Reiseapotek og sykt barn på ferie

Et komplett reiseapotek for barnefamilier

Slik sikrer dere et godt reiseapotek til ferien.

REISEAPOTEK OG SYKT BARN PÅ FERIE: Du vil nødig at barnet ditt skal bli sykt på ferie. Her er tipsene til et komplett reiseapotek for barnefamilier! FOTO: Getty Images.
REISEAPOTEK OG SYKT BARN PÅ FERIE: Du vil nødig at barnet ditt skal bli sykt på ferie. Her er tipsene til et komplett reiseapotek for barnefamilier! FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Ikke regn med at du får kjøpt alt du trenger på ferie, sier Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

Enten dere skal til en av verdens beste strender, til eksotiske strøk, på charterferie til syden eller bare ta bilen til hytta, kan barna bli utsatt for småskader, plager eller bli syke.

Da gjelder det å ha forberedt seg med et velutstyrt reiseapotek. Også om du ikke har tenkt deg utenlands, men satser på en drømmeferie i Norge.

Dette må reiseapoteket inneholde

Det er greit å ha med seg et reiseapotek med det du trenger for å behandle små sår og vanlige plager, slik at du ikke trenger gå til legen på feriestedet.

Vanlige legemidler kan være vanskelige å få tak i på små steder, og enkelte legemidler kan ha andre navn i utlandet enn i Norge.

Barn på reise

1-5 år

 • Barnas immunforsvar er ikke fullt utviklet ennå, så de blir lettere syke enn eldre barn.
 • Dersom du ønsker et eksotisk reisemål, er Thailand barnevennlig.
 • Barn bør helst være over 5 år før de reiser til afrikanske land.
 • Bader barnet mye under vann, tørk vannet i ørene med håndkle eller q-tips, og fjern ørevoks. Da reduseres sjansene for ytre ørebetennelse.
 • Får barnet ditt synlige vannkopper på reisen kan flyselskapet nekte dere å reise hjem på grunn av smittefaren. Vannkopper har en inkubasjonstid på 2-3 uker. Om barnet har søsken eller venner som har hatt vannkopper like før ferien, bør dere vurdere å utsette reisen.

For ikke å snakke om at det kan være vanskelig å tyde bruksanvisningen når den er skrevet på et språk du ikke forstår.

Dette bør barnefamiliens reiseapotek inneholde, ifølge Kjølstad:

- Faste medisiner

- Febertermometer

- Sårrensemiddel

- Nesedråper

- Smertestillende og febernedsettende tabletter. Husk at stikkpiller til små barn kan smelte i varmen. Til barn over 1 år finnes tabletter som smelter på tungen.

- Plaster og kompresser.

- Reisesyketabletter

- Glukoseelektrolyttpulver mot dehydrering ved diaré. Det viktigste ved diare hos små barn er å sikre at de får i seg væske. Tisser barnet regelmessig er det et godt tegn. De minste bør ammes.

- Barn under 12 år skal ikke ha stoppende midler.

- Solkrem med faktor 30-40.

- Myggmidler til barn over 3 år.

Generelle tips

- Har barnet kroniske sykdommer, allergier, hyppige ørebetennelser eller medisiner det ikke tåler, ta med et skriv på engelsk fra legen din som omtaler dette. Det kan du trenge dersom du må til lege eller sykehus på feriestedet.

- Bruker barnet medisiner, ta med doser for lengre tid enn dere skal være borte i tilfelle forsinkelser.

Baby på reise 0-1 år

 • 0-1 år

 • Barn som blir ammet er godt beskyttet mot antistoffer, og får sjelden alvorlige luftveisinfeksjoner.
 • Barnet bør ha startet vaksinasjonsprogrammet og dermed være over 15 måneder før dere drar til tropiske eller subtropiske strøk.
 • Spedbarn kan ikke ta alle typer vaksiner og medisiner. Sjekk med helsestasjonen eller fastlegen
 • Reiser du til malariaområder, bruk myggnetting på barnevognen og smør vognen inn med myggmiddel.
 • Vær nøye med hygienen for å unngå smitte. Husk at babyer som krabber og deretter tar seg til munnen er ekstra utsatt for å få fremmed bakterieflora i munnen.
 • Unngå reisemål med ekstrem varme.
 • Sørg for rikelig med drikke.

- Ha alltid medisinene i håndbagasjen - også nesedråper og paracet i tilfelle bagasjen blir borte.

- Dersom barnet erfaringsmessig har hyppig behov for antibiotikabehandling, kan det i samråd med fastlegen være fornuftig å ta medisiner med fra Norge.

Sjekk feriestedet

Skal du reise på utenlandsferie med baby eller småbarn, er er første bud å sjekke om du får kjøpt bleier og barnemat dit du skal reise. Hør med reiseselskapet, råder Kjølstad.

Det er også lurt å ta med vanlige legemidler du kanskje kan få bruk for, som paracet og nesedråper, hjemmefra.

- Går du til en lokal lege i utlandet, får du ofte altfor mye medisiner, påpeker Kjølstad.

Vær også obs på at barn som blir syke på ferie, kan bli nektet av flyselskapet å reise hjem før de er friske.

Faste legemidler

Farmasøyt Christine Frigaard har flere gode råd til familier som skal på reise. Blant annet er det viktig å ta med nok doser av faste legemidler, slik at dere har medisiner nok til hele oppholdet. I tillegg er det lurt å ta med litt ekstra i tilfelle forsinkelser. Legemidler i utlandet har ofte et annet navn enn det som brukes i Norge, og kan være vanskelig å få tak i.

Pakk medisinene i håndbagasjen.

La etiketten sitte på pakningen, slik at du kan bevise at medisinene er dine.

- For å unngå problemer med medisiner i tollen bør du for visse legemidler, som Ritalin til barn med ADHD, ha legeerklæring på engelsk. Eventuelt kan du få en Schengen-attest på apoteket. Ellers er det få medisiner til barn som er på tollernes lister, sier Frigaard.

Store barn på reise

Over 5 år

 • Barn over 5 år blir sjeldnere syke på reise.
 • Tørk vann i ørene etter bading med håndkle eller q-tips, og fjern ørevoks. Da reduseres sjansene for ytre ørebetennelse.
 • Sørg for å holde skrubbsår rene for å unngå hudinfeksjoner.

Insulin til barn med diabetes bør oppbevares i termos eller kjølebag på reisen.

Det er også viktig at barna har de vaksinene som trengs for å reise.

Er barnet sykt i ferien?

Her er barnelege Torstein Baade Rø ved St. Olavs Hospital sine beste tips om hva du skal gjøre om barnet får følgende sykdommer:

Reisesyke: Forebygges med reisesyketabletter eller akupressurarmbånd.

Øresmerter på flyet: Slimhinneavsvellende nesedråper før flyturen (virketiden er 4-6 timer). Nesedråper bør forbeholdes de som vet de har øreplager. Barna bør også sitte oppreist fremfor å ligge, og det kan hjelpe å tygge/drikke litt på vei ned. Paracet vil hjelpe mot øresmerter.

Mage/tarminfeksjoner: Febernedsettende. Få i barnet væske, helst med sukker. Eplejuice + vann eller saft med sukker. Rehydreringsvæske (pulver kjøpt på apoteket som blandes ut i vann, for eksempel GEM) er det aller beste fordi det har en godt balansert sammensetning av salt og sukker. Trikset er å gi små væskemengder hyppig, da er det mindre sjanse for at barnet kaster det opp igjen.

Hudinfeksjoner: Desinfisere med Pyrisept, Klorhexidin, Brulidine eller lignende. Av og til må antibiotika til, som ved feber, smerter, dårlig allmenntilstand. Ved infeksjoner må du oppsøke lege dersom barnet har dårlig allmenntilstand. 8 vanlige ting som kan være livsfarlig for barna dine

Skader og lignende: Behandles som hjemme. I varmere strøk blir det oftere infeksjoner i sår og lignende. Bitt avhenger av hva som har bitt deg.

Solforbrenninger: Finnes en rekke lindrende kremer på apotek. Unngå mer soleksponering. Ved luftveisinfeksjoner må det ifølge Gunnar Hasle, lege, spesialist i infeksjonssykdommer og eier av Reiseklinikken, vurderes om det er en bakterieinfeksjon eller virusinfekson.

- Søk i hvert fall lege om barnet har feber eller puster tungt. Om man reiser i et malariaområde må man alltid tenke på mulig malaria, sier han.

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at barn under 5 år er generelt mer utsatt for å få alvorlig malaria enn voksne er. Det er derfor viktig at barnet er godt beskyttet, ved å bruke myggnett og beskytte barnet med klær og myggmidler. Også forebyggende malariatabletter kan være aktuelt, men her er det ulike regler for hvem det anbefales og ikke.

Reise til varmere strøk

- Spedbarn bør unngå soling.

- Småbarn bør ha klær som dekker større deler av kroppen, eller holdes i skyggen.

- Barn bør ha på solhatt, solbriller og gjerne badetøy med solfaktor. Unngå hvit t-skjorte, den kommer solen gjennom.

- Ta med en stellesalve, som sinksalve eller inotyol til bleiebarn i tilfelle de får bleieutslett.

Reiseforsikring til barn

- Ifølge Europeiske Reiseforsikring dekker helårsforsikring (reiser inntil 45 dager av gangen) når det gjelder sykdommer utgifter (ubegrenset) i forbindelse med akutt sykdom/ulykkesskade/dødsfall på reisen.

- Forsikringen dekker også akutt tannsykdom, avbrutt reise, tapte feriedager, tilkalling av familiemedlem, nødvendig sykeledsagelse, samt merutgifter grunnet akutt sykdom/ulykkesskade hos din eneste reiseledsager.

- Barn til fylte 21 år er omfattet av mors/fars familieforsikring. Det er en forutsetning at barnet er registrert med samme bostedsadresse som en av sine foreldre.

- Forsikringskortet bekrefter at du har reiseforsikring i Europeiske, slik at du raskt får den hjelpen du trenger. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha med forsikringskortet for at reiseforsikringen skal være gyldig.

Kilde: Europeiske.no

- Turistdiaré er vanlig. Barn som krabber rundt på gulvet og deretter får hendene i munnen er utsatt. Vask barnas hender med våtservietter, eller desinfiserende servietter.

- Babygrøt er ikke alltid like lett å få tak i i Europa. Ta det med hjemmefra.

- Ta med helsekortet ditt.

Reise til tropiske strøk

- Sørg for å få vaksinene barna trenger før du drar. Barn bør være fullvaksinert for sin aldersgruppe. Spedbarn kan få vaksiner tidligere dersom dere skal til tropiske strøk.

- Turistdiaré er den vanligste plagen. Vask barna ofte på hendene med rent vann, eller desinfiserende servietter. Det gjelder særlig barn som krabber og ofte putter hendene i munnen.

- Fuktig jord kan overføre sykdommer. Stell og rens selv små sår og rifter.

- Ta med myggmiddel til steder med malariamygg.

- Barn under 3 år skal helst ha myggmidler på klærne og ikke direkte på huden.

Kilder: Farmasøyt Christine Frigaard, Folkehelseinstituttet og Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning