Forkjølelse

Cold

Sist oppdatert 07.05.2015

Forkjølelse er en virusinfeksjon som setter seg i nesen og de øvre luftveier.

Forkjølelse gir sår hals, slapphet og litt feber i starten som forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av snue og hoste i løpet av et døgn eller to etter symptomstart. 

Det finnes flere enn 200 virus som kan forårsake forkjølelse. Første gang man er i nærkontakt med ett av disse virusene, vil det med all sannsynlighet gjøre en forkjølet. Årsaken til det er at en ennå ikke har opparbeidet seg noen motstand mot det aktuelle viruset. Det forklarer hvorfor barn oftere blir forkjølet enn voksne. Barn har typisk seks til åtte forkjølelser i året. Etterhvert opparbeides immunitet mot de ulike virusene. Den mest vanlige årsak er rhinovirus. Mange voksne blir like fullt forkjølet tre til fire ganger i året. De som jobber eller lever tett innpå andre, eller som oppholder seg i dårlig ventilerte omgivelser, blir lettere forkjølet enn andre.

Symptomer

Forkjølelse har mange kjente symptomer som hoste, nysing og rennende nese.

Første symptomer på forkjølelse er sår hals, tretthetsfølelse og verkende muskler. Noen får feber også, samtidig som de fryser. Etter to til tre dager begynner nesen å renne, og en nyser og hoster og føler seg ganske elendig. De fleste forkjølelser varer i syv til ti dager, selv om noen fortsetter å hoste i en uke eller to etter at de andre forkjølelsessymptomene har gått over.

Barn får i tillegg ofte ørebetennelser, og av og til bronkitt eller lungebetennelse. Voksne kan også få disse sekundære infeksjonene, men det er langt vanligere at de får bihuleplager i forbindelse med forkjølelser, selv om også det er sjelden. 

Behandling og forebygging

Forkjølelse er vår vanligste sykdom som går over av seg selv.

Det er normalt ikke nødvendig å oppsøke lege ved vanlige forkjølelser. Det viktigste er at man holder seg varm og drikker rikelig når man merker at en forkjølelse er i anmarsj. Et paracetamol- eller ibuprofenpreparat kan lindre smerter og få ned eventuell feber hos både voksne og barn. Halspastiller og varm drikke kan til en viss grad også virke lindrendre på halsvondt. Er nesen tett, er det greit å bruke avsvellende nesespray noen dager.

Siden det ikke finns effektive midler mot virus, lar vi alltid forkjølelse gå over av seg selv. Antibiotika har ingen plass i behandlingen, kun ved alvorlige tilleggsinfeksjoner hvor redusert allmenntilstand kan føre til at bakterier tar plass i de øvre og nedre luftveier, og kan føre til lungebetennelse og bihuleinfeksjon. Bruken av antibiotika må og skal begrenses til et minimum grunnet den raskt økende antibiotikaresistens vi ser over hele verden. Antibiotikaresistens betyr at bakterien ikke lenger reagerer på behandlingen. 

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen stiller vi selv når vi blir plaget av hoste og rennende nese.

Forkjølelse eller akutt øvre luftveisinfeksjon har mange likhetstrekk med influensa. Forskjellen er at influensa gjerne kommer på høsten og vinteren, og som regel gir høyere feber og mer smerte i hele kroppen. Dessuten gir influensa i mindre grad symptomer som hoste, nysing og rennende nese. Influensadiagnosen kan vi bestemme med en blodprøve. Normalt har blodprøver ingen plass i å stille diagnosen forkjølelse, men brukes ofte for å sikre at det ikke foreligger kompliserende sykdommer i tillegg, ettersom forkjølelse kan åpne opp for bakterielle infeksjoner i bihuler eller i de nedre luftveier. Blodprøve vi kaller CRP bruker vi derfor ofte for å finne ut om forkjølelsen er blitt komplisert av annen sykdom, og alvorlighetsgraden av den.   

Årsak

Forkjølelse forårsakes av virus, og den hyppigste årsak er rhinovirus.

Årsak til forkjølelse omfatter mer enn 200 forskjellige typer virus. To av tre vil føle seg syke. Virussmitte skjer mest gjennom hånd til hånd-smitte eller ved dråpesmitten man får når noen hoster, nyser eller er fysisk nær.   

Prognose

Forkjølelse er en tilstand vi alle har erfart, og som vi med trygghet vet at går over av seg selv.

En forkjølelse kommer normalt til de fleste av oss mange ganger om året. Det er en smittsom, ufarlig tilstand, hvor hvile er hensiktsmessig. Det er noe som er godt både for deg og forkjølelsen. Den lindrende behandling er god drikke, paracetamol for feber og nesespray for å redusere nysing, renning og åpning av tett nese.

Fakta om Forkjølelse:

En forkjølelse kommer normalt til de fleste av oss mange ganger om året. Det er en smittsom, ufarlig tilstand.

Den lindrende behandling er god drikke, paracetamol for feber og nesespray for å redusere nysing, renning og åpning av tett nese.

Forkjølelse begynner vanligvis med sår hals, verking i kroppen og noe feber. Etter to til tre dager begynner nesen å renne, eller den blir tett. Det følger også med nysing og ofte hoste. I noen tilfeller kan forkjølelse gi tilleggsinfekjoner som bihulebetennelse (hos voksne) og bronkitt eller lungebetennelse (mest hos barn).

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk