Sol og barn

Så mye sol tåler barna

Litt sol er bra, men hvor mye er nok?

SOL OG BARN: Solkrem, solhatt og helst også solbriller er nødvendig for å beskytte de minste mot solstrålene. Foto: Gettyimages.com.
SOL OG BARN: Solkrem, solhatt og helst også solbriller er nødvendig for å beskytte de minste mot solstrålene. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Solvettregler

1. Ta pauser fra sola mellom klokken 12 og 15, når den er sterkest.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Ta hensyn til hudtype. Barn med rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 30. Pass på at kremen beskytter mot både UVA og UVB-stråler.

4. Smør barnet ofte og godt - også etter at det har badet- og selv om solkremen er vannfast. En håndfull krem til en barnekropp.

5. Tilby barnet drikke så ofte som mulig.

Kilde: Foreldre & Barn, Kreftforeningen og Siril Engh Gundersen, hudterapeut og faglærer på Senzie-akademiet under Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment. Dette gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning.

- Det er den totale mengden UV-stråler og hvor mange solskader man får opp gjennom livet, som i ytterste konsekvens kan føre til hudkreft. Derfor bør du beskytte barna dine ekstra godt, sier Erik Vigander i Kreftforeningen. (Vigander er nå kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, Haukeland universitetssjukehus. Red.anm.)

Så mye sol tåler barn

- De aller minste skal ikke eksponeres for direkte sol i det hele tatt, sier Vigander.

Han forteller at du alltid bør plassere vognen i skyggen, og passe på at babyen ikke ligger i en altfor varm vogn. Til tross for at barnet ligger i skyggen, er det viktig at det er beskyttet av klær – enten vanlige klær, eller klær med innebygd solbeskyttelse. Omtrent 50 prosent av solas stråler når nemlig også inn i skyggen.

Når sola er på sitt sterkeste, altså midt på dagen, bør du være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det lureste da er å holde babyen innendørs, og når sola ellers er svakere kan du legge babyen under en parasoll eller et tak.

Det er mulig å få kjøpt UV-plaster eller solarmbånd, som fungerer som din personlige UV-indikator. Den varsler når du eller barna bør smøres eller forlate sola. Vigander opplyser i tillegg om at det er viktig å huske at barna også kan bli solbrente i vannet. På en halv meters dybde er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent.

Sol og baby 6-12 måneder

- Barnet skal fortsatt ikke eksponeres for direkte sol, så utsett barnet for så lite sol som mulig, sier Vigander.

Han tipser om å beskytte den lille kroppen med en langermet t-skjorte, lange bukser, solhatt og eventuelt solbriller. Det er fordelaktig å bruke en solhatt med knyting under haken, slik at barnet ikke river den av.

- Bruk også solkrem, men husk å smøre et jevnt og tykt lag, særlig på de utsatte stedene, sier han.

Sol og barn over 1 år

- Litt sol er selvsagt bra når barnet er over ett år. Våre undersøkelser viser at vi er flinke til å smøre barna våre, men like viktig som solkrem er det at man tar pauser fra solen når den er på sitt sterkeste, sier Vigander.

Hva er UVA og UVB?

-. Ultrafiolett (UV) stråling kommer naturlig fra sola.

- UVA-stråling gir selve brunfargen, men gir dypere hudskader og kan framskynde aldring av huden. Det er disse strålene som medvirker til hudkreft.

- UVB-stråling gjør at vi blir solbrente. De fører til økt produksjon av pigmenter og fortykkelse av huden.

- UV-strålingen er høyere ved vann.

Kilde: Statens strålevern, www.nrpa.no

På en solrik dag sommerdag i Norge kan en voksen person bli solbrent etter bare 15-20 minutter i sola.

- Dersom man befinner seg i Syden kan sola stråle dobbelt så sterkt, og man kan derfor bli tilsvarende fortere brent, sier han.

Han poengterer at du bør være spesielt forsiktig med soleksponering dersom barnet ditt har en lys hudtype og rødlig hår. Da tåler de mindre sol. Barnet bør beskyttes med klær, solkrem og gode solbriller som beskytter mot UV-stråler, fordi øynene til barn slipper inn mer stråling enn voksnes øyne.

Les også: Dette bør du vite om meslinger, røde hunder og kusma

Solkrem til barn

Vigander oppfordrer å bruke solkrem i tillegg til klær, og å smøre ubeskyttede kroppsdeler ekstra godt en god stund før barnet skal ut. Smør et tykt og jevnt lag, spesielt på utsatte steder.

- For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste, men bruk gjerne høyere faktor på barna, sier Vigander.

I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Han forteller at mange får dårlig beskyttelse fordi de smører for tynt og ujevnt, og at mengden er viktigere enn faktoren.

- En huskeregel er én håndfull til én kropp. Altså et barns håndfull til en hel barnekropp, sier Vigander.

Dersom du smører et for tynt lag, kan effekten i verste fall minske såpass mye at en solkrem med faktor 15 bare gir samme beskyttelse som en solkrem med faktor 5. Smøringen bør gjentas ofte, spesielt dersom barnet har badet eller svettet mye.

- Smør alltid de utsatte stedene ekstra godt, som ansikt, nese, ører, lepper og bryst. Og husk å være et godt forbilde. Voksne er rollemodeller for barna, også når det gjelder å bruke solbeskyttelse, sier Vigander.

Les også: Alt om å ta med barna på sydenferie

Dehydrering og solbrenthet

Vigander anbefaler å hele tiden være oppmerksom på babyens tilstand, slik at du oppdager eventuelle tegn på dehydrering eller solbrenthet umiddelbart. Urolighet, gråt og rødhet er klare signaler på at barnet mistrives i varmen.

- Følg med på hvor mye barnet tisser. Er det mindre enn vanlig, er dette et tegn på dehydrering. Løsningen er å gi ekstra drikke, sier han.

Med tanke på dehydrering bør du gi babyen brystmelk, morsmelkerstatning eller vann også utenom de faste måltidene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning