reise med barn og baby

Slik reiser du med barn og baby

Reiser du på ferie med baby eller barn bør du planlegge turen godt.

REISE MED BARN OG BABY: Skal du ut og feriere med et lite spedbarn, eller et litt større barn? På reise med små barn er det et par forhåndsregler dere bør ta. FOTO: Getty Images.

REISE MED BARN OG BABY: Skal du ut og feriere med et lite spedbarn, eller et litt større barn? På reise med små barn er det et par forhåndsregler dere bør ta. FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Mange ønsker å reise til varmere strøk i ferien. Reiser du med baby eller barn, bør du planlegge turen godt.

Hvor reiser du med baby og barn?

– Vi anbefaler ikke barnefamilier med barn opp til 4-5 år å feriere utenfor Europa. Mange voksne ønsker å reise til Thailand og andre eksotiske destinasjoner, men det er ikke det beste for de små barna, sier dr. Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Han forklarer at barn under 5 år ikke har utviklet immunforsvaret sitt, og er dermed mer utsatt for sykdommer enn barn over 5 år og voksne.

– Risikoen for at diaré eller forkjølelse kan utvikle seg til en mer alvorlig situasjon er større for de små, sier Hasle, og legger til:

– Dersom dere likevel velger å reise ut av Europa må dere huske vaksinasjon. Barn over 1 år bør ta vaksine mot hepatitt A. Om det er utbrudd av meslinger der man skal er det aktuelt å gi en dose MMR-vaksine om barnet ikke har fått den allerede. Er barnet under ett år er det viktig at mor fortsetter å amme under reisen. Amming har vist seg å være diarehemmende, og morsmelk er god rehydreringsvæske om barnet skulle få diaré legger Hasle til.

Pakking på reise med små barn

– Mange foreldre gruer seg til å fly med baby og små barn. En flytur på 3 ½ - 5 timer kan bli lang for alle og enhver, forteller administrerende direktør i Ving, Christian Grønli.

Ifølge Grønli bør dere huske å ta med ekstra smokk, suttesaker og leker til babyen. De litt større barna gleder seg ofte til flyturen, men de bør ha med seg nok underholdning for å få tiden til å gå.

– Pass på å ha våtservietter, klesskift, bleier, barnemat og leker lett tilgjengelig. De fleste velge også å ta med en sammenleggbar trillevogn.

Les også: Reis billig og enkelt - ta med barna på telttur

Ferie med spedbarn i varme

– Foreldrene må være svært oppmerksom på babyen og de aller minste barna, og vær forsiktig med å ha barnet i direkte sollys. Bruk solhatt, lett tøy og høy faktor i solkremen, helst faktor 50. Det finnes et stort utvalg av solbriller for baby og barn som beskytter godt, opplyser Grønli.

– Spebarn og små barn har mindre å gå på når det gjelder væskebalanse, og de kan fort bli dehydrert. Pass på at barnet ditt får i seg nok veske. Spebarn bør ammes, legger Hasle til.

Reiselegen forklarer at babyer og små barn generelt plages mer av varme enn større barn og voksne, og at solkrem bare beskytter mot UV-stråling, men ikke mot varmestråling. Solen varmer ca. 900 W per kvadratmeter.

– Derfor er det skygge du trenger i varmen, og ikke nødvendigvis solkrem. Solkrem trengs bare når det er unngåelig med langvarig direkte sollys, for eksempel i en båt eller en åpen safaribil, informerer han.

Med barn på reise

Ifølge Grønli er det viktigste for babyen å være sammen mor og far, og ikke selve reisemålet. For barn på 2-4 år og oppover kan reisen bli en fin opplevelse.

– Vær nøye med hvilket reisemål dere velger. De minste barna har ofte større glede av et basseng enn strand, sier han, og kommenterer at mange destinasjoner har begge deler.

Et tips å velge steder hvor det er andre barnefamilier, gjerne på barnevennlige hoteller som det finnes mange av.

– Barn får fort nye venner, og en ferievenn kan gi mye glede. Flere destinasjoner legger til rette for barnefamilier og tilbyr muligheten for litt voksentid, sier Grønli.

Han oppfordrer til å bytte ut pommes fritesen og la barna få teste ut noen nye smaker på ferie. For selv om barn ofte spiser store mengder is på ferie, minner Grønli om de voksnes ansvar for at barna får i seg nok veske.

Les også: Ta med barna på storbyferie i Europa

Gjør deg kjent med farene

– Om barnet skulle bli syk på reisen, må dere selvsagt oppsøke lege eller sykehus. Men det er ikke sykdom som er den største risikoen når en legger ut på reise, sier Hasle.

Ifølge legen er faren for trafikkulykker og drukning er langt større farer.

– Trafikk-kulturen er ikke som i Norge i andre land, spesielt i Østen. Trafikken kan komme fra en uvant retning: det er venstrekjøring i mange land. Gangfelt og «grønn mann» fungerer ikke slik som i Norge. Det kan rett og slett være farlig å krysse gata, sier han.

Foreldre må også passe på at barna har gode nok svømmeringer eller er svømmedyktige frø de går ut i vannet.

– Vær sammen med barna, eller hold et øye med dem hele tiden. Vær også oppmerksom på at det enkelte steder kan være strømmer som drar en vekk fra land. Disse kan være svært farlige, barna kan få panikk, noe som øker faren for drukning, avslutter Hasle.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning