Chips

MELLOMMAT: Ernæringsforsker Kaare R. Norum tror skikkelig mat i skolen er et av de viktigste helseforebyggende tiltakene Norge kan investere i. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Simon Brownhill er lærer og forfatter av boken 100 ideas for teaching physical development. Nå er Brownhill i hardt vær, etter at han har kommet med uttalelser til den britiske avisen The Daily Telegraph om at barn bør oppmuntres til å spise søppelmat som sjokolade, kaker og potetgull på skolen som en del av et sunt kosthold.

Bronhill skriver i sin nye bok at unge barn trenger mer kalsium og fett i kostholdet.

- Og derfor bør de oppfordres til å spise sjokolade og kaker, skriver han.

Bør inn i skolen

- Barn skal oppmuntres til å nyte maten. Småbarn trenger kalsium og fett, det gir dem den energien de trenger. Hvis de føler seg skyldige, risikerer man at de får komplekser for maten de spiser, sier han til The Evening Telegraph.

Så lenge skolen kan kontrollere barnas inntak av søppelmat, synes han også den bør finnes tilgjengelig for dem på skolen.

Valg

VALGETS KVAL: Europeiske kostholdseksperter reagerer temmelig likt på Brownhills ernæringsråd og mener det finnes bedre kilder til fett og kalsium, enn junkfood. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Feil, feil feil

- Jeg tror ikke barn skal forbys junkfood, men å si at junkfood er en del av et sunt kosthold og en kilde til nødvendig fett og kalsium blir feil. Barn må få lov til å spise en hamburger en gang i blant, men når junkfood blir en del av det vanlige kostholdet vil det kunne redusere kvaliteten på kostholdet totalt sett, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh, som minner om at gode vaner må læres.

- Barn liker ikke alltid ny og sunn mat med en gang. Derfor må man prøve mange ganger før maten likes. Med junkfood er det annerledes, for den er skapt for å likes med en gang. Men junkfood har dessverre ikke en sunn sammensetning av næringsstoffer, sier von Krogh.

Andre kilder

Magre og lette meieriprodukter er derimot en bedre kilde til kalsium enn junkfood - kalsium finnes også i brokkoli og grønne bladgrønnsaker, tofu, fiken og nøtter.

Barn trenger fett, men velg mat med sunt fett, som du finner i fet fisk og fiskepålegg, tran, og mat som inneholder eller lages med sunne planteoljer som rapsolje og olivenolje. Mettet fett klarer vi å få i oss nok av likevel, sier Lise von Krogh.

Hun får støtte av den svenske barnekostholdseksperten Sara Ask.

- Det finnes betydlig bedre kilder til både kalsium og fett. Fettet i chips er dessuten transfett, det vil si det verste fettet man kan tenka sig, sier Sara Ask til Allt om barn.

- Men jeg er absolutt enig med Mr. Brownhill i at barna ikke skal ha skyldfølelse hvis de spiser noe unyttig, sier Ask.

- En annen side ved junkfood er at den ofte spises når man skal kose seg litt ekstra. Som foreldre bør man også lære barn at det er kos og nytelse med sunn mat og vanlig voksenmat. God smak må også læres og smaksløkene må også utfordres, mener Lise von Krogh.

Les også:

Test av brød til barn

Guide til kosttilskudd for barn

Lavkarbo ikke for tynne folk

Slink bytter du stoltrekk

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!