Reise med baby

Før du tar med babyen på ferie

Ta med deg disse eksperttipsene.

FERIEDRØM: Mange tar deler av permisjonstiden i utlandet. Det er imidlertid et par forholdsregler dere bør ta om dere reiser langt.

FERIEDRØM: Mange tar deler av permisjonstiden i utlandet. Det er imidlertid et par forholdsregler dere bør ta om dere reiser langt. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Reiseråd for barn

 • I ikke-vestlige land er det større risiko for å bli smittet av infeksjonssykdommer som diaré eller luftveisinfeksjoner.
 • De fleste av disse sykdommene finnes det ikke vaksine mot.
 • Før man tar med seg små barn på reiser til tropiske og subtropiske strøk, bør man gjøre en helhetsvurdering om hva som er best for barnet.
 • Dersom barn tas med på slike reiser, bør de på forhånd vaksineres med de første dosene med vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, poliomyelitt og Haemophilus influenzae-infeksjon (DTP-IPV-Hib-vaksine). Barnet bør også ha fått vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine). Dette betyr at barnet normalt bør være over 15 måneder gammelt før avreise.
 • I spesielle situasjoner hvor yngre barn skal ha et lengre opphold i tropiske eller subtropiske områder, kan det være aktuelt å framskynde vaksinasjons­programmet.

For reisemål i Asia:

 • Vær nøye med den generelle hygienen, spesielt håndhygienen.
 • Reis etter at barnet har startet barnevaksinasjonsprogrammet.
 • Beskytt barnet mot myggstikk under oppholdet.
 • Gi barnet samme tilbud om reisevaksiner og malariatabletter som voksne, så lenge vaksinen og malariatablettene er godkjent for aldersgruppen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Det viktigste når du skal ut å reise med baby er god planlegging. Men også se for deg at lite kan planlegges til punkt og prikke når du har med smått på tur.

Det sier Charlotte Edøy, en av representantene bak nettsiden Reismedbarn.no.

Ferie med baby legges altså på babyens premisser. Og det gjelder å alltid huske på å ha med seg det mest essensielle på turen, og ikke minst tenke over reisetid og destinasjon.

- OK å reise med nyfødt baby

- Det er ingenting som tilsier at nyfødte ikke bør reise, men det kan bli strabasiøst både for mor og barn å reise en uke eller to etter fødsel, sier Edøy.

Hun mener at mange faktorer spiller inn:

- Hva slags fødsel du har hatt, om ammingen er blitt rutine, om barnet er friskt, om det er første, andre eller kanskje tredje barn. Du blir jo mer rutinert for hvert barn man eventuelt får, sier hun.

Edøy får støtte fra Cathrine Trulsvik som er jordmor ved Jordmorteamet i Drammen:

- Det meste er individuelt når det gjelder hva du håndterer og orker, men det er lurt å ikke ha en forventning om at det er så enkelt å ta med ungen og dra, sier Trulsvik.

Hun mener at mange reiser på lange ferier til helt nye feriedestinasjoner.

- Dette føles imidlertid ikke rett for alle, så du skal gjøre det som passer for deg, understreker jordmoren.

Trulsvik mener at det er opp til hver enkelt om man føler det er greit å reise med en nyfødt baby.

- Er du for eksempel godt kjent med landet du skal til, trenger ikke dette være vanskelig. Men du skal også til flyplass og inn på fly, så det bør du jo tenke over, sier hun.

Noen foreldre tenker at det blir stress å dra til varmen fordi man må holde seg i skyggen uansett. Jordmoren mener at man da heller bør vente til babyen er eldre.

- Men mange syns også at det er deilig å komme seg ut av trang byleilighet og dra til et varmere land hvor man kan ha babyen i en vogn og slappe av. Jeg har tillit til at de aller fleste foreldre vet hva som er best for dem, sier Trulsvik videre.

- Vent med eksotiske reisemål

Lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, er en av Norges fremste eksperter på reisemedisin.

Han råder foreldre til å først og fremst forsikre seg om at det er et godt helsevesen i området man skal reise til.

- Immunforsvaret er ikke modent før ved femårsalderen, og da begynner barnet å bli så stort at det selv kan få glede av reisen, sier Hasle.

Legen presiserer at du ikke bør reise til land med malaria, dårlig mathygiene eller dårlig helsevesen med en nyfødt baby, dersom om du ikke er nødt til det.

- Foreldre må vite at det i tillegg til et brukbart helsevesen også er evakueringsmuligheter. Malaria er veldig farlig for de minste barna, så det er bedre å dra til steder der det ikke er malaria, sier Hasle og fortsetter:

- Derfor anbefaler vi altså at man venter til det minste barnet er fem år sør man reiser til eksotiske reisemål, for eksempel Asia, Afrika eller Latin-Amerika, sier han.

Et velutstyrt reiseapotek er gull å ha hvis uhellet skulle være ute.

- Babyen skal være trygg

Når babyen blir sulten, så blir den det, når babyen trenger bleie, så gjør den det. Det er mye som er lurt å være beredt på før dere legger ut på reise med den lille.

Her er planlegging alfa-omega, mener ekspertene:

- Før du reiser med babyen, bør du først og fremst tenke på mat og overnatting, reisetid og hygiene. Man vil at barnet skal være trygg og få den maten og omsorgen det trenger og vil ha til enhver tid, sier jordmoren.

Babyen takler flyturen fint

Skal dere reise med fly til feriedestinasjonen, skal dette gå greit med en nyfødt, ifølge ekspertene:

Legens råd

 • Nyfødte bør få bare morsmelk, hvis det er mulig.
 • Alt spedbarn får bør være kokt, både mat og drikke. Babyer har mye mindre å gå på når det gjelder å regulere varmen. Det er viktig at barnet får drikke så mye det vil.
 • I tropisk klima er det fare for solstikk ved sol direkte på hodet.
 • I tilfelle diaré bør man ha med seg rehydreringssalter ORS (GEM Collett), det er poser med ferdig innveiet sukker og salter, som skal løses i en liter kokt vann.

Kilde: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken

- Barn kan fly helt fra de er bittesmå. Det kan være at de får propper i ørene, som kan være svært plagsomt. Derfor anbefales det at du venter med amming eller flaske til take off og landing. Om barnet ikke vil ha mat, kan smokk være redning. Sugerefleksen er med på å utligne trykket, tipser Edøy.

Trulsviks erfaring er at babyer tåler dette bedre enn oss voksne.

- De sover seg gjennom flyturen, de suger på smokk og pupp og klarer dermed å utligne trykket i ørene, sier hun og fortsetter:

- Det er også få minutter at man er i en situasjon i fly hvor man ikke kan amme. Dette pleier å gå veldig bra.

Hasle understreker samtidig at det kan være greit å vite at babyer oftest får vondt i ørene når de lander med fly.

- Du bør også tenke over at om det er flere timer tidsforskyvning under en flyreise, tar det cirka en uke å få ny døgnrytme, sier legen.

Når det gjelder støy fra flyduren, mener Edøy dette faktisk kan virke søvndyssende på noen barn.

- Be om plass med basinette (reiseseng, journ.anm.), eller sjekk ut produktet flye baby, som er en slags hengekøye man fester i matbrettet og rundt eget liv, tipser Edøy.

Anbefaler ikke lang biltur

Å legge ut på en lang road trip vil derimot verken Trulsvik eller Edøy anbefale:

Tips til en vellykket ferie

 • Husk å pakk med ren smokk, bleier, ekstra skift, våtservietter, antibac og poser til brukte bleier til bruk under turen.
 • Når man reiser med bittesmå barn som ammes, er det veldig viktig å tenke på varmen. Babyen trenger ekstra væske, og da må den få hyppige små måltider. På ferie, særlig til varmere strøk, må man tenke nøye over hvor viktig det er at babyen får i seg nok mat.
 • Noen velger å ta med mat til babyen som grøtpulver eller mat på glass. Om morsmelkserstatning er tatt i bruk, husk å ha ren flaske og enkeltbokser som tåler temperaturforandringer tilgjengelig. Tenk over hva slags vann det er i det landet dere reiser til. Det er gjerne ikke trygt vann i springen.
 • Alt etter hvor man skal reise, bør man i forkant sette seg inn i om det er OK å amme "i offentlighet". Om det anses som ufint, er det trist, men det føles enklere om man har med et tynt sjal eller teppe man kan dekke seg og barnet litt til med.
 • Tenk over destinasjonen. Dit man reiser bør det være god tilgjengelighet på et godt og hygienisk helsevesen som man kan stole på. Dette kan man i forveien høre med ambassaden i landet om, sjekk gjerne på ambassadens offentlige hjemmesider. Ikke glem å ha en god forsikring.
 • Å reise til en liten øy hvor helsepersonell er dårlig tilgjengelig, er dumt hvis babyen blir syk i magen eller får en bakterie i seg som gjør at barnet ikke spiser, og også blir dehydrert.
 • Det er helt i orden å amme selv om mor blir syk. Mor og barn er veldig symbiotisk i nyfødtperioden. Men en slik smitte eller infeksjon kan gå utover mors almentilstand, hvis hun blir dehydrert, kan dette påvirke både melkeproduksjon og omsorgsevnen.

Kilder: Charlotte Edøy og Cathrine Trulsvik

-Her skal du tenke deg om. Barn trenger hyppige måltider når de er nyfødte. Morsmelk fordøyes veldig fort, magesekken fylles med 20-30 ml per gang, og det tar cirka en time til det er fordøyd og forbrent. Det kan bety at du må stoppe en gang i timen for å gi babyen mat, sier Trulsvik.

Edøy mener at lengre bilturer kan føles enda lengre når du har med deg en baby.

- Du må jo ta jevnlig gode pauser, slik at barnet også får beveget seg litt, sier hun.

Trulsvik mener derfor at lange kjøreturer er upraktisk, og da blir du også fort sliten.

- Jeg syns ikke noe om å ha babyen i bilstol over en lang periode. Jeg vil heller anbefale togturer så du kan amme og ta gode pauser på reisen, sier hun.

Lege Hasle påpeker også noe som kanskje ikke alle foreldre tenker over før underveis på en biltur:

- Mange barn blir bilsyke, man bør derfor unngå lange bilturer før man vet hva barna tåler, sier Hasle.

Jordmoren vil i stedet anbefale at bilturen i seg selv blir ferieturen dersom man absolutt på kjøre bil lenge:

-Man må i alle fall bruke lang tid, overnatte underveis og heller ta kjøreturen som selve ferien. At man kjører noen mil, tar pauser, spiser is og ser på serverdigheter, sier hun.

- Ta livet med ro og kos dere

Når dere har planlagt godt i forveien og endelig kommet frem til reisemålet, bør ferien handle om å nyte oppholdet:

- Du skal kose deg på tur, ta livet med ro, og ikke ha for mange poster på programmet, understreker Edøy.

Hun fremhever også å være nøye med solvett, håndhygiene og ha alle de praktiske babytingene lett tilgjengelig.

- Tenk over at det kan være lurt å reise til et sted dere selv føler dere trygg på. Dere har årevis med hyggelige ferieturer fremfor dere, og verden blir både nyere og mer spennende når dere reiser med barn, mener hun.

Trulsvik ønsker å understreke at å reise på ferie med baby, trenger ikke å gjøres til et større problem enn det er.

- Veldig mange reiser på ferie med barn og koser seg med det!

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning