FLY MED BABY

Les dette før du skal fly med baby

Dette gjør flyturen med baby eller barn enklere.

FLY MED BABY: Skal du fly med barn? Her får du oversikt over baby- og barnemat på fly, bilsete på fly, flyebaby og priser til barn på fly. Foto: Colourbox
FLY MED BABY: Skal du fly med barn? Her får du oversikt over baby- og barnemat på fly, bilsete på fly, flyebaby og priser til barn på fly. Foto: Colourbox Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Skal du ut og fly med et spedbarn, en liten baby eller et litt større barn?

Her får du en komplett oversikt over barnemat på fly, bilsete på fly, flyebaby, håndbagasje og alt annet du trenger å være forberedt på for å komme deg gjennom flyturen med barn uten for mye kjas og mas.

Fly med baby

- Mange lar seg stresse av nabopassasjerene hvis barnet gråter, men det kan bli en ond sirkel, sier flyvertinne i SAS, Trine Sønsteby.

Hun har 15 års erfaring som flyvertinne og har mange gode råd til reisende med barn.

- Ungene merker at foreldrene stresser, og blir enda mer urolige. Det beste er ikke å stresse, men huske å puste. Det er normalt at unger gråter mer på flyet enn de gjør ellers, sier hun.

Som flyvertinne har hun mange ganger tilbudt stressa foreldre å bevege litt på seg.

- Det går som regel an å gå bak i flyet, der det er litt bedre plass. Noen ganger kan vi også avlaste foreldrene litt ved å bære barnet. Jeg synes det er hyggelig å hjelpe, og å gi litt ekstra oppmerksomhet til de som har små barn. Spesielt de som reiser alene med barn, sier Sønsteby.

Fly alene med barn

Flyvertinnen har selv reist mye med sine små tvillinger, og har erfart at gjennomtenkt pakking er det viktigste for en fin flytur.

- Det gjelder å pakke fornuftig. Ha med minst mulig i håndbagasjen. Samtidig er det viktig aldri å stole på at du får det du trenger om bord. Ha med det du trenger av mat og drikke til ungene, spesielt om de er veldig små, råder hun.

Selv reiste Sønsteby til USA med tvillingene da de var ti måneder gamle. Da hadde hun med alt de trengte for hele flyturen, inkludert varmt vann på termos til morsmelkerstatningen.

- Jeg ville ikke gitt ungene mine varmtvannet som serveres på flyet før fylte ett år, sier hun.

Les også: Alt du må vite om å reise med barn og baby

Fly med spedbarn

Man bør også forberede seg på alle eventualiteter, råder hun.

- Kanskje blir flyet forsinket. Kanskje får du en ekstra mellomlanding eller overnatting. Det må du være forberedt på.

Reisende med barn på fly blir ofte prioritert.

- Hvis det er et ledig sete på flyet, prøver vi å gi det til de som reiser med spedbarn, så de får litt bedre plass. Da kan de gjerne også plassere barnet i bilstol i setet, hvis de har det med. Men skal man være sikker på å få en egen plass til spedbarnet, må man kjøpe en egen billett til barnet, poengterer hun.

Skift bleien på do

- Hvilke feil gjør reisende med barn om bord på flyet?

- Mange forventer at vi kan fikse hva som helst når som helst, men det kan vi ikke, sier hun.

Kabinbesetningen prøver så godt de kan å hjelpe dem som har små barn, understreker Sønsteby, men det er ikke alltid de har like god tid. Rett før avgang må de prioritere å komme av gårde på rutetiden.

- Generelt vil jeg anbefale reisende med små barn å sitte ved vinduet, der man blir minst forstyrret. Dessuten er det tryggest når vi kommer med trallene våre, sier Sønsteby.

- Hva er det rareste du har opplevd som flyvertinne?

- Det er definitivt de som skifter bæsjebleie mens passasjerer spiser middag i setet ved siden av. Småbarnsforeldre er i sin egen boble, og skjønner ikke alltid at de ikke burde gjøre det. Da prøver jeg å si fra på en hyggelig måte.

Håndbagasje med baby på fly

Dette pakker du i håndbagasjen:

- Nødvendig mat og drikke. Barnemat, også i større beholdere enn 100 ml, kan tas med gjennom sikkerhetskontrollen, men du må være forberedt på å smake!

- Noen flyselskaper tilbyr både morsmelkerstatning og babymat ved bestilling på forhånd.

- Nok bleier og våtservietter + pose.

- Underholdning til barnet. Papir og fargeblyanter, leker, bøker, iPad eller lignende.

- Paracet og plaster, eventuelt andre nødvendige medisiner og legemidler.

- Velkjent teppe, kosebamse og smokk gjør det lettere å sovne om bord i flyet.

Egen bagasje til spedbarn på fly

Barn med eget sete har samme rett til bagasje som voksne.

For spedbarn varierer bagasjerettighetene. SAS gir spedbarn rett til 23 kg bagasje, mens Norwegian har maksgrense på 5 kg.

For barn under 11 år kan det sjekkes inn bilsete og barnevogn uten ekstra kostnad.

Spedbarn på fly

Du kan ta med spedbarn på fly fra det er 2 uker gammelt. Det er vanlig å vente to uker for å være helt sikker på at spedbarnet er helt friskt.

Kilde: flylegen.no

Mange forsikringsselskaper dekker kun skade på barnevogn i forbindelse med reise dersom vognen er pakket riktig – det vil si i PramPack (som kan kjøpes eller leies fra barnombord.no) eller reiseveske for den bestemte vogntypen.

Les også: Slik må du sende barnevognen på flyet

Barn med ørebetennelse på fly

Noen enkle grep minsker risikoen for at barnet får vondt i ørene under flyturen.

Under takeoff og landing endrer trykket i kabinen seg, noe som kan gi vondt i ørene til store og små.

Dette kan hjelpe mot dotter i øret hos barnet:

Flysete til baby

Du kan velge mellom ulike løsninger når det gjelder flysete til barn. Hos barnombord.no kan du leie produkter som gjør det enklere å reise med barn.

Du kan for eksempel leie følgende til å ta med på flyet:

- Stokke prampack

- Flyebaby

- Bilsete

- CARES

- Mifold

Kilde: barnombord.no

- Gi melk (drikke) i form av amming eller med tåteflaske under opp- og nedstigning. Sugingen vil kontinuerlig være med på utligne trykket i ørene. Det kan være lurt å sørge for at appetitten er god før landing. Smokk kan også fungere, selv om det ikke er like effektivt.

- For litt større barn kan tyggis ha effekt. Be barnet tygge overdrevent, eller gape høyt.

- Ved forkjølelse kan det være lurt å ta litt nesespray i forkant av nedstigningen.

Les også: Slik sikrer dere et godt reiseapotek til ferien

- Vær forsiktig med å vise barnet hvordan han eller hun utligner, ved å holde seg for nesen og blåse ut. Dette må gjøres forsiktig for ikke å skade trommehinnene.

- Et triks ved vonde dotter i ørene er å fukte et par servietter i varmt tevann. Legg serviettene i hvert sitt plastglass, og hold mot hvert øre. Dampen vil hjelpe til å utligne trykket. Men vær forsiktig med det varme vannet!

- Det finnes også øreplugger, som gradvis jevner ut trykket.

Barnesete på fly

Det finnes mange muligheter hva gjelder flysete til barn. Du kan leie ulike produkter på flyplassen til å plassere barnet i på flyet, du kan ha med bilsete på fly, eller du kan ha barnet på fanget, så lenge barnet du flyr med er under to år.

- Barn under to år som skal sitte på fanget får et setebelte som man fester i foreldrenes belte, samt en redningsvest beregnet på små barn.

- Hvis du tar med en godkjent bilstol om bord, kan barnet sikres i dette. Det avhenger av at du har kjøpt eget flysete til barnet. Barnet må da ha vindussete, mens du sitter ved siden av.

- Barn over ett år i eget sete kan også sitte i en medbrakt CARES-sele

Leie "flyebaby"

- Du kan kjøpe eller leie en FlyeBaby til å ha babyen i på flyet. Det er en slags stol/hengekøye som festes i stolryggen foran deg, så barnet kan ligge med ansiktet mot deg. (Mer info om salg og utleie av flyprodukter til barn finner du blant annet på barnombord.no.)

- Det er som regel tillatt å reise alene med to barn under 2 år, forutsatt at du har bestilt eget sete til ett av barnet og har med bilsete.

- Husk at det vanligvis ikke kan sitte to spedbarn på samme rad på grunn av antall oksygenmasker.

- På lange flyreiser kan du ofte bestille seng, en såkalt bassinet, til de minste barna. Her er det ulike maksgrenser for lengde, vekt og alder. Vær tidlig ute med å bestille dette fra flyselskapet.

Barn som reiser alene med fly

På direkteflyginger kan barn over fem år fly alene, med unntak av reiser til noen land.

Fram til barn er 12 år er de nødt til å ha assistanse fra flyselskapet, som gjerne tilbys for et ekstra gebyr. Da får barnet hjelp gjennom sikkerhetskontrollen og om bord i flyet.

Ofte kan foreldre få ledsagerbevis ved innsjekk, og følge barnet selv. Deretter vil barnet få oppfølging av kabinpersonalet, og ved landing bli fulgt ut gjennom bagasjehallen.

Er det tvil om for eksempel værforhold, som kan føre til at flyet omdirigeres, vil ikke barn som reiser alene få bli med.

Merk at det kan være forskjeller mellom flyselskapene.

Hva koster barnas flytur?

Spedbarn uten eget sete reiser som regel gratis innenriks eller for 10 % av billettprisen på utenlandsreiser. Fra 2 til 12 år koster det gjerne 75 % av ordinær pris.

Barnerabatten gjelder som regel ikke når barnet reiser alene. Merk at det er forskjeller mellom flyselskapene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning