Gå til innhold

ang røyking i prøvetiden!


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

nei det tror jeg ikke er ikke sikker da.Men tror ikke det har så mye og si.Noe andre som vet det kanskje...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, av alle som er infertile er 16% av de tilfellene direkte relaterte til røyking. Det antas at hos kvinnen eldrer det the reproductive organs (norsk??) og hos mannen kan det nedsette sædkvaliteten med opptil 20% hvis han røyker en halv pakke røyk per dag... så røyking er ikke lurt hvis man sliter da sies det...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ja, jeg fikk vite av legen på sykehuset at røyking er den 3. beste prevangsjonsmetoden, etter kondomer og p piller...

 

så det hjelper masse å slutte å røyke hvis man prøver, selv har jeg ikke gjort det, bare trappet ned til ca halvparten av vanlig forbruk, skal være nede i 3 sigaretter daglig før sommeren er ferdig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det går jo nikotin i blodet på den måten også (med snus) vil ikke tro det er like ille, men at det vil bli bedre om en sluttet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Så bra at du har klart å trappe ned så mye :-) Selv synes jeg det er vanskelig å gi opp røyken til alkohol, bare må ha når jeg drikker...men trapper ned det også nå... målet er å slutte med festrøyken også... så skal om et par dager kjøpe en flaske vin som jeg og mannen skal drikke hjemme uten å røyke... må trene på det før vi går ut sammen med venner som sitter og røyker foran oss... Lykke til med nedtrappingen da!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er hentet fra boken "På vei" av Gro Nylander:

 

Røyking gjør det vanskeligere å bli gravid, man finner stoffer fra tobakk i væsken der egget ligger og modnes, så vel som i sædvæsken. Forskere som så på tiden det tok for et par for å oppnå en ønsket graviditet, fant at det i gjennomsnitt tok lengre tid for røykere. Det kan skyldes mange ting. De små flimmerhårene i egglederne, som hjelper til så kjønncellene møtes, fungerer dårligere hos røykende kvinner. En rekke studier har vist at sædcellene hos røykende menn beveger seg dårligere enn hos ikke-røykende, selv om andre studier ikke kunne påvise tilsvarende. Flere studier har funnet at misdannelser og kreft forekommer noe hyppigere hos barn hvis fedre røykte året før de ble født. Det er antakelig klokt av en mann å kutte ut eller iallfall redusere røykingen senest et par måneder før han planlegger å gjøre sin kvinne gravid. Det tar 74 dager å danne nye sædceller.

----------------------------------------------------------------------------------------

Så svaret på ditt spm blir vel at det er større sjanser for å bli gravid om man ikke røyker under prøvetiden. Da går jeg utifra at man har en velfungerende kropp sånn ellers :o)

----------------------------------------------------------------------------------------

Dette fant jeg på babyverden.no:

 

Kan røyking føre til dårlig sædkvalitet?

En artikkel publisert på Folkehelseinstituttets hjemmesider i oktober 2003 konkluderer med at ja, røyking skader sædceller og reduserer fertiliteten. Med andre ord, røyking gir dårligere sædkvalitet.

 

Undersøkelser viser at røyking fører til reduksjon i antallet spermier, spermienes bevegelighet blir svekket og man får en større andel spermier med unormal form.

 

I Tyskland har forskere studert resultatene av assistert befruktning hvor en del av mennene i undersøkelsen var røykere, og en del var ikke-røykere. Alle kvinnene var ikke-røykere. Ved ISCI (Intra Cytoplastic Sperm Injection) resulterte 38 % av forsøkene med sæd fra ikke-røykerne i svangerskap, mot bare 22 % av røykerne.

 

Røyking virker inn på oksygentilførselen til vevene og fører dermed til redusert energi til spermiene som skal klare ”svømmeturen” opp til egget.

--------------------------------------------------------------------------------------

Dette fant jeg på Folkehelseinstituttets hjemmeside:

 

Røyking og redusert sædkvalitet

Publisert: 27.10.2003 10:30:47 Oppdatert: 00:00:00

Resultater fra kunstig befruktning viser at røyking skader sædceller og reduserer fertiliteten.

 

Sigarettrøyk er kjent for å gi mutasjoner og kreft i kroppsceller hos mennesker. Det gir grunn til mistanke om at røyking også påvirker mannens kjønnsceller og dermed mannens fertilitet. Tidligere forskning tyder på at røyking fører til reduksjon i totalt antall spermier og spermienes bevegelighet, samt en økning i andel spermier med unormal form. I andre studier fant man ingen slik sammenheng. I dag vet vi mer om røykingens negative effekter på sædceller ut fra den økende anvendelsen av kunstig befruktning. Dette gjelder særlig in vitro fertilisering (IVF). Mannens sædceller blir da enten blandet med kvinnens eggcelle i et ”prøverør” (IVF), eller en enkelt sædcelle føres direkte inn i en eggcelle; intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI).

 

Michael Zitzmann fra universitetet i Münster presenterte nylig resultater hvor sæd fra både røykere og ikke-røykere var sammenlignet med hensyn til deres evne til å befrukte egg og føre til vellykket graviditet. I denne undersøkelsen var alle kvinnene ikke-røykere. 38 % av svangerskap etter ICSI med sæd fra ikke-røykende menn var vellykket, mens med sæd fra røykende menn var tallet bare 22 %. Tilsvarende tall for IVF var 32 % for ikke-røykere mot 18 % for røykere.

 

Maria Zenzes fra Canada har rapportert at sædceller fra røykere inneholder spesifikke DNA-skader, for eksempel fra benzo[a]pyren. Sædceller som inneholder slike DNA-skader var i stand til å befrukte eggcellene ved IVF, med den følge at disse DNA-skadene blir overført til embryoet. Befruktning med sædceller som inneholdt mange DNA-skader førte til tidlig stans i utvikling av embryo i kultur.

 

I kroppsceller vil slike DNA-skader vanligvis repareres. Vår egen forskning har vist at DNA-reparasjon av enkelte typer DNA-skader fungerer svært dårlig i mannens kjønnsceller. Det betyr at skader fra spesifikke kjemiske stoffer ikke blir reparert, og at kjønnsceller som er eksponert for slike kan gi skader på fosterets arvestoff. Røyking kan således påvirke reproduksjon ikke bare via moren, men også gjennom faren.

 

Referanser:

 

* Zitzmann M et al. 18th Annual Meeting ESHRE, Vienna, Austria, 2002

* Zenzes MT et al. Mol Hum Reprod 1999; 5: 125-31

* Olsen A-K et al. Nucleic Acids Res. 2001; 29: 1791-1800

 

Richard Wiger, Ann-Karin Olsen og Gunnar Brunborg

Divisjon for miljømedisin

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jøss så flink du er emblamamma!!! Det må jeg si...så mye arbeid du har lagt i dette :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...