Ferie med barn

Hvor kan du reise på ferie med barn?

Få tips til hvor dere kan legge årets familieferie.

FERIE MED BARN: Er du ute etter den klassiske badeferien, eller vil du driste deg til å ta med barna på weekendtur, interrail eller sykkelferie? Foto: Gettyimages.com.
FERIE MED BARN: Er du ute etter den klassiske badeferien, eller vil du driste deg til å ta med barna på weekendtur, interrail eller sykkelferie? Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Trenger du forslag til hvor du ka ta med barna på sommerferie?

Hvor dere bør reise avhenger i størst grad av hvilke interesser dere har og hva dere vil oppleve. Frister det mest med en barnevennlig ferie på Barnas hotell eller Gon camping? Eller kan du driste deg til å ta med barna på interrail eller til Thailand?

Ferie med barn

- Hvis hele ferien er lagt opp etter hva barna ønsker blir det veldig kjedelig for de voksne. Ungene tåler å være med på noen voksenaktiviteter også, men ikke en ukes hardkjør med museumsbesøk, sier redaktør i reisemagasinet Vagabond, Anders Wyller.

Å ta med 1-åringen på safari med ville dyr er kanskje ikke det mest optimale, men terskelen for å ta med småbarn på mer krevende reiser er lavere enn noen gang.

- Dagens småbarnsforeldre har mye reiseerfaring og er ikke så engstelige. De tør å reise lenger og til reisemål utenfor komfortsonen. De synes det er gøy å ta med barna til nye og spennende steder. Man kan for eksempel varme opp med familieferie til Thailand før man avanserer til Kambodsja og Laos, sier Wyller.

Her får du en oversikt over de ulike ferietypene, slik at du selv kan relatere deg til minst én, og hente inspirasjon til reisemålet derfra.

Weekendtur med barn

Før dere fikk barn var dere støtt og stadig på weekendturer til en ny og spennende storby, og dere ser ikke noe poeng i å endre drastisk på ferievanene selv om familien er blitt utvidet. Storbyer byr på mange spennende muligheter for barna også - alt fra dyreparker og museum til gigantiske lekebutikker.

Dere er litt rastløse og har ikke tålmodighet til å ligge en hel dag på stranda, og vil heller se og oppleve mest mulig. Dere mener at barna også må kunne være med på det de voksne synes er morsomt, og er glade i å gå og kan gjerne traske rundt i byen hele dagen.

Hit kan dere ta familieferien: USA, London, Berlin, København eller New York..

Aktivitetsferie med barn

Dere var glade i backpacking før dere fikk barn, og reiste gjerne utenfor allfarvei og har sett en god del av verden. Nå vil dere gjerne videreføre gleden over å se nye kulturer og møte forskjellige mennesker til barna. Kanskje har dere også gått lei av de mer tradisjonelle feriemulighetene som charter- og hytteturer?

Dere er ikke spesielt nervøse eller engstelige, og selv om dere undersøker reisemålene nøye på forhånd er dere ikke typene til å ta med dere hele legekofferten i tilfelle barna slår seg eller får et stikk. Dere har en forholdsvis laidback livsstil, gjerne ispedd litt komfort og mange nye opplevelser i eksotiske kulturer. Selvsagt har dere også penger nok.

Hit kan dere ta familieferien: Safari i Afrika, rundtur i Vietnam Orientekspressen, inkabyen Macu Picchu i Peru eller gåtur langs Den kinesiske mur med shoppig i Bejing.

Cruise med barn

Dere er opptatt av komfort, velvære og vil ha gode opplevelser til sjøs. Dere er en moderne familie som ikke ønsker å detaljplanlegge turen, men som likevel vil oppleve noe mer enn den samme stranden dag etter dag. Dere vil også ha sol, sommer og sjø ispedd nye opplevelser og god mat og drikke servert av andre.

Sannsynligvis setter dere pris på litt luksus, og dere har ingen planer om å bedrive noen former for aktivitet eller sightseeing på egenhånd i løpet av ferien. Å ligge rolig ved bassengkanten med en god bok mens barna plasker i bassenget, er mer enn nok.

Hit kan dere ta familieferien: Cruise i Middelhavet eller i Karibia.

Camping med barn

Dere har trolig vokst opp med campingvogn og har mange gode barndomsminner fra somrene på camping. Nå som dere har fått barn vil dere videreføre campinggleden til dem. På camping treffer dere hyggelige og likesinnede mennesker, og barna har alltid noen å leke med.

Dere har kanskje en fast campingplass dere besøker år etter år, og gleder dere til å treffe igjen "naboene" fra året før. Dere er ikke så opptatt av privatliv og tåler å bo tett på andre mennesker, og har en ålreit innstilling til dårlig vær - da drar dere på utflukter, eksempelvis til Sverige.

Hit kan dere ta familieferien: På Gon Camping i Larviksfjorden eller i Sverige.

Interrail med barn

Ja, du kan faktisk ta med barna på interrail.

Denne typen ferie, gjerne gjennom Europa, har dere kanskje gjort før og likt godt. Kanskje er bilferie utelukket grunnet bilsyke barn, men likevel vil dere bevege dere raskt fra sted til sted og få mye ut av ferien.

Dere er gode til å planlegge, litt rastløse og eventyrlystne, og er ikke så opptatt av ellevill shopping - dere mestrer heller å pakke lett og praktisk. Kanskje er dere også opptatt av å reise miljøvennlig og velger tog fordi det er raskt, effektivt, rimelig og bra for miljøet, og samtidig vet dere at dere lærer barna å ta ansvar. Barna får i tillegg sett mye av Europa på kort tid.

Hit kan dere ta familieferien: Europa, hvor dere gjenge starter i Vest-Europa.

Charterferie med barn

Det viktigste for dere er å få nok sol og varme i ferien, og dere prioriterer ikke å bruke mye tid på planlegging og research på forhånd. Dere er mest opptatt av komfort, og vil gjerne bli hentet på flyplassen og kjørt til døra. Mesteparten av tiden tilbringes ved bassenget eller på stranda, og mens barna koser seg i Bamseklubben, får mor og far litt etterlengtet voksentid.

Innimellom tar dere gjerne en guidet tur i regi av reiseselskapet for å få sett litt mer enn bare hotellområdet, og har dere først funnet et sted dere liker drar dere gjerne tilbake år etter år. At dere møter naboen på stranda eller at de fleste restaurantmenyene er på norsk, spiller ingen rolle.

Hit kan dere ta familieferien: Hellas, Gran Canaria, Mallorca og Kypros. De mer avanserte charterturistene går kanskje for Mexico eller Thailand.

Bilferie med barn

Dere er glade i å planlegge, og legger opp hele reiseruten flere måneder i forkant. Dere involverer barna i planleggingen, og er selvsagt glade i å kjøre bil og ønsker å se mye på kort tid. Med morsomme leker til bilturen er kjøreturen unnagjort på null komma niks, og familien i samholdet er såpass sterkt at dere tåler å være tett på hverandre over lengre tid.

Det er ikke nødvendigvis destinasjonen(e) som er det viktigste - selve turen er med på å skape gode ferieminner for både liten og stor.

Hit kan dere ta familieferien: Hovedsakelig i Norge, men kanskje også lengre turer i Norden eller Europa.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning