før helgen.

Poengskalaen

Vi benytter oss av 100-poengsskalaen til Robert Parker Jr. ved all testing av alkoholholdig drikke.

Det er kun poengene 50-100 som blir benyttet, noe som selvsagt kan føre til full forvirring, men det er bygget på amerikanske karaktersystemet som brukes i skoleverket.

Vi bruker Parker-skalaen fordi dette er et internasjonalt, anerkjent poengsysmet som de fleste andre bruker. Dette mener vi gjør det enklest for våre lesere.

Les mer her.

Cognac er en helårsdrikk, men det hører kanskje spesielt med til festlige lag og høytider etter et godt måltid og som tilbehør til kaffen.

Vi har derfor testet hele 31 cognacer i klassifikasjonen V.S og V.S.O.P. Alle produktene er tilgjengelig i polets fullsortiment.

Share

Brut og tradisjonell

Polet innførte for noen år tilbake en egen klassifisering hvor de skiller mellom brut og tradisjonell cognac.

Brut cognac er helt uten tilsetninger, og fremstår som lysere, tørrere, fruktigere og er generelt mer transparente.

Tradisjonell cognac er tilsatt en del forskjellig som karamell, sirup og treekstrakt. Disse tilsetningene er helt lovlige og brukes for å sikre at konjakken fremstår med samme farge og smak.

De beste kjøpene

I klassen V.S var det Braastad V.S som stakk av med seieren. En cognac med duft av urter, treverk, krydder, vanilje og karamell. På smak er den syrlig og balansert med middels fylde.

De Luze V.S.O.P fine Champagne stakk av med seieren i klassen V.S.O.P. Denne cognacen er gyllengul på farve og dufter sjokolade, mocca, vanilje, kaffe og noe urter. Den er rik, krydret og fyldig på smak.

Les også:

Slik lager du din egen ost

Stor test av ekte juleøl

Her er den beste akevitten

Klassifiseringer

Alle cognacer må være lagret minst 2,5 år på fat. Etter dette er det regler for de forskjellige klassifiseringer mht lagringstid. Klassifiseringen på en cognac bestemmes av den yngste bestanddelen i blandingen. Offisielt regnes det med tre grader, men det finnes også en rekke andre benevnelser. De fleste lar seg likevel plassere innenfor en av disse tre gradene:

VS (Very Special), *** (Trestjerners/3 etoiles), Grand Cru (Rémy Martin), de Luxe, Prestige, Privilège: Lagring minimum 2 år på fat.

VSOP (Very Superior Old Pale), Vieux, Réserve, Qualité Rare: Lagret minimum 4 år på fat.

XO (Extra Old), Extra, Napoleon, Très Vieux, Age D'or, Vieille Réserve: Lagret minimum 6 år på fat.

For de eldste cognacene brukes også betegnelser som Hors d'Age og Paradis.

Testpanel

I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som daglig leder av Grefsenkollen. Kleppe jobber til daglig som vinansvarlig på Bagatelle.

Testmetodikk

Alle produktene ble smakt blindt, det vil si at testpanelet ikke visste hvilke produkter som var med i testen. Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!